Українців попередили про серйозні наслідки для врожаю через спеку +40

13 липня 2021, 23:03
Вкрай негативний вплив на рослини надає той факт, що вночі температура практично не знижується.
Погода
Україні передрекли посуху / pixabay

Погода в Україні влаштує справжнє пекло. Як каже синоптик Тетяна Адаменко спека під + 40 градусів і відсутність дощів можуть становити загрозу для врожаю пізніх культур – кукурудзи, соняшнику, сої.

За словами синоптика, поки погіршення не настало і вологи, накопиченої в грунті за рахунок сильних дощів в травні і початку червня, достатньо.

"Посуху ми поки не фіксуємо в жодному районі. Але вже в наступну декаду ми можемо говорити про розвиток ґрунтової посухи в певних регіонах", – зауважила вона.

Адаменко сказала, що вкрай негативний вплив на рослини надає той факт, що вночі температура практично не знижується.

"Саме мерзенне, це не те, що вдень +35...+37 градусів, а що вночі +28 градусів. Якщо існує різниця між денними і нічними температурами, то у рослин є шанс відновити водний баланс. Коли немає великої різниці між днем і вночі, це вже загрожує незворотними процесами – в'янення і так далі", – пояснила вона, передає Обозреватель.

За оцінками синоптика, в Україні слід розраховувати на хороший урожай.

"Перш за все, раннього зерна - озима пшениця, озиме жито, озимий ячмінь і навіть ріпак. Очікується непоганий урожай ярого ячменю. Хвиля тепла, яка накрила Україну, припала вже на той період, коли урожай дозрів. Тепер головне - його зібрати, а умови для збору при таких температурах ідеальні. При зборі головне, щоб не було дощу", – пояснила вона.

читайте такожУкраїну чекає аномально холодна зима-кліматолог

Прогноз погоди до кінця літа 2021

Раніше завідуюча лабораторією прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України Світлана Краковська розповіла про те, що в середині літа можна чекати досить жарких днів у найтеплішому місяці — липні, так звані "тропічні ночі", коли температура залишається на рівні 20 градусів вночі, що є великим тепловим навантаженням на людський організм.

Синоптик Леонід Горбань спрогнозував, що денна температура повітря в липні в більшості регіоні складе +27 ... + 32 градуси. Останній місяць літа почнеться з сильної спеки - стовпчики термометрів триматимуться на рівні + 33 ... + 35 градусів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти