Тимошенко мітить у прем'єри, але тримає козир у рукаві

3 лютого 2021, 08:27
Головна мета заяв Тимошенко про коаліцію з партією Зеленського - у просуванні себе на посаду прем'єра заради майбутніх президентських виборів.
Тимошенко
Юлія Тимошенко / УНІАН

Глава Батьківщини Юлія Тимошенко заявила про можливе створення коаліції зі Слугою народу.

Тимошенко, як досвідчений політик, прекрасно розуміє, що завтра вже може бути пізно. Зараз, в силу конфлікту всередині фракції Слуги народу, монобільшість може похитнутися і їй потрібна якась точка опори. Батьківщина цілком підходить для цього завдання-враховуючи той факт, що фракція Тимошенко досить дисциплінована і організована, то вона могла б допомогти Слузі народу відвести ситуацію від дострокових виборів. Адже ця партія завжди позиціонувала себе як соціал-демократична і могла б змікшувати неприємний осад від низки помилок, допущених "слугами", які з ліберальним розмахом почали добивати залишки соціалістичної держави.

Говорячи відверто, у Слуги народу немає людини з досвідом роботи у кризових ситуаціях. Нею, у разі коаліції, могла б стати Тимошенко, але Юлію Володимирівну в Слузі народу закономірно побоюються, бо вона, на їх переконання, може підім'яти все під себе.

відео дня

У той же час, Тимошенко вже була прем'єр-міністром і зараз вона теж діє з прицілом на середньострокову перспективу. Напевно вона буде брати участь у наступних президентських виборах, але для цього їй потрібно перебувати у фокусі уваги і бути однією з ключових фігур. І посада прем'єр-міністра для цього підходить якнайкраще. Для когось крісло прем'єра може стати електричним стільцем, але ЮВТ до цього не звикати. Адже нинішня економічна ситуація - це хороший стартовий майданчик.

Тому прем'єрське крісло для Тимошенко - мета номер один.

Недавнє листування Тимошенко і глави ВП Андрія Єрмака, яку публікували у ЗМІ, лише підтверджує наявність комунікації на предмет взаємодії. Ставши прем'єром, вона може взятися за вирішення тарифних проблем - для цього у неї в команді є Олексій Кучеренко, який міг би впритул зайнятися цим питанням, оскільки аграрні та житлово-комунальні питання - це базові програмні інтереси Батьківщини.

читайте також"20 років політичних перевзувань": Зеленський жорстко потролив ТимошенкоАле особисті відносини (тут варто згадати недавні слова Зеленського про перевзування зі швидкістю гепарда, явно адресовані до Тимошенко) не варто плутати з політичною необхідністю. Незважаючи на комунікацію, у партій присутні різночитання - як відомо, Слуга народу лобіювала легалізацію грального бізнесу, а Тимошенко виступала проти нього і вважає, що це питання потрібно виносити на референдум. Аналогічна ситуація з легалізацією канабісу. У питанні землі у двох партій діаметрально протилежні точки зору. І, якщо по них не буде досягнуто консенсусу, то тоді Тимошенко може задіяти план "Б" і актуалізувати питання референдуму, припустимо, по землі, адже навіть збір підписів з цього питання можуть привернути увагу суспільства не тільки до політичної сфери, а й до її фігури.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти