10 підсумків місцевих виборів

27 жовтня 2020, 08:44
Вибори стали досягненням демократичної України.
Місцеві вибори, 2020
Місцеві вибори 2020 пройшли спокійно / УНІАН

Можна виділити десять підсумків місцевих виборів, які відбулися в Україні 25 жовтня 2020 року.

1. Українці застрахувалися від ризиків непослідовної центральної влади і від "нових облич". Після року абсолютної влади Слуг, скрізь перемагає опозиція. Переобрані майже всі мери найбільших міст (крім Рівного та Чернівців), переобраний мер Харкова, який не приходить до тями. Країна проголосувала за політичну децентралізацію.

2. "Магія Зеленського" знищена. Президент Володимир Зеленський вирішив підняти рейтинг кандидатів, зв'язавши їх з собою - але вийшло навпаки, кандидати втопили рейтинг лідера. Випадкові люди в партії і справді повірили, що" президент - в моїй команді", а в результаті партія ніякої системної роботи не вела, поклавши кампанію на самого Зеленського. Слуги народу показали себе на місцевих виборах партією одного лідера і його рейтингу, своєї ваги у партії немає.

відео дня

читайте такожЗеленський замість перемоги на виборах виклопотав ляпас3. Явка на місцевих виборах 2015 була 46,6%, на місцевих виборах 2020 - рекордно низький результат - 36%. У країні, де більшість громадян не вірять у можливість змін у владі шляхом виборів, Майдан і революція стоять на порядку денному як один з можливих сценаріїв.

4. В Україні є одна мобілізуюча ідеологія - війна з Росією. Спроба ігнорувати війну в умовах війни не є "центризмом", як думали Слуги - це безвідповідальність. Люди не повірили обіцянкам Зеленського "закінчити війну до кінця року" і "подивитися в очі Путіну". У підсумку в якості загальнонаціональної партії війни, представленої в більшості регіонів і міст, позначилася ЄС, як загальнонаціональної партії колаборантів - ОПЗЖ.

5. Повний провал офісу президента як центру управління країною, який зосередив у своїх руках весь ресурс влади Зеленського. Виявилося, Єрмаку, Шефіру, Баканову, Трофімову, Татарову дуже зручно пиляти посади, сидячи на вухах у президента, але вони нездатні зберегти йому владу. Дієздатність Зеленського залежить від того, чи здатний він зробити висновки і очистити оточення від баласту. Вони втішають Зеленського так: "Раніше у нас не було взагалі ніякої влади на місцях, а тепер є". Але насправді, вам дали 100% владу в центрі, а ви її через рік втратили на місцях.

читайте такожВоскресіння Порошенка і печаль Зеленського: перші підсумки виборів-20206. Зеленський втратив вплив як лідер, здатний поодинці одним своїм рейтингом генерувати владу і це посилить його залежність від олігархів, які прикупили собі трохи слуг і вибудували відносини з оточенням президента. Вся система влади почне зараз хитатися як картковий будиночок у зв'язку з відсутністю у президента голосів для прийняття бюджету-2021, і президент продовжить торгувати впливом і ресурсними посадами - в уряді і держпідприємствах. Влада як і раніше зосереджена в кабінеті президента, але Зеленський як і раніше так і не зрозумів як її реалізувати.

7. "Сітки " і" каруселі " застосовувалися на виборах, але їх значення було зовсім незначним, партії, які працюють з пенсіонерами, почали застосовувати мережевий маркетинг. Головним системним порушенням стала технологія Зеленського щодо мобілізації електорату через незаконне опитування, для якого найняли за гроші близько 1000 гривень молодь і навіть нерідко неповнолітніх, але ця афера вдарила по самих слугах. Громадська організація ОПОРА заявила, що опитування Зеленського може вважатися застосуванням адміністративного ресурсу. Тим не менш, вибори стали досягненням демократичної України, Центрвиборчком і поліція забезпечили порядок на дільницях і за дільницями.

8. Росія вкинула рекордне фінансування в проросійських кандидатів, але проекти ОПЗЖ і близькі до ОПЗЖ Пальчевський і Шарій не змогли розширити проросійський електорат. З іншого боку, вони зберегли свою нішу. Без ліквідації бізнесу Медведчука і дотацій з РФ скоротити вплив Росії на українську внутрішню політику не вийде. Путін продовжує розривати Україну зсередини, це величезний виклик для держави, з якою ми не можемо впоратися.

читайте такожЗаліт року: ТОП феєричних провалів київських виборів9. Спроба залити виборців рекламою ряду технологічних проектів обернулася повним крахом. Вражаюче, але знову на виборах знаходяться трюкачі, які намагаються телеефіром і десятками мільйонів доларів приховати відсутність ідеології, структур і системної роботи. Виборців намагаються обдурити, але обдурюють в результаті самих замовників божевільних рекламних бюджетів.

10. Я не розумію, чого засмучуються кандидати, які почали кампанію два місяці тому, і були далекі або від політики або від місцевих проблем. Месіанство погано працює в політиці, порядок б'є клас, треба починати кампанії раніше - бажано відразу після підведення підсумків цих виборів. Пропорційна система - це крок вперед у розвитку демократії, яка створила запит на формування структурованих політичних партій на місцях. Безумовно, систему треба вдосконалювати, потрібні відкриті списки. Але партіям є куди рости.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти