StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Це шкодить вам: експерти б'ють на сполох через тренд на "маніакальне" прибирання в TikTok

5 лютого 2024, 21:04оновлено 6 лютого, 18:43
316
Відеоролики TikTok про маніакальне прибирання набрали понад мільйон переглядів, що не може не викликати занепокоєння.
Це шкодить вам: експерти б'ють на сполох через тренд на 'маніакальне' прибирання в TikTok
Як називається хвороба до чистоти / Колаж Главред, фото freepik

Новий тренд під назвою "маніакальне прибирання" захопив TikTok, але експерти попереджають, що він може бути шкідливим. Лайфхаки для прибирання стали дуже популярними, оскільки всі намагаються скоротити час, який вони витрачають на приведення до ладу свого будинку, але деякі з цих порад можуть принести більше шкоди, ніж користі.

У деяких відеороликах на TikTok людей, які раптово отримують прилив енергії та мотивації для прибирання всього будинку, називають маніакальними прибиральниками. Цим терміном називають тих, хто годинами займається прибиранням, миє посуд до блиску, пилососить і миє підлогу до блиску, пише Mirror.

Коли любов до чистоти свідчить про проблеми з психікою

Однак називати таку поведінку манією, тобто медичним захворюванням, не завжди правильно. Ханно Ортіс, 25-річна мешканка Канзасу, у своєму TikTok підняла цю тему: "Це абсолютно байдуже та принизливо, коли мова психічного здоров'я використовується як милий маленький прикметник або стосується чогось абсолютно нормального".

відео дня

Можливо, вам буде цікаво: Жінка поділилася найкращим засобом для виведення помаранчевих плям із білого одягу.

"На жаль, серйозні симптоми психічних захворювань стали модними і втратили своє значення. Тому про людей, які страждають на манію, говорять як про тих, хто діє в рамках цілком нормальної імпульсивної поведінки". Відео з маніакальним прибиранням, - додала вона, - сприяють поширенню дезінформації про манію, оскільки люди асоціюють її зі звичайною поведінкою та ігнорують інші, більш виснажливі симптоми".

Відеоролики TikTok про маніакальне прибирання набрали понад мільйон переглядів, що не може не викликати занепокоєння. Клініка Клівленда відносить манію до біполярного розладу, описуючи її як вкрай нестійкий ейфорійний або дратівливий настрій, а також надмірну активність або енергійність, надмірно швидке мислення та мовлення, нерозважливу поведінку і почуття непереможності.

Після цих періодів високої енергії настає різко знижений настрій, інакше званий депресивними епізодами, на кілька тижнів або місяців, що дехто відзначає після шаленого прибирання будинку, за даними Національного інституту психічного здоров'я. Хоча дехто вважає, що маніакальне прибирання перебуває там само, що й манія, нездорово і неправильно використовувати цей термін так вільно.

Різниця між просто частим прибиранням і маніакальним прибиранням полягає в тому, що маніакальне прибирання не є нормальним для людини, воно дуже помітне, відбувається часто, може зіпсувати життя і змусити почуватися сумно. Якщо ви втомилися після великого прибирання, це не означає, що це манія.

Манія супроводжується й іншими ознаками, а не тільки бажанням багато прибирати. Вона може змусити людину більше говорити або почуватися пригніченою.

"Існує думка, що стан підвищеної активності означає біполярний розлад. Але люди не усвідомлюють іншу частину розладу - коли ви впадаєте у важку депресію. Йдеться не про те, що ви просто втомилися від прибирання. Ми говоримо про те, що вам важко встати з ліжка, ви не можете заснути, хоча хочете цього, втрачаєте апетит або почуваєтесь самогубцем", - каже професор психіатрії Девід Мікловіц.

"Справжні напади манії дуже болючі та руйнівні. Це невесело, і люди можуть опинитися під арештом або в лікарні. Я знаю, що люди в інтернеті просто жартують, але якщо взяти такий ярлик, як манія, і застосувати його до повсякденної поведінки, то можна применшити значення того, як це - дійсно страждати на біполярний розлад", - продовжив він.

Навішування ярлика "маніакальне прибирання" на ваші звички в прибиранні не є точним і не має розглядатися як медичний стан, як припускають деякі користувачі соціальних мереж. Якщо ви турбуєтеся про себе або про когось іншого, найкраще поговорити з медичним працівником.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти