Дипломат попередив про небезпеку втрати Україною Донбасу

24 травня 2021, 05:15
Україна і Захід повинні розробити нову стратегію щодо повернення ОРДЛО, вважає Павло Клімкін.
Росія, паспорта
Україна через роздачу Росією паспортів у ОРДЛО починає втрачати свої території - дипломат / УНІАН

Крім головної проблеми, якою є ситуація з домовленостями щодо припинення вогню, на окупованому Донбасі існує серйозна дилема, яка пов'язана з роздачею російських паспортів. Жодні механізми виконання домовленостей не спрацюють, якщо Росія отримає у ОРДЛО 1,5-2 мільйони російських громадян. Через це Україна починає втрачати регіон. Треба спільно із Заходом створити нову стратегію щодо повернення окупованих територій. Про це заявив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Для нас ключове питання щодо Донбасу - це, по-перше, припинення вогню, по-друге - мегапроблема масової російської паспортизації, тому що ми реально починаємо через це втрачати Донбас", - сказав він у ефірі телеканалу Україна 24.

За його словами, питання російської паспортизації на Донбасі має бути пріоритетним і обговорюватися на найвищому рівні, включаючи зустріч Байдена і Путіна. Якщо проблема продовжуватиметься, всі дискусії щодо того, як реалізувати Мінські угоди, стануть безглуздими. Дії Росії щодо роздачі паспортів є фактичною інтеграцією українського регіону, тому над цією ситуацією треба серйозно працювати.читайте такожАрестович зробив заяву про сценарії щодо Донбасу після перемовин з Путіним

"Я вважаю, що про це потрібно не просто казати, а кричати. Я не розумію, навіщо грати в нескінченну гру в кластери, коли насправді основний виклик - паспортизація. Жодна послідовність не врятує, якщо Росія буде там мати 1,5-2 млн російських громадян. Там наразі 600 тис., а до кінця року буде мільйон. Нова спільна стратегія із Заходом щодо Донбасу - це головне", - підкреслив Павло Клімкін.

Росія на окупованих районах Донбасу

  • Російська парламентська політична партія Справедлива Росія - За правду 22 березня зробила заяву про плани щодо створення у ОРДЛО свого офісу, в рамках якого проводитимуться консультації щодо участі жителів окупованого Донбасу в російських виборах і отримання паспортів РФ.
  • Організація Східна правозахисна група повідомляла, що Росія вже поставила окупаційним адміністраціям у ОРДЛО завдання забезпечити проведення виборів до Держдуми на захоплених районах Донбасу. Передбачається, що у виборчому процесі можуть взяти участь 250-300 тисяч осіб.
  • Заступник голови комітету Держдуми у справах СНД Віктор Водолацький заявляв, що до кінця 2021 року громадянами РФ на окупованому Донбасі можуть стати ще 500 тисяч осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти