Амністія і поступки Росії: Аваков закликав Україну готуватися до звільнення Донбасу

5 листопада 2021, 08:59
Москва навряд чи погодиться на мирне вирішення конфлікту на Донбасі, вважає Арсен Аваков.
Арсен Аваков
Україна повинна бути готова до проблем у Росії, які можуть посприяти поверненню Донбасу - Аваков / УНІАН

Україна повинна бути готова до звільнення окремих районів Донбасу. Якщо Москва спробує знайти компроміс, то Києву слід було б піти на амністію людей, які працювали в окупаційних адміністраціях, але не стріляли в українських солдатів і не крали власність. Росія навряд чи піде на поступки, проте не можна виключати сценарію дестабілізації всередині російської держави, яка дозволить Києву забрати свої території. Про це заявив колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що якщо раптом росіяни запропонують ініціативу врегулювання конфлікту на Донбасі, то українській стороні треба буде піти на амністію. Процедура повинна поширюватися на вчителів, лікарів, працівників окупаційних адміністрацій. Однак вона не повинна бути задіяна щодо осіб, які стріляли в українських солдатів, влаштовували репресії і брали участь у крадіжці власностічитайте такожBayraktar - не тільки на Донбасі, а й на півдні та півночі України: у ЗСУ попередили про удар.

"Ми повинні це взяти і не допускати помилок. Треба сказати: "Хлопці, я пробачаю тих, хто пішов працювати секретарем до райадміністрації окупаційної влади". У мене немає претензій до лікарів і вчителів, які працювали в школі. У мене є претензії до тих, хто стріляв у наших солдатів, хто займався репресіями, крав власність у величезних ситуаціях. До них не буде застосовано закон про колаборацію", - вважає Аваков.

За його словами, росіяни навряд чи підуть на мирний сценарій вирішення конфлікту. Однак Україні треба готуватися до будь-яких сценаріїв, включаючи дестабілізацію ситуації у Росії, щоб повернути окуповані території.

"Їхня стратегія полягає в тому, щоб було, як було, нас постійно це турбувало. Але у нас є дипломати, нехай вони займаються всією цією риторикою. Але у нас є і військові. Ми повинні бути готові до якихось подій. Раптом Путін помер, а ми не готові? Раптом у Росії починає відбуватися якась серія подій, яка дозволить нам максимально безкровно, тиском, забрати свої території? Ось ці всі речі повинні бути проговорені, покладені до папки. І буде розуміння", - підкреслив Арсен Аваков.

Дивіться відео ТСН - начальник Генштабу ЗСУ зробив заяву щодо ситуації зі Старомар'ївкою

Повернення окупованого Донбасу в Україну

Колишній глава МВС Арсен Аваков раніше заявляв, що риторика про повернення Донбасу в Україну виключно політичним шляхом повинна використовуватися тільки дипломатами. При цьому у армії повинен бути сценарій військового звільнення окупованих територій.

Міністр оборони України Олексій Резніков сказав, що для повернення окупованих Криму і Донбасу потрібно підвищити обороноздатність і стійкість країни. Київ має намір зробити ставку на військову дипломатію, яка реалізовуватиметься за підтримки міністерства закордонних справ.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти