StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вб'є машину капітально чи пронесе: що буде, якщо 10 років не міняти антифриз

30 серпня 2023, 17:27
Виробники машин рекомендують міняти антифриз раз в кілька років, але все залежить від моделі.
Що буде, якщо не міняти довго антифриз
Що буде, якщо не міняти довго антифриз / Фото: hotline, freepik

Антифриз - це рідина, яка використовується в системі охолодження автомобіля для запобігання замерзання та перегріву двигуна. Заміна антифризу грає ключову роль в забезпеченні надійної роботи автомобіля, але далеко не всі змінюють його часто, а використовують роками. Що буде з машиною, якщо довго не міняти антифриз, читайте нижче.

Коли потрібно міняти антифриз

Виробники автомобілів рекомендують заміну антифризу через певні часові інтервали, які вказані в керівництві по експлуатації машини. Зазвичай це треба робити кожні 2-5 років, залежно від типу антифризу. Згодом він втрачає свої властивості і здатність ефективно захищати двигун від перегріву і корозії. При великому пробігу або старінні автомобіля антифриз також рекомендується замінити.

Якщо ви живете в регіоні з суворими кліматичними умовами, доцільно міняти антифриз залежно від сезонів. Взимку антифриз повинен забезпечувати захист від замерзання, а влітку - від перегріву.

відео дня

При ремонті системи охолодження, наприклад, заміні радіатора або водяного насоса, рекомендується також замінити антифриз. Це допоможе запобігти змішуванню різних типів рідини, що може негативно вплинути на ефективність охолодження.

Як зрозуміти що закінчується антифриз

Зрозуміти, що рівень антифризу починає зменшуватися або закінчуватися, важливо для підтримки нормальної роботи системи охолодження вашого автомобіля. Ось кілька ознак, на які варто звернути увагу:

  • Рівень в розширювальному бачку: найбільш очевидний спосіб визначити, чи закінчується антифриз, - це перевірити рівень у розширювальному резервуарі охолоджуючої рідини. У більшості автомобілів бачок прозорий, що дозволяє бачити рівень рідини. Якщо він значно нижче норми, це може свідчити про витік або недостатнє заповнення.
  • Перегрів двигуна: якщо ви помічаєте, що температура двигуна починає різко підвищуватися, а індикатор перегріву на панелі приладів горить, це може бути ознакою нестачі антифризу.
  • Підтікання та плями на землі: якщо під автомобілем з'являються сліди антифризу або ви помічаєте вологі плями під машиною, це може вказувати на витік охолоджуючої рідини. Перевірте область під автомобілем, щоб переконатися, що це антифриз.
  • Зміни в роботі системи опалення: внутрішнє опалення автомобіля зазвичай використовує антифриз для передачі тепла. Якщо ви помічаєте, що воно працює менш ефективно, ніж зазвичай, або повітря стало холодніше, це може вказувати на проблему з рівнем антифризу.

Також регулярно оглядайте систему охолодження на наявність видимих витоків, корозії або пошкоджень. Якщо ви помічаєте що-небудь незвичайне, варто звернути увагу на стан антифризу.

Що буде з машиною, якщо 10 років не міняти антифриз

Якщо ви не змінювали антифриз в системі охолодження протягом 10 років, це може призвести до ряду серйозних проблем і пошкоджень, які негативно позначаться на роботі автомобіля.

Через це може перегрітися двигун, адже антифриз служить для регулювання його температури. Якщо він втрачає свої властивості або забруднюється, це може призвести до серйозних пошкоджень двигуна і навіть поломки.

Якщо антифриз старий, корозія почне руйнувати металеві деталі, такі як радіатор, водяний насос та багато інших компонентів. Тому, може статися витік і пошкодження системи охолодження.

Також старий антифриз може втратити свої властивості і перестати ефективно захищати двигун від замерзання в холодних умовах. Заморожена охолоджуюча рідина викликатиме тріщини і пошкодження в системі охолодження.

З плином часу антифриз може накопичувати в собі осад і забруднення. Це може призвести до утворення відкладень в радіаторі та інших компонентах системи охолодження, що знизить їх ефективність.

В цілому, неувага до стану антифризу і його заміні може підвищити ризик виникнення поломок і неполадок, що своєю чергою може спричинити серйозні ремонтні роботи і значні витрати.

Читайте більше автоновин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти