StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Сильний удар по здоров’ю і багато проблем: чому шкідливо лягати спати після 1 години ночі

18 червня 2024, 11:27оновлено 20 червня, 13:08
917
Вчені розповіли, чому шкідливо пізно лягати спати і до яких наслідків це може призвести.
Недосыпание, сон, девушка спит
Чому шкідливо пізно лягати спати/ колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua, unsplash.com

Велика кількість людей регулярно лягають спати досить пізно – після першої години ночі або навіть пізніше. А ті, хто після цього не має можливості довше поспати вранці, таким чином серйозно недосипають. Такий ритм життя може сильно вдарити по здоров’ю.

Радимо також прочитати матеріал: З’являється отрута, що може вбити: чи можна їсти консервацію, яка здулася

Якою б не була причина, чому вам доводиться лягати спати дуже пізно, варто розуміти, що це справді може нашкодити вашому самопочуттю та загальному стану організму. Видання ladbible розповіло про дослідження, яке проводили вчені у Великій Британії, вивчаючи дані 73 888 людей. Експерти дивилися на тенденцію загальної якості сну та здоров’я на основі цих даних.

відео дня

Результати дослідження показали, що люди, які лягають спати після першої години ночі, частіше відчувають проблеми з психічним здоров’ям, такі як тривога та депресія, ніж ті, хто лягає спати раніше цього часу.

Доктор Індіра Гурубхагаватула, професор медицини у відділі медицини сну Університету Пенсільванії у США, яка не брала участі в дослідженні, дала пояснення таким результатам. Зокрема, вона зазначила, що упродовж дня ви можете відчувати себе нормально, нормально ходити, говорити та займатися різними справами, але передня частка мозку дуже вразлива до недосипання.

"Таким чином, наша здатність не перестрибувати від однієї емоції до іншої, здатність гальмувати себе порушується в умовах недосипання або неспання дуже пізно вночі. Тоді це може призвести до більшого негативу, більшої тривоги... тому що вищі функції мозку, які регулюють ці емоції, притуплені", – пояснила вчена.

Що робити, якщо ви працюєте в пізню зміну

Сон дуже важливий. Але якщо ви працюєте в пізню зміну на роботі й не маєте можливості раніше лягати спати, то важливо дозволяти собі дрімати по 20-30 хвилин у той час, коли вам дуже захочеться поспати, зазначила доктор Гурубхагаватула.

"Буде дуже ефективно використати цей час, щоб подрімати, якщо ви зможете. І ще одна річ – це те, що називається попереджувальним сном. Тож до того, як зміна почнеться, варто добра поспати і йти на зміну після доброго відпочинку", – додала вчена.

Що відомо про LADbible Group Limited?

LADbible Group - британський цифровий видавець. Медіа-бренди LADbible Group мають аудиторію, що наближається до мільярда, з 262 мільйонами підписників у всьому світі на основних платформах соціальних мереж.

Компанія публікує оригінальні і придбані матеріали, включаючи редакційні, відео та документальні матеріали, деякі з яких транслюються в прямому ефірі. Їхній вміст охоплює розваги та інтерв’ю зі знаменитостями, а також новини та поточні події, пише Вікіпедія.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти