StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Скільки Путін платить артистам, які виступають "Zа Росію": названо безпрецендентну суму

12 травня 2022, 00:46
Держзамовником марафону "Za Росію" був Росконцерт - центр Мінкультури, який займається організацією гастролей і концертів російських артистів.
Скільки Путін платить артистам, які виступають 'Zа Росію': названо безпрецендентну суму
Басков активно підтримує Росію та її напад на Україну

У квітні-початку травня в російських регіонах пройшов марафон"Za Росію". На нього влада витратила рекордну суму-майже 100 млн рублів. Артисти заробили на патріотичних концертах великі гонорари, а запрошував їх близький Кремлю експертний інститут соціальних досліджень.

Найдорожче - в 10,5 млн рублів - бюджету обійшлася група Сергія Галаніна, який заявляв, що держава повинна допомагати тільки "патріотично налаштованим діячам культури".

За інформацією російської служби Бі-Бі-Сі, такі мітинги-концерти в середині квітня-початку травня влада організувала в більш ніж тридцяти російських містах. У сюжетах федеральних каналів журналісти кажуть, що мета акції - "підтримати російських військових, які беруть участь у спецоперації на Україні". У марафоні використовували два хештеги: #Zaмірбезнацизму і #Мивместе.

відео дня

читайте такожДюжев і Долина приїхали розважати окупантів у Донецьк

З федерального бюджету на виступи артистів, зайнятих в цьому марафоні, пішло 95,3 млн рублів. Це найдорожчий державний контракт, укладений коли-небудь в Росії на оплату концертної програми, випливає з даних порталу держзакупівель.

Скільки коштує патріотизм

Всього в марафоні брали участь 34 виконавця (групи або сольні артисти), між якими і розподілили 95,3 млн рублів, випливає з контракту, який вивчила Бі-бі-сі.

Для кожного була узгоджена програма і її ціна. Програми називалися патріотично:" своїх не кидаємо"," перемога за нами","за тебе, Батьківщина-мати". Або оптимістично: "все вийде!", "Все Буде Добре!".

Держзамовником марафону "Za Росію" був Росконцерт - центр Мінкультури, який займається організацією гастролей і концертів російських артистів. Установа оплачувала концерти за рахунок субсидії з федерального бюджету.

Багато учасників марафону вже давно виступають на патріотичних акціях. Співачка Вікторія Дайнеко, наприклад, на початку квітня виступала перед пораненими російськими солдатами в Одинцовському госпіталі ім. А. А. Вишневського. На її виступи в чотирьох концертах "Zа Росію" влада виділила 4 млн рублів.

У деяких артистів як назви, так і ціна виступу збігалися. Наприклад, програму" я люблю тебе, Росія " (864 тисячі рублів) представляв і соліст опери Маріїнського театру Василь Герелло і виконавиця фольклору, вчорашня школярка Єлизавета Долженкова.

18 березня обидва артисти виступали на концерті в Лужниках "Кримська весна", присвяченому анексії Криму Росією, куди приїжджав Путін. Через два дні після цього в Чернівецькій області України, де народився Герелло, демонтували зірку з його ім'ям.

читайте такожУ Чернівцях зірку Ані Лорак на Алеї Слави відправили за російським кораблем

Найдорожче влада оцінила єдиний концерт групи "Uma2rman" в Барнаулі - він коштував понад 4 млн рублів. Найдешевшим з музичних номерів виявився виступ групи "післязавтра". Хоча в контракті в назві групи немає Латинської Z, насправді вона називається "ПослеZавтра" і називалася так ще до початку війни Росії проти України, коли російські війська стали наносити букву Z на техніку.

Група була створена в 2001 році, але прославилася тільки через 20 років - завдяки пісні "своїх не кидаємо". З нею вони виступали і на концерті в "Лужниках" 18 березня - цим фактом група дуже пишається.

А це дорого?

Всі умови організатори визначають з кожним виконавцем індивідуально, сказали Бі-бі-сі два продюсери шоу-бізнесу на умовах анонімності.

Один з них зазначив, що змусити хедлайнерів естради виступати на таких концертах в регіонах безкоштовно або дешевше, ніж вони оцінюють свої послуги на ринку, держава не може. Негласні винятки з цього правила-новорічні "блакитні вогники", і в ряді випадків - концерти до Дня Перемоги, каже співрозмовник.

Деякі учасники марафону відвідали до семи регіонів, хтось обмежився одним. Загальна сума, виділена на артиста або групу, складалася з ціни програми, помноженої на кількість виступів. З цих грошей оплачувалися трансфер, готелі та послуги організаторів. Скільки залишалося на гонорари і райдер-перелік умов і вимог, що пред'являються організаторам виступів артистом, музикантом або творчим колективом, - в контракті не вказано.

Скільки Путін платить артистам, які виступають 'Zа Росію': названо безпрецендентну суму

Бі-бі-сі порівняла вартість участі артистів за держконтрактами в марафоні та інших концертах, в тому числі в колишні роки. Ці підрахунки приблизні, так як до кінця не розкриваються всі умови, але вони можуть дати уявлення про порядок цін. Як з'ясувалося, в нинішніх кризових умовах гастролі на підтримку війни в Україні - непоганий бізнес для артистів-патріотів.

Олег Газманов і Денис Майданов вже після марафону "Za Росію" продовжили патріотичне турне і виступили на фестивалі в Ставропіллі, де перший заробив ще 2,8 млн, а другий - 2,5 млн рублів.

У 2017 році виступ групи "Uma2rman" на дні Росії в Самарі коштував 2 млн рублів - в два рази дешевше, ніж на марафоні. Вартість може бути вище, тому що Барнаул знаходиться далі і летіти туди дорожче для всієї команди.

В цілому Кошторис в 95 млн рублів для оплати артистів на 30 концертах, з урахуванням дальності переїздів, співрозмовник Бі-бі-сі назвав середньої для шоу-бізнесу - правда, на момент до пандемії. При цьому він зазначив, що до 70% кошторису концертів, які проходять у форматі оупен-Ейр, йде на обладнання сцени і безпеку. Ці витрати на марафон в контракті взагалі не враховані.

Нагадаємо, раніше стало відомо, про те, що в окупованому Донецьку з концертами виступили Лариса Доліна та Георгій Лепс, відчайдушно підтримують напад Росії на Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти