Закон про штрафи – "фігня": чому палії трави в Чорнобильській зоні можуть розслабитися

13 квітня 2020, 19:49
Еколог пояснив, чому закон про підвищення штрафів за підпал рослинності неефективний.
Еколог пояснив, чому підвищення штрафів за підпали не врятує Чорнобильську зону від нових масштабних пожеж / dsns.gov.ua
Еколог пояснив, чому підвищення штрафів за підпали не врятує Чорнобильську зону від нових масштабних пожеж / dsns.gov.ua

Підтриманий Верховною Радою у розпал масштабних лісових пожеж у Чорнобильській зоні законопроект № 2339, який передбачає істотне підвищення штрафів за підпал сухої рослинності в екосистемах України, позбавлений будь-якого сенсу і жодним чином не сприятиме скороченню кількості лісових пожеж.

Про це в коментарі Главреду заявив директор Київського еколого-культурного центру, еколог Володимир Борейко.

Еколог, оцінюючи новий "твір" законотворців, не соромлячись у виразах, назвав його "хернею" і пояснив свою точку зору.

відео дня

"Який сенс збільшувати штрафи за підпал сухої рослинності, якщо це дозволено законом України?! Читайте ст. 39 закону України "Про тваринний світ". Наші законописці краще б спочатку найняли фахівців, які б створили нормальні закони, а потім вже піарилися. У нас підпали до-зво-ле-ні!!! Тому закон про штрафи – херня", – зазначив Володимир Борейко.

За словами експерта, це не перше законодавче протиріччя, яке допустила нинішня влада – аналогічна ситуація і з обмежувальними заходами у рамках карантину через епідемію коронавірусу.

читайте такожПожежа в Чорнобилі дісталася до сховищ з радіоактивними відходами

"З нашим карантином – та ж історія. Як мене поліція може штрафувати за прогулянку по парку, якщо Конституція мені дозволяє це робити? Введені обмеження – незаконні. Саме тому з понад 400 складених поліцією протоколів суди лише за 39-ма порушників зобов'язали виплатити штрафи. Як наші карантинні обмеження – поза законом, так і штрафи за підпали. Як можна збільшувати штрафи за підпал рослинності, якщо інший чинний закон це дозволяє!" – вважає Борейко.

При цьому еколог зазначив, що пожежі в Чорнобильській зоні – це нескінченна історія в Україні. За його словами, щороку в квітні-вересні Чорнобильська зона горить.

"Так відбувається тому, що взагалі нічого не робиться в плані попередження лісових пожеж у цій місцевості. Якщо в сусідній Білорусі, де та ж Чорнобильська зона, стоїть кілька сотень спостережних вишок, то у нас – лише кілька десятків. Крім того, у нас немає відповідної техніки, тоді як у білорусів є літаки. Таким чином, попередження пожеж у Чорнобильській зоні у нас практично не здійснюється. Пожежі бачать лише тоді, коли вони щосили починають горіти й диміти", – розповів Борейко.

А наслідки цих пожеж, на думку експерта, набагато більш серйозні, ніж говорить МНС, якому Володимир Борейко категорично не вірить.

"Даними МНС щодо радіації не вірю. Як раніше влада брехала щодо того, що відбувається в Чорнобилі, так бреше і зараз. Але легко припустити, що, коли горить чорнобильський ліс, у повітря здіймаються шкідливі речовини і несуться по розі вітрів. От у нас скоро почнеться північний вітер, а це означає, що ці радіоактивні речовини можуть піти на Київ. Але, навіть якщо радіації немає, то при пожежі виділяється маса інших шкідливих речовин: окис вуглецю, двоокис вуглецю (чадний газ), окису азоту, а головне – бензпірен, речовина першого класу небезпеки, яка сприяє розвитку ракових захворювань", – застеріг еколог.

Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомила, що пожежа в Чорнобильській зоні локалізована, і пожежники гасять ті осередки, де ще залишається вогонь. Володимир Борейко заспокоїв, що пожежа навряд чи знову розгориться, але не в силу якихось особливих зусиль держави і спеціальних служб, а в силу погодних умов.

"Пожежа навряд чи зможе розгорітися, бо вже завтра-післязавтра обіцяють дощі", – підсумував Борейко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти