Війна Росії з Україною і запуск Північного потоку-2: експерт попередив Київ про небезпеку

7 липня 2021, 07:45
Німеччина не дозволить Європі повністю відмовитися від транзиту газу через Україну, вважає Сергій Дяченко.
газ_транзит газу
Поява газопроводу СП-2 дозволить Росії не озиратися на ситуацію з транзитом газу у війні з Україною - експерт / Reuters

Газпром відмовився від додаткового прокачування газу через територію Польщі та України з осені 2021 року до 1 жовтня 2022 року. Однак Німеччина, швидше за все, забезпечить частковий транзит газу через українську територію. Небезпека для Києва ситуації з газопроводом Північний потік-2 полягає у тому, що Росія може більше не побоюватися проблем з транзитом палива у разі війни з Україною, тому що з'явиться альтернативний маршрут постачань газу до Європи. Про це заявив експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

"Думаю, що все ж таки піде (російський газ через українську ГТС), тому що є угода, німці втратять обличчя, якщо ця угода на транспортування українською ГТС не виконуватиметься. Думаю, вони цього не допустять. Якийсь невеликий обсяг, швидше за все, буде найближчим часом", - розповів він у ефірі телеканалу Україна 24.

За словами експерта, запуск Північного потоку-2 буде свідчитиме про те, що Росія більше не стане побоюватися проблем з транзитом газу до Європи через військові дії з Україною. Коли СП-2 не було, така ймовірність існувала. Однак з появою газопроводу енергетичного механізму, що зупиняє Москву, більше не залишиться.читайте такожУ Байдена заявили про компенсацію Україні і попередили щодо нового удару по Північному потоку-2

"Але навіть якщо буде транзит, питання безпеки жодним чином не вирішиться, оскільки якщо почнуться бойові дії, зрозуміло, що транзит припиниться, і є газопровід, який може компенсувати ("Північний потік 2" ). Коли його не було, бойові дії означали втрату Європою як мінімум близько 100 млрд куб.м газу на рік. Наразы такої небезпеки немає. Навіть якщо збережеться транзит – це вже не момент, який зупинятиме Росію. Якщо транзит припиниться, потрібно буде терміново міняти режим роботи нашої ГТС, без транзиту її потрібно буде переводити на реверс", - підкреслив Сергій Дяченко.

Транзит газу через Україну після запуску СП-2

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти