StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як українською назвати мінімаркет: Авраменко озвучив чарівне слово

15 вересня 2023, 16:13оновлено 15 вересня 2023, 18:50
Мовознавець закликав українців берегти мову, яку передали нам наші предки.
Авраменко
Як українською назвати мінімаркет? / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів про слова, які з 2019 року потрібно писати не так як раніше.

"Згідно з новою редакцією нашого правопису, такі іншомовні частини як міні-, екс- і віце- пишемо разом. Наприклад, мініспідниця, ексчемпіон, віцепрем'єр", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як підкреслив мовознавець, тепер власникам мінімаркетів потрібно змінити вивіски своїх торговельних закладів. Адже раніше такі слова як мінімаркет, мініспідниця чи мініфутбол писали через дефіс. А тепер їх потрібно писати разом.

відео дня

"Хоча, не розумію, чому не назвати невеликі магазини питомими українськими словами: крамниця або крамничка. Як казала словетна Проня Прокопівна: "Треба по-модному, по-заморськи". Ну, хай там як, але писати треба грамотно", - підкреслив відомий вчитель України.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Насамкінець Авраменко закликав громадян дбати про те, щоб наша країна говорила грамотно. Також мовознавець закликав українців берегти мову, яку передали нам наші предки.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови збагатив словник громадян колоритними українськими словами, які ми незаслужено забули. Так, мовознавець відповів, як українською сказати "странный случай".

Також Авраменко розповідав про поширені помилки у мовленні, які допускають громадяни. Зокрема, відомий вчитель України відповів, як правильно назвати "лімузін" українською.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти