"Це означатиме крах Орбана": експерт про можливе виключення Угорщини з ЄС

27 серпня 2024, 13:11
1393
Ні для кого не секрет, що конфлікт між Брюсселем і Будапештом триває давно. Наслідки для Орбана прокоментував політтехнолог.
ЕС, Орбан
Стосунки Угорщини та ЄС погіршуються / Коллаж: Главред, фото: flickr

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак зазначив, що криза почалася з заморожування активів, що призначалися Угорщині за загальними програмами Європейського Союзу, і триває досі – аж до загострення міграційної кризи. В ефірі телеканалу FREEДОМ він розповів, як вередлива позиція Будапешту може загрожувати самому Орбану та його системі влади.

Хто такий Олег Постернак

Постернак Олег Олександрович (народився 19 вересня 1983 р., с. Залужжя, Теплицький район, Вінницька область) — політтехнолог, політичний консультант, член Асоціації професійних політичних консультантів України, кандидат історичних наук. Провів 16 виборчих кампаній в якості керівника кампанії кандидатів в народні депутати в мажоритарних округах, кандидатів на міські голови, кандидатів у депутати обласних та районних рад.
Автор блогів і публіцистичних матеріалів з виборчого права, політичних технологій, електоральної психології у багатьох українських виданнях.
Коментує політичну ситуацію на українських інформаційних телеканалах, пише Вікіпедія.

"Зараз це все загострюється тим фактом, що Угорщина формально головує в Раді ЄС, і при цьому не дотримується вироблених позицій Євросоюзу. Це проявилося під час останнього великого зовнішньополітичного турне Орбана до Києва, Москви, Пекіну і потім була зустріч із Трампом. У Європейському Союзі це сприйняли як пряме порушення Лісабонського договору 2009 року, відповідно до якого голова ЄС може здійснювати певні дії зовнішньої політики лише за згодою представників інших держав та за дорученням високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики, яким наразі є Боррель. Через це конфлікт між Боррелем та Орбаном досяг найвищого рівня", — пояснив Постернак.

відео дня

Вступ України до Європейського Союзу

Відносини Україна-ЄС — це двосторонні відносини між Україною та Європейським Союзом у галузі міжнародної політики, економіки, освіти, науки та культури.

З 23 червня 2022 року Україна є кандидатом на членство у ЄС, пише Вікіпедія.

ЄС є політичним, економічним і культурним об'єднанням з ознаками конфедерації, до якого входять 27 європейських держав.

24 лютого 2022 почалося повномасштабне російське вторгнення в Україну. Після цього 28 лютого Україна подала заявку на вступ до ЄС, а підтримка вступу до ЄС в Україні зросла до рекордних 91 %.

На думку експерта, Україна зараз набагато більше відповідає критеріям і принципам Євросоюзу і більше заслуговує бути там, ніж Угорщина.

"Якби Угорщина зараз не була членом ЄС, то на цей час вона б мінімально відповідала критеріям вступу до Євросоюзу. Україна більше відповідає зараз бути членом Європейського Союзу, ніж Угорщина. Це стосується ключових критеріїв: правосуддя, верховенство права, рівень корупції, спільна зовнішня політика, спільний ринок, ставлення до міграції. За цим усім Угорщина зробила суттєвий крок вниз", — сказав він.

Позиція Орбана щодо України

Угорщина обрала ворожу позицію щодо України в контексті війни з Росією. Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан та його колеги активно поширюють російські наративи і вірять у поразку України у війні.

Орбан неодноразово заявляв, що Україна не зможе перемогти "другу армію світу" і виступав категорично проти надання ЄС Україні фінансової та військової підтримки.

27 лютого після саміту в Празі Орбан наголосив на нездатності України перемогти у війні та заявив, що конфлікт обов'язково закінчиться переговорами.

У березні на Анталійському дипломатичному форумі в Туреччині Орбан заявив, що з "військового конфлікту" в Україні немає виходу і він паралізує європейську політику. Водночас прем'єр Угорщини вважає, що час зараз нібито "працює на Росію".

У випадку, якщо Угорщина вийде зараз з Європейського Союзу, "це означатиме крах Орбана". Олег Постернак пояснює, що Будапешт дуже залежить від загальноєвропейського бюджету. І самі ж угорці не пробачать Орбану такого рішення.

Проблемою є те, що у Лісабонському договорі немає суттєвих санкцій, покарань для країни, яка системно порушує принципи ЄС, тому виключити Угорщину зі складу ЄС неможливо.

"Хоча такий процес, мені здається, обговорюватимуть під час реформування ЄС. Позиція Угорщини може суттєво відкоригувати ставлення Євросоюзу, наприклад, до нових країн, які планують вступити до ЄС. Для них можуть бути більш серйозні умови в плані виконання спільної політики Європейського Союзу. Можливо, це позитивно вплине на країни, які претендують стати членами ЄС, — це Україна, Молдова, Боснія і Герцеговина, Північна Македонія, в перспективі Грузія, і так далі", — резюмував Олег Постернак.

Позиція ЄС щодо Угорщини - останні новини

Як відомо, членство Угорщини в ЄС і НАТО поставили під сумнів. Таким чином Заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський різко відреагував на антипольські заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Нещодавно Віктор Орбан проігнорував вимоги Брюсселю надати пояснення щодо спрощення в'їзду до країни росіян та білорусів та не пояснив рішення про спрощення в'їзду. Угорщина включила росіян та білорусів до програми так званої "національної карти".Тепер ті, хто отримали таку карту, не проходять спеціальну перевірку при в'їзді в країну.

На пленарному засіданні Європарламент більшістю голосів схвалив резолюцію щодо підтримки України. В ній також засудили Віктора Орбана. Резолюцію підтримали 495 євродепутатів із 679, що підтверджує підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти