"Залишилися без їжі через реформу": лікарі психлікарні б'ють на сполох

11 квітня 2020, 21:34
313
У Нацслужбі здоров'я розповіли, що з 1 квітня мають намір оплачувати з держбюджету тільки медичну частину для психлікарень.
лікарня
Лікарі Львівської психлікарні скаржаться на другий етап медреформи / УНІАН

В Україні стартував другий етап медреформи і через нововведення пацієнти Львівської обласної психіатричної лікарні залишилися без їжі.

У Нацслужбі здоров'я пояснили, що із початком реформи таким лікарням НСЗУ оплачуватиме тільки медичну частину. А що стосується утримання пацієнтів та їхньої реабілітації – це лягає на плечі місцевої влади.

"З 1 квітня Львівська обласна психіатрична лікарня не має достатньо грошей на харчування та утримання пацієнтів, велика частина із яких за медичними або соціальними показаннями не можуть повернутися додому", - йдеться в повідомленні лікарні.

відео дня

У самій же лікарні розповіли, що отримали фінансування в два рази менше, ніж це було до реформи.

читайте такожКрах української медицини в розпал епідемії

"Цих грошей не вистачить навіть на зарплати, про ліки і засоби гігієни мова не йде", – розповіла одна зі співробітниць обласної лікарні.

Медики звернулися до небайдужих із проханням допомогти хворим продуктами, засобами для прання, а також перераховувати гроші на рахунок благодійного фонду "Крила надії".

Крім цього, у лікарні кажуть, що через нововведення не фінансуватиметься програма психосоціальної реабілітації хворих. Неможливо буде надавати психіатричну допомогу тим, хто через стан здоров'я чи обставин вже не може повернутися додому або не може жити самостійно.

Фактично мова йде про людей, які роками живуть у лікарні, тому що втратили житло або від них відмовилися родичі.

Раніше Главредмписав, що з 1 квітня Україні загрожує критична ситуація з протидією епідемії коронавірусу Covid-19, заявила лікар-інфекціоніст, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету імені Богомольця Ольга Голубовська.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти