Глухий кут для Лукашенка і "війна" з Україною: експерт назвав сценарій пастки Росії для Білорусі

12 серпня 2021, 05:28оновлено 12 серпня 2021, 08:13
Лукашенку вигідно, щоб Україна стала втіленням "образу ворога" Білорусі, вважає Володимир Фесенко.
Путін Лукашенко
Лукашенко "атакує" Україну, щоб показати свою лояльність Путіну - політолог / Reuters

Звинувачення невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка на адресу України продиктовані його прагненням діяти в інтересах глави РФ Володимира Путіна і створити для своєї держави образ ворога. Швидше за все, конфлікт між Києвом і Мінськом провокує Москва, щоб відвернути увагу від Росії. Однак у такій ситуації Лукашенко все більше потрапляє до російської пастки, у той час, коли Кремль грає на його параної. Про це заявив політолог Володимир Фесенко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що антиукраїнська риторика Лукашенка пов'язана зі створенням образу ворога для Білорусі і демонстрацією лояльності Путіну. Білорусам потрібно пояснити, звідки нібито йдуть "загрози" для республіки.

читайте також"На вилах би винесли Зеленського": Лукашенко пригрозив разом з Путіним за добу вдарити по Україні"Для Лукашенка це елемент гри з Путіним - це, по-перше. По-друге, потрібен образ ворога. Наразі цим ворогом можуть бути Захід і Україна. Україна - найближчий сусід, вона вигідна Лукашенку саме для гри у ворога, тому що це і прояв лояльності до Путіна, і у той же час пояснення для білорусів, в чому проблема, звідки йдуть нібито ризики і загрози для Білорусі", - вважає експерт.

За його словами, можна сказати, що загострення конфронтації Білорусі та України провокує Росія, якій вигідний такий сценарій. Москва відводить увагу від себе і перемикає її на Лукашенка і Київ. Лукашенко, у свою чергу, боїться зовнішнього ворога. Граючи на його параної, Кремль все сильніше заганяє його до пастки РФ.

"Образ ворога - це універсальна політтехнологічна стратегія. А використання української теми - так, це вже копіювання тієї ж Росії. І є припущення, що у даному випадку Росія свідомо цілеспрямовано провокує загострення конфлікту між Білоруссю і Україною. Це в інтересах Росії, вони таким чином відволікають увагу від себе, перемикають увагу на Лукашенка і Україну. І у той же час фактично заганяють Лукашенка в глухий кут. Вони грають на його параної, тому що Лукашенко боїться зовнішнього ворога. Ну а для Росії це вигідно, тому що це відволікання уваги від самої Росії плюс Лукашенко все більше і більше потрапляє до російської пастки", - підкреслив Володимир Фесенко.

Заяви Лукашенка про Україну

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко раніше заявив, що він готовий визнати окупований Крим територією Росії. За словами політика, щодо України у нього "розв'язані руки", тому що відносини з Києвом погіршилися. За ним "не заіржавіє" у тому випадку, якщо такий крок зробить великий російський бізнес.

Крім того, Лукашенко особисто звинуватив президента України Зеленського в нібито "постачанні бойовиків", "зброї" та "вибухівки" на територію республіки Білорусь.

Також Лукашенко пригрозив "ризикнути", і перетнути білорусько-український кордон без зброї, щоб отримати підтримку "90% українців", і, мовляв,"повернути Україну".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти