"Царські" укази Зеленського можуть погубити країну

30 березня 2021, 08:43
Указ Зеленського про звільнення суддів КСУ запускає схему, за якою йдуть по беззаконню і плюють на закони.
Конституційний суд
Зеленський своїм указом скасував призначень суддів КСУ Тупицького і Касмініна / Фото: ccu.gov.ua

Днями Володимир Зеленський скасував укази екс-президента Віктора Януковича від 14 травня 2013 року Про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.

Політичного підґрунтя тут немає - це особистісне підґрунтя. Всякий президент через деякий час починає відчувати себе обраним царем. Як тільки Зеленський заявив публічно про те, що думає про другий термін, то тут же перетворився з президента в царя.

Логіка функціонування царя полягає в тому, що він всевладний, тобто все, що б він не сказав, побажав, подумав – все повинно бути виконано. Відповідно, такий керівник намагається тиснути на всіх незгодних - "своїх" і "чужих". Досить проявити незгоду і якимось чином продемонструвати, що його влада не безмежна, це викликає нервозність і бажання знищити вогнище опору. І цим указом Зеленський і його оточення прагнуть продемонструвати всім, що завжди буде "по-моєму" і їм до лампочки – законно чи ні, вони наполягатимуть на своєму в будь-якому випадку.

відео дня

Прагнення бути самодержцем ніяк не пов'язане з бажанням поліпшити політичну систему або зробити КСУ більш професійним, оскільки ті кандидати, які делеговані від Зеленського, чесно кажучи, відрізняються тільки тим, що вони вірні Зеленському, а попередні – Януковичу. У професійному сенсі ні ті, ні інші не викликають довіри.

читайте такожЧим закінчиться війна Зеленського і КСУАле для політичної системи указ принципово важливий, так як ми повністю знищуємо правову систему. Сенс КСУ якраз в його незалежності. Його завдання - ставити на місце всіх на чолі з президентом (який за посадою схильний до узурпації влади).

Але цим указом Зеленського запускається схема, коли знаходяться не об'єктивні причини, а ті, при яких йдуть по беззаконню і плюють на закони. Це, в свою чергу, запускає порочне коло подій, тому що наступний президент після Зеленського зможе точно так само прийти і скасувати його призначення – суддів КСУ, міністрів, кого завгодно. І система працювати не буде, так як самі службовці будуть знати, що повинні служити не закону, а своєму керівнику.

І найжахливіше, що формально юрист за освітою Зеленський цього або не розуміє, що погано, або розуміє і цим робить ще гірше. Тому що ми не звільняємо чиновників за статтею, а скасовуємо їх призначення і в указі не говориться, яких дії цих чиновників вважати легітимними, а які – ні. Тому всі рішення, прийняті КСУ, прийняті за участю Тупицького і Касмініна після цього Указу є нелегітимними і будь-яке таке рішення спритні адвокати можуть оскаржити в будь-якому міжнародному суді. Тобто розсипається вся система.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для головреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти