Прогноз погоди на жовтень: синоптик уточнив, де в Україні випаде сніг, а де буде тепло до листопада

30 вересня 2021, 07:26
В цілому, погода в Україні в жовтні тепліша, ніж 30 років тому. Приблизно на тиждень вперед змістилася дата початку опалювального сезону.

1632975550-2161.jpg
У жовтні сніг очікується не лише в Карпатах, свідчить прогноз погоди / ua.depositphotos.com

Погода в Україні у жовтні 2021 буде близькою до кліматичної норми, як і у вересні. При цьому на початку місяця не виключені заморозки, а пізніше очікується сніг – і не лише в Карпатах. Такий прогноз погоди озвучив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

За його словами, нові кліматичні характеристики, які діють з 2021 року, засновані на спостереженнях за останні 30 років, передає Сегодня.

"Тепер погода в жовтні тепліша, ніж 30 років тому. Приблизно на тиждень вперед змістилася дата переходу середньодобової температури нижче восьми градусів тепла, коли починається опалювальний сезон. Якщо раніше опалення в будинках включали 15-16 жовтня, то тепер у більшості областей батареї теплішають у третій десятиденці місяця. А в південних регіонах вже можна обійтися без підігріву і на початку листопада", - сказав Прокопенко.

У Чернігівській, Житомирській, Сумській, Хмельницькій областях опалювальний сезон, як і раніше, починається в середині другої декади жовтня. Опади очікуються в межах норми, це достатньо, щоби забезпечити вегетацію озимих, зазначив синоптик.

Прокопенко не виключає заморозків навіть у першій половині жовтня, а в другій половині вони – звичайне явище. Можливий і сніг: в Карпатах, в північних, східних і місцями в центральних областях.

Як повідомляв Главред, 22 вересня на одній з найвищих вершин Українських Карпат - горі Піп Іван - випав сніг.

Сніг наприкінці вересня випав не лише на високогір'ї Карпат, а й у гірських районах Чернівецької області. Перший сніг вкрив гору Томнатик, яка знаходиться на хребті Томнатикул у межах Вижницького району.

Погода в Україні в жовтні 2021 - прогнози

В прогнозом Укргідрометцентру, середня місячна температура в жовтні передбачається на рівні 7-12 градусів тепла, в Карпатах - шість-сім градусів тепла. Це на шість-сім градусів нижче, ніж у вересні.

Народний синоптик Леонід Горбань по місяцях розрахував, якою буде погода в Україні восени 2021 року. Зокрема, за його словами, в жовтні очікується бабине літо, а в листопаді прийде майже зимова погода.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти