Напад Росії на Маріуполь, Херсон та Одесу: Саакашвілі зробив небезпечний прогноз для України

13 червня 2021, 07:10
Зустріч Байдена і Путіна – останній шанс уникнути масштабного військового конфлікту Росії і України, вважає Михайло Саакашвілі.
Саакашвілі
Рішучі дії Росії щодо України залежать від позиції США - Саакашвілі / УНІАН

Якщо РФ піде повномасштабною війною на Україну, то Кремль в першу чергу цікавитиме Маріуполь. Зустріч Байдена і Путіна є останнім шансом уникнути великого військового наступу Росії, у тому числі і на Херсон і Одесу. Однак Москва діятиме в залежності від того, як відреагують на ситуацію США. Про це заявив голова виконавчого комітету Національної ради реформ Михайло Саакашвілі.

"Маріуполь – це перша мета Путіна. Для мене зустріч Байдена з Путіним – це останній реалістичний шанс уникнути найближчими місяцями великомасштабного нападу Росії, у тому числі на Маріуполь, Херсон, Одесу. Без цієї зустрічі, я думав, що великомасштабний напад майже гарантовано. Важко переоцінити для нас значення цієї зустрічі", - розповів чиновник у ефірі телеканалу Україна 24.

Однак, за його словами, позиція Росії залежить від того, як реагуватимуть США. Існує різниця між підходом 44-го президента Барака Обами і 43-го американського глави держави Джорджа Буша, який рішуче виступив проти захоплення Грузії. При цьому для Байдена питання таких дій Москви може мати серйозне значення.

"Коли чинний президент Обама сказав: ми не будемо починати війну з Росією через Україну. Коли чинний президент каже: не хвилюйтеся, ми не починатимемо війну. У 2008 році Джордж Буш врятував Грузію, сказавши: ми зробимо що завгодно, ми будемо крилаті ракети розміщувати. Він підняв літаки, відправив флот, він показував, що готовий на багато рішучих дій. Мені здається, Байден - це останній з могикан американської політики, для якого холодна війна, СРСР, Росія багато що значать", - підкреслив Михайло Саакашвілі.читайте такожУ Путіна вибухнули ультиматумом на адресу Києва щодо ситуації з війною на Донбасі

Зустріч Байдена і Путіна

Сполучені Штати Америки і РФ 24 травня провели консультації за участю радника Байдена з питань нацбезпеки Джейка Саллівана і секретаря російського Радбезу Миколи Патрушева. За підсумками дискусії сторони випустили заяви про намір продовжити перемовини в рамках американо-російського саміту.

Саміт Вашингтона і Москви, в рамках якого відбудеться зустріч президентів Джо Байдена і Володимира Путіна, пройде 16 червня у Женеві.

Як розповіли в Білому домі, Байден має намір оголосити Путіну про підтримку США територіальної цілісності та суверенітету України.

Заступник глави МЗС Росії Сергій Рябков сказав, що Путін спробує переконати Байдена у тому, щоб США вплинули на ситуацію з "діалогом" Києва з представниками бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти