Доцільність 12-річки у школах викликає сумніви - експерт

22 жовтня 2020, 10:23
21
Головне питання полягає в тому, чим буде наповнена 12-річна освіта у школах.
Доцільність 12-річки у школах викликає сумніви - експерт

Станом на зараз, і досі ніхто не знає, яка вона є ця пропонована 12-річка шкільної освіти. І головне питання, що постає - чим вона буде наповнена. А відповідей на нього ініціатори реформи так і не дали. Тож, дискусія ще відкрита і має відбуватися з урахуванням інтересів наших учнів. З такою позицію виступив експерт з питань освіти, заступник директора з навчальної роботи київської спеціалізованої школи №23 з поглибленим вивченням англійської мови Володимир Онацький.

"По-перше, ніхто не знає, яка вона є 12-річка, її ніхто не бачив, є тільки проекти. І ми вже мали справу з тим, що підходили до 3-річної старшої профільної школи, але так до неї і не перейшли по суті.

У 2008-2009 році пані Гриневич, яка зараз активно виступає за 12-річку, тоді була категорично проти цього. У фейсбуці вона поширила інформацію про те що є необхідність 12-річної школи, але у 2008-2009 році вона викладала у мене в університеті тоді, будучи очільником київського управління освіти, і вона виступала категорично проти, вважаючи що це не доцільно", - пригадує експерт.

відео дня

За його словами, головне питання полягає в тому, чим буде наповнена 12-річна освіта у школах.

"Чим будуть зайняті учні ці 3 роки. Якби ми їм давали якусь професію, передфахову підготовку, або ще щось – те, що в подальшому було б їм корисно… За радянських часів 9-10 класи – діти здобували якусь певну спеціальність, або водійське або інші якісь технічні професії. А чим зараз ми наповнимо? Введемо курс фінансової грамотності і заради цього три роки будемо вчити дітей?

Тому питання стосовно доцільності – воно відкрите. Ми ж ще не бачили як будуть складені програми для 5-9 класів, які будуть передувати тій 3-річній старшій школі. Тому оцей базовий стандарт, який зараз тільки ухвалили щодо повної середньої освіти, це є орієнтир для МОН як зробити програму. І якщо ми розвантажимо програми в середній школі і дещо перенесемо на 10-11 класи, це одна річ. Якщо ми залишмо програми такі ж наповнені як вони є зараз у 5-9 класів, то тільки за рахунок того що буде збільшена фінансова грамотність або інші факультативні курси – таке нічого не дає. Має бути передфахова освіта", - вважає Онацький.

Експерт додає, що багато дітей після 9 класу "нудяться в школі" і хочуть скоріше здобути професію аби піти в доросле життя і робити щось корисне, а не просто сидіти в школі.

"Тому треба робити велику альтернативу за рахунок фахових навчальних закладів, які будуть працювати після 9 класу. Тобто щоб діти за ці 3 роки здобували і фах, і повну загальну середню освіту, яка дозволила б їм навчатися у навчальних закладах", - пояснює фахівець.

Зауважимо, що дискусію про доцільність 12-річки днями у соцмережах ініціювала Лілія Гриневич, виступивши на захист цієї реформи. Вона припускала, що запитання про кількість років шкільного навчання можуть поставити українцям під час всенародного голосування 25 жовтня і була цим обурена. За її словами, суспільство, вочевидь проголосувало б проти 12 річної освіти. Тому з таких питань, думку українців запитувати не можна, написала тоді Гриневич.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти