Як "гопницька" дипломатія РФ відповість на слова Байдена про Путіна-вбивцю

18 березня 2021, 22:05
Майбутні санкції США проти Росії до осені створять великі-великі проблеми для Кремля.
Байден, Путін
Кремлівська пропаганда зайдеться в істериці через слова Байдена, а Путін буде думати, як вибудовувати переговори з президентом США / Reuters

Слова Джозефа Байдена на адресу Володимира Путіна стали шоком для Кремля. У Росії могли очікувати кваліфікації окремих дій російського керівництва в цілому, але не прямого звинувачення на адресу Путіна.

Добре в цій ситуації те, що Штати покладають відповідальність особисто на Путіна, а не на росіян в цілому. Це правильно і перспективно. Для порівняння – в 1983 році Рейган назвав СРСР "імперією зла", тобто вся країна так характеризувалася, а не тільки її керівництво. Заява Байдена дає оцінку тільки окремо Путіну, і це хороший сигнал.

Це означає новий етап у взаєминах двох країн. Про це свідчать і три важливі позиції, які Байден позначив ще в ході передвиборчої кампанії.

відео дня
  • Режим Путіна неприйнятний;
  • За час президентської каденції Байден має намір сформувати новий альянс демократичних держав;
  • Штабом Байдена розроблені заходи, покликані зупинити просування Путіна і Кремля в міжнародних відносинах.

Росії слід готуватися до каскадних персональних санкцій щодо російських діячів різного рівня, які незабаром будуть введені і будуть швидко наростати. Крім того, командою Байдена розроблено низку серйозних заходів, які не є санкціями, але також можуть бути дуже болючими для Кремля. Зокрема, наприклад, адміністрація американського президента заявляла, що готова у відповідь на будь-які спроби кібератак здійснити свою атаку на кремлівські мережі, що для Путіна створить чимало проблем. У США великі можливості ускладнити життя Путіну і блокувати дії Кремля.

читайте такожЧим закінчиться скандал між Байденом і ПутінимУ Путіна немає приводів покладати будь-які надії на Байдена і можливі компроміси.

Очевидно, що Байден буде зміцнювати НАТО, а також проводити іншу, набагато більш активну, ніж при Трампі, політику в Центральній і Східній Європі. Ця політика буде спрямована на побудову нового оборонного валу (причому не тільки у військовій сфері), який позбавив би Росію можливостей недружнього проникнення в європейську політику.

При цьому Путін все одно буде думати про те, яким чином вибудовувати переговори з Байденом. А переговори – будуть. У першу чергу, щодо СНО, контролю над ракетами. Не виключаю, що в своєму посланні Федеральним зборам Путін виступить з якимись пропозиціями для Байдена, які звучали б як заклик до миру і переговорів по цілому пакету напрямків: по клімату, наркотрафіку, тероризму, вакцині, ліквідації наслідків пандемії коронавірусу тощо.

Вже до осені, буквально місяці через чотири, ми зможемо спостерігати абсолютно нову ситуацію в Росії. Майбутні санкції становлять не меншу загрозу для російської економіки, ніж відключення від системи SWIFT. Сьогодні російська економіка ослаблена пандемією і довгою кризою, яка триває вже, як мінімум, чотири роки. Санкції, які вводилися проти Росії раніше, в більш благополучні часи, були менш відчутні і болючі. Але ситуація змінилася, економічне становище Росії досить небезпечне, тому розширення санкцій може так подіяти на ринки, що це викличе гіперінфляцію в РФ і змусить фінансову владу країни запустити "друкарський верстат". Якою буде економічна кон'юнктура після цього, і до чого це призведе, передбачити важко. У будь-якому випадку, точно зросте нестійкість не тільки економічної, але й політичної системи РФ.

Адже на слова Байдена економіка відреагувала одразу – рубль тут же просів, а на фондових біржах впали акції російських компаній. І це ще до введення санкцій... Надалі серія каскадних санкцій до осені створить великі-великі проблеми для Кремля.

читайте такожБайден назвав Путіна вбивцею і тепер у нього проблемаЩо може чекати на Україну, коли відносини США і Росії стають все більш напруженими? Незважаючи на те, що в самій Україні активно обговорюється загроза ескалації ситуації на Донбасі, я все-таки думаю, що зростання напруженості слід чекати не зараз. Протягом 2021 року Кремль буде адаптуватися до нових відносин із Вашингтоном і до нових санкцій, а через п'ять місяців він має провести думські вибори. А ось наприкінці 2022 і в 2023 році Кремль може почати проти Києва не тільки "гібридну" боротьбу, а й силовим шляхом вирішити свої проблеми.

Реальна перспектива збройного конфлікту і загострення на Донбасі, на мій погляд – у другій половині 2023 року. Це пов'язано з тим, що в Росії і в Україні співпадуть президентські вибори і пройдуть у березні 2024 року. Українська політика і так є значною частиною російської внутрішньої політики, і цей збіг зіграє суттєву роль. Адже Путіну потрібно буде вийти на вибори з якимись конкретними результатами... При цьому в 2023-му і в самій Україні буде неминуче загострення політичної ситуації: українські вибори завжди дуже драматичні, напружені і являють собою зону великої небезпеки. Драматичність виборів – це добре, це ознака демократії і політичної конкуренції, але оскільки в України під боком такий агресивний і небезпечний сусід, настільки гостра конкуренція змушує задуматися і про загрозу національній безпеці. Тож 2023 рік обіцяє бути досить небезпечним.

Олександр Морозов, політолог, співробітник Центру російських досліджень Бориса Нємцова (Карлов університет, Прага), спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти