StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 6 березня: чого треба уникати вагітним у цей день

5 березня 2024, 10:44
Цього дня іменини святкують 8 володарів імен.
Який завтра день
Який завтра день / Колаж Главред, фото flickr (Jack-Benny Persson), azbyka

6 березня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день пам'яті святого Костянтина та 42 мучеників з Аммореї.

Яке свято 6 березня

Свята у світі:

відео дня
  • Європейський день праведників
  • День дослідження значення вашого імені
  • День боротьби з поганим обслуговуванням
  • День без домашніх завдань

Церковне свято 6 березня

6 березня за новим церковним календарем в Україні відзначають день пам'яті святого Костянтина і 42 мучеників з Аммореї.

У період війни між грецьким імператором Феофілом (829-842 рр.) і сарацинами, останнім вдалося взяти в облогу місто Амморею в Галатії. Як результат, місто впало через зраду воєначальника Вадітзіса, і сорок двох захисників міста було захоплено в полон і відправлено до Сирії. Протягом семи років болісного ув'язнення бранців марно переконували відмовитися від християнської віри і прийняти мусульманство. Вони відкинули всі звабливі пропозиції і сміливо перенесли страшні погрози. Незважаючи на численні тортури, дух воїнів-християн так і не був зломлений, і їх засудили на смерть. Святих мучеників намагалися похитнути перед самою стратою. Воїну Феодору говорили: "Ми знаємо, що ти, залишивши священний сан, став воїном і проливав кров. Ти не можеш сподіватися на Христа - визнай Магомета". Однак мученик упевнено відповідав: "Я не зрікся Христа, і за те, що я залишив священний сан, мушу пролити свою кров".

Засуджені спокійно й безстрашно йшли на плаху. Їх обезголовили, а тіла кинули в річку Євфрат. У церковній літургії вони прославляються як святі страстотерпці: "всеблаженний" Феодор, "непереможний" Калліст, "доблесний" Костянтин, "чудотворець" Феофіл і "міцний" Васой.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 6 березня

Цього дня багато обмежень стосувалися води і колодязів. Наприклад, було заборонено брати воду з чужої криниці через вірування, що це може зробити людину жадібною. Також вагітні жінки уникали наближатися до колодязя з побоювання, що це може зробити їхню вагітність важкою.

Іменини 6 березня

6 березня День Ангела відзначають: Аркадій, Костянтин, Максим, Теодор, Федір, Юліан, Альона, Олена, Ілона.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти