StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Смачно та корисно: що можна приготувати з шовковиці – поради на будь-який смак

12 червня 2024, 14:27оновлено 14 червня, 17:08
316
Влітку майже всі люблять поласувати стиглою шовковицею, але не всі знають, що з неї можна приготувати багато смачних страв.
Смачно та корисно: що можна приготувати з шовковиці – поради на будь-який смак
Що можна приготувати з шовковиці / колаж: Главред, фото: pixabay

Ягоди шовковиці не тільки смачні, але і корисні. Термін їх зберігання недовгий, тому шовковицю потрібно їсти або відразу, або якось приготувати, щоб можна було довше зберігати. Проте багато господинь у такій ситуації не завжди знають, як використовувати ягоди шовковиці, тому ми зібрали для вас кілька порад.

Вам також може бути цікаво: Смачніше не буває: "королівське" варення з черешні – неможливо відірватись.

Що можна приготувати з плодів шовковиці

Оскільки смаки у всіх людей різні, то й рецептів страв із шовковиці є багато. Ось кілька варіантів, які можуть вам сподобатись:

  • компот із шовковиці;
  • варення з шовковиці;
  • заготівля шовковиці з цукром на зиму;
  • вареники з шовковиці;
  • шовковично-молочний напій;
  • мармелад з шовковиці.

Рецепт шовковично-молочного напою

Потрібно: 1 стакан шовковиці, 3 склянки молока, 0,5 склянки цукру. Стиглі плоди потрібно промити, очистити від плодоніжок та протерти через сито. Пюре з’єднати з кип’яченим охолодженим молочком, цукром та збити вінчиком.

Рецепт мармеладу з шовковиці

Потрібно: 1 кілограм шовковиці, 0,5 кілограма цукру. Промиту і очищену від плодоніжок шовковицю протерти через густе сито, у якому повинно залишитися тільки насіння. В отримане пюре й сік всипати цукровий пісок, варити на сильному вогні до готовності, постійно помішуючи. Коли мармелад загусне, його викладають у скляні баночки, накривають пергаментним папером і зав’язують.

Рецепт варення з шовковиці

Потрібно: 2,2 кілограма шовковиці, 1,5 кілограма цукру, 1 лимон. Промиваємо шовковицю, засипаємо її цукром та залишаємо на 2 години, щоб вона пустила сік. Після цього, ставимо ягоди на вогонь, щоб вони закипіли та проварюємо 10 хвилин. Коли час вийшов, вимикаємо та даємо охолонути. Таку процедуру необхідно зробити 3 рази. Важливо: на 2-гому етапі варки потрібно додати порізаний лимон та його цедру. В останній раз потрібно довести варення до кипіння та залити у стерильні банки.

Дивіться відео, як приготувати варення з шовковиці:

Чому не можна їсти багато шовковиці

Варто зауважити, що надмірне вживання шовковиці може викликати алергічну реакцію. Також шовковицю краще не вживати гіпотонікам, тому що вона знижує артеріальний тиск. В разі діабету її плоди теж краще не вживати, бо вміст цукру у цій ягоді досить значний.

Корисні властивості шовковиці

  • Плоди шовковиці містять велику кількість вітамінів, мінералів та антиоксидантів, що сприяють загальному підтриманню здоров'я та імунної системи.
  • Дієтичні волокна плодів допомагають регулювати травлення та покращують роботу кишківника.
  • Олія з насіння шовковиці може допомагати зменшити втрату вологи шкірою й покращити її текстуру, тому часто є інгредієнтом косметичних засобів для зволоження та заспокоєння шкіри.
  • Також ягоди шовковиці здатні тонізувати організм, допомагаючи зберігати енергію і почувати себе краще.

Що таке шовковиця?

Шовковиця, тутове дерево, морва (Morus) – рід рослин родини шовковицевих; дерева або кущі. Відомо понад 10 видів, поширених у помірній та субтропічній зонах, у дикому стані і в культурі. В Україні найбільше значення мають Шовковиця чорна і Шовковиця біла. Листям шовковиці вигодовують гусінь шовковичного шовкопряда, пише Вікіпедія.

В Україні здавна вирощували цю культуру на присадибних земельних ділянках. У плодах міститься до 20% легкозасвоюваних цукрів, органічні кислоти, вітаміни, мінеральні солі. Крім вживання у свіжому вигляді, плоди використовують для приготування варення, компотів, соку, інших видів переробки.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти