Що буде, якщо справа Медведчука розвалиться в судах і закінчиться нічим

17 травня 2021, 16:10
Медведчук продемонструє Путіну, що є незламним борцем за "русский мир" на українській території, навіть тоді, коли українська влада його "пресує".
Виктор Медведчук
Віктор Медведчук / УНИАН

Медведчук після рішення суду про запобіжних захід у вигляді домашнього арешту отримав реальну можливість продовжувати свою політичну діяльність. Але вже у новій якості - беззаперечного лідера проросійських сил, якому за авторитетом і відомістю поступаються всі інші конкуренти на проросійському фланзі. Адже проти Юрія Бойка чи Сергія Льовочкіна ніхто не починав кримінальних справ і ніхто не висуває їм підозр - вони не жертви "націоналістичного режиму".

читайте такожПутин ответил на арест своего кума Медведчука и выдвинул обвинение УкраинеВіктор Медведчук отримує можливість подальших контактів зі своїми соратниками по партії, друзями у Кремлі, узгодження спільних дій, які мають протистояти українському керівництву. Як бачимо, жодного утримання у слідчому ізоляторі. Навіть грошей, які могли б заплатити впливові друзі Віктора Медведчука не попросили. Вирішили, що цілодобового домашнього арешту достатньо.

Звісно, висунення підозри Віктору Медведчуку - це ефектний хід, який насамперед має показати українському суспільству, як президент Зеленський та його соратники борються хоча б із частиною тих політиків і політичних сил, які пов'язані із російським політичним керівництвом. Однак, вчора ми вже бачили, що розрахунок, очевидно, був інакшим.

читайте також"Медведчук пойдет по трупам": всплыла скандальная история из прошлого кума ПутинаЛюди, які висували Медведчуку підозру, не сподівалися побачити його в Україні, і тим більше побачити його у Офісі генпрокурора. Це недооцінка таких людей, як Медведчук, і того, що вони збираються робити. У Віктора Медведчука немає жодного іншого політичного вибору як представляти себе жертвою репресій і боротися з українською владою. Саме таких людей підтримає Володимир Путін. Саме таких він поважає.

В Кремлі вже зараз говорять, що в справу Медведчука втручатися не будуть, але це політичні дії. І, звичайно ж, подальша реакція російського політичного керівництва буде залежати від того, як розвиватимуться події навколо можливого затримання проросійського політика і перебігу справи проти нього.

Було б дуже прикро, якби після цієї гучної підозри справа проти Медведчука просто розвалилася під час подальшого слідства і судових засідань. Це вже було з багатьма гучними підозрами, і не здивуюся, якщо це відбудеться з підозрою проти Медведчука.

Ми бачимо, що підозра ніяк не пов'язана із тими санкціями, які були накладені на Медведчука і його найближчого оточення РНБО. Що буде, якщо справа буде тягнутися роками або просто розвалиться? Тоді, поза сумнівом, переможцем в цій історії буде Віктор Медведчук. По-перше, він продемонструє Путіну, що є незламним борцем за "русский мир" на українській території, навіть тоді, коли українська влада його "пресує".

По-друге, він перетвориться, якщо вже не перетворився, на беззаперечного лідера проросійських сил і проросійського електорату. Це не означає, звичайно, що Віктор Медведчук буде тією людиною, яка обов'язково балотуватиметься на посаду президента України. Однак, він може робити "королів" на проросійському фланзі. Як він це робив на початку 2000-х років, коли він запропонував Леоніду Кучмі у спадкоємці колишнього донецького губернатора і прем'єр-міністра Януковича. Що для України вийшло з цих рекомендацій Віктора Медведчука ми дуже добре знаємо.

По-третє, є абсолютно очевидним той факт, що сама справа проти Медведчука, якщо вона нічим не закінчиться, може призвести до того, що інші представники проросійських сил будуть плювати на українську державу, вважати її такою, що не може дати відсіч навіть тим, хто не приховує своїх тісних контактів із російським керівництвом, хто працює з росіянами не тільки заради власного бізнесу, але і заради встановлення ними політичного контролю над Україною, хто не приховує своїх контактів у маріонетковому керівництві так званих народних республік.

Якщо вже Медведчуку нема чого боятися в Україні, так чого можуть побоюватися люди із менш сумнівним бекграундом, які не мають таких очевидних контактів в Кремлі і не можуть похвалитися особистими взаєминами із Володимиром Путіним?

Те, що ми зараз спостерігаємо, це змагання політичної волі і піару. Дуже хотілося б, щоб політична воля хоча б один раз перемогла.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти