Що робити зі старою пророслою картоплею: їсти, чи викинути - відповідь експерта

19 червня 2024, 04:03
1512
Господині переймаються, чи можна готувати з пророслої картоплі, адже частенько її залишається чимало, а викидати шкода. Експерт дав однозначну відповідь.
Проросший картофель, картофель в кастрюле
Чи можна використовувати стару картоплю - експерт дав відповідь / Колаж: Главред, фото: flickr

Картопля є одним із базових інгредієнтів буденних страв багатьох. Тому деякі господині люблять затарюватись нею на кілька тижнів наперед. Через це часто картопля проростає і виникає питання - чи можна використовувати стару картоплю, чи всі запаси відправляти на смітник?

Кулінарний експерт Брайан Сілнесс у статті SouthernLiving дав однозначну відповідь, на це питання. За цього словами, проростання картоплі не привід її одразу утилізувати, адже технічно її безпечно їсти. Однак є певні нюанси щодо приготування страв із такої картоплі.

Як правильно обирати картоплю для приготування

Пророслу картоплю, як і звичайну, в першу чергу треба добре вимити. Далі - обов'язково зрізати паростки, адже вони можуть негативно вплинути на організм.

відео дня

"Паростки містять концентрацію глікоалкалоїдів, сполук, які, якщо ви їх з’їсте у великій кількості, можуть викликати деякі токсичні ефекти", — сказав Сілнесс.

Крім цього важливо перевірити загальний стан кожної картоплини, адже важливо розуміти, коли не можна їсти стару картоплю. Якщо вона надто м'яка, зів'яла чи зморшкувата - такий овоч слід утилізувати. Не менш важливо і те, як картоплини виглядають всередині - зелені плоди їсти теж не варто.

"Це може бути не через глікоалкалоїди, а скоріше від хлорофілу та соланіну, які утворюються, коли картопля піддається впливу світла після збору врожаю. Хоча цей шматочок зелені не небезпечний для вашого здоров’я, він може додати гіркуватий і трав’янистий смак вашому вершковому картопляному пюре, тому краще його не використовувати", - додав експерт.

Що робити з непридатною до їжі картоплею

Якщо ви визначили, що картоплю не вдасться приготувати, то важливо правильно її утилізувати. Багато хто розглядає традиційні варіанти, як от скидати стару картоплю у компостну яму, та чи можна так робити?

Якщо ви не обробляли картоплю гербіцидами чи пестицидами, то цілком можете відправити в компост і дати "друге життя" картоплі. Овочі досить швидко розкладаються, особливо якщо подрібнити їх перед закладкою або хоча б розрізати навпіл.

Що таке SouthernLiving?

SouthernLiving - це журнал про життя, орієнтований на читачів з півдня США, що містить рецепти, новини щодо планування будинків, садів, а також інформацію про культуру та подорожі Півдня. Журнал видається компанією Southern Progress Corporation, що базується в Бірмінгемі, штат Алабама, і входить до складу IAC's Dotdash Meredith, пише Вікіпедія.

Читайте також про картоплю:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти