Експерт попередив про можливий крах правової системи після указу про звільнення суддів КСУ

31 березня 2021, 03:50
Всі рішення, ухвалені КСУ за участю Тупицького і Касмініна, після указу президента є нелегітимними. Адвокати можуть їх оскаржити в міжнародному суді.
Зеленський
Зеленський своїм указом скасував призначення суддів КСУ Тупицького і Касмініна / УНІАН

Скасування указів про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду України може призвести до краху правової системи України.

Таку думку озвучив Главреду політичний аналітик Олександр Кочетков. За його словами, указ має велике значення для політичної системи. Скасовуючи укази Януковича, Зеленський "запустив схему, коли знаходяться не об'єктивні причини, а ті, за яких йдуть шляхом беззаконня та плюють на закони".

"Це, в свою чергу, запускає порочне коло подій, тому що наступний президент після Зеленського зможе точно так само прийти і скасувати його призначення – суддів КСУ, міністрів, кого завгодно. І система не працюватиме, оскільки самі службовці будуть знати, що повинні служити не закону, а своєму керівнику", - зазначив аналітик.

Кочетков додав, що "формально юрист за освітою Зеленський цього або не розуміє, що погано, або розуміє і цим робить ще гірше".

"Тому що ми не звільняємо чиновників за статтею, а скасовуємо їхнє призначення, і в указі не говориться, які дії цих чиновників вважати легітимними, а які – ні. Тому всі рішення, ухвалені КСУ, ухвалені за участю Тупицького і Касмініна, після цього указу є нелегітимними, і будь-яке таке рішення спритні адвокати можуть оскаржити в будь-якому міжнародному суді. Тобто розсипається вся система", - зазначив він.

Справа Тупицького - про що раніше писав Главред:

  • 28 грудня 2020 року голова КСУ Олександр Тупицький був викликаний на допит до Генпрокуратури з метою вручення йому підозри у справі про приватизацію зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області. Тупицький на виклик не з'явився, після чого Офіс генпрокурора звернувся до президента Володимира Зеленського з клопотанням про тимчасове відсторонення судді від займаної посади у зв'язку з кримінальним провадженням.
  • 29 грудня 2020 року президент України Володимир Зеленський за підсумками позачергового засідання РНБО підписав указ, згідно з яким голова КСУ Олександр Тупицький тимчасово відсторонюється від виконання своїх повноважень на 2 місяці.
  • 5 січня в КСУ провели засідання і зробили заяву про те, що Зеленський не мав права на відсторонення Тупицького. Згідно з версією інстанції, відсторонити голову Конституційного суду можна лише в разі відсторонення судді, його затримання або взяття під варту.
  • 3 лютого стало відомо, що Верховний Ссд відмовився відкривати провадження щодо законності відсторонення Олександра Тупицького з посади голови Конституційного суду.
  • 27 березня президент Володимир Зеленський підписав Указ № 124/2021 "про деякі питання забезпечення національної безпеки України", яким скасував укази президента Януковича від 2013 року про призначення суддями Конституційного суду України Олександра Тупицького та Олександра Касмініна.
  • Пізніше Зеленський пояснив, чому скасував укази Януковича про призначення суддів КСУ.
  • Тим часом Конституційний суд розгляне указ президента Зеленського, на підставі якого був звільнений Тупицький.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти