StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Екстремальна експедиція у шахту: чим здивує новий випуск "Світ навиворіт. Україна"

16 лютого 2024, 19:02оновлено 16 лютого, 19:38
92
Журналіст покаже унікальний протез, винайдений українцями, та здійснить екстремальний спуск в соляну шахту.
Дмитро Комаров здивує новою історією
Дмитро Комаров здивує новою історією / Коллаж Главред, фото прес-служби

Цієї пʼятниці, 16 лютого, о 20:30 "1+1 Україна" покаже новий випуск дослідницького проєкту Дмитра Комарова "Світ навиворіт. Україна". У ньому – продовження циклу про фантастичні контрасти України, де співіснують новітні винаходи та автентичні технології.

Журналіст покаже унікальний протез, винайдений українцями, та здійснить екстремальний спуск в соляну шахту, якій понад шість століть.

Досліджуючи стародавні технології, які існують і зараз, Дмитро Комаров вирушить в експедицію на Дрогобицький солевиварювальний завод на Львівщині. Перші писемні згадки про цю солеварню збереглися ще з 1390 року, вона є найстарішим в Україні та Східній Європі постійно діючим підприємством. Там досі добувають сіль за стародавнім методом — виварюванням. Дмитро Комаров спуститься в шахту XV століття, де людей не було вже 40 років. У "Світі навиворіт" покажуть не тільки весь процес видобутку солі, а й ексклюзивні кадри з підприємства, яке існувало ще за сто років до того, як Колумб відкрив Америку.

відео дня
Дмитро Комаров та його нова експедиція
Дмитро Комаров та його нова експедиція / Фото прес-служби

Як технологія, якій понад шість століть, досі лишається актуальною? Хто і як виварює дрогобицьку сіль? В в чому її особливість? Все це можна буде побачити вже сьогодні в новому випуску "Світ навиворіт. Україна".

В сьогоденні України поруч зі стародавніми технологіями існують справжні винаходи майбутнього, що вражають весь світ.

Українці створили біонічний протез, який у 2022 році увійшов до рейтингу найкращих розробок за версією Time. Біонічні протези — це високотехнологічні штучні кінцівки, з якими людина має шанс жити повноцінне життя та займатися звичними побутовими справами. Сьогодні запит на такі протези серед військових є просто колосальним. І один з найкращих у світі протезів винайшли та виробляють у Києві.

У випуску "Світ навиворіт" покажуть вражаючу історію українського військового Сергія, який втратив руку під час бойових дій у Бахмуті. Йому пощастило отримати такий протез, і тепер він вчиться користуватись новою роборукою майбутнього. До участі в бойових діях Сергій був гандболістом. Незважаючи на втрату руки, він мріє відновити тренування. Сергій запросив команду "Світу навиворіт" на свою першу гру після поранення.

Також у випуску покажуть інший аспект нашого майбутнього. Як відомо, у квітні 2022 року головний постачальник солі в Україні "Артемсіль" зупинило роботу. Зараз Соледар тимчасово окупований. З полиць магазинів зникли легендарні біло-голубі пачки солі, які знав кожен українець. Як вирішити цю проблему? Чи є в Україні родовища, здатні замінити "Артемсіль" і задовольнити потреби українців в найціннішому продукті?

Українці можуть адаптуватись до будь якої, навіть найскладнішої ситуації, і вкотре це довели. У сьогоднішньому випуску покажуть перший детальний репортаж з нового підприємства по видобутку солі, яке в рекордні строки побудували вже під час повномасштабної війни.

Не пропустіть вже сьогодні, 16 лютого, о 20:30, на "1+1 Україна" новий випуск "Світу навиворіт. Україна" про сильних та незламних українців, які приймають виклики часу і стають сильнішими.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти