StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Без йоду і прямо в магазині: швидкий тест на перевірку золота - впорається кожен

19 липня 2024, 03:27оновлено 19 липня, 15:40
7393
Відрізнити справжнє золото від інших металів може бути важко, якщо не знати кількох дієвих методів. Главред з'ясував, як перевірити золото в домашніх умовах.
Без йоду і прямо в магазині: швидкий тест на перевірку золота - впорається кожен
Швидкий тест на перевірку золота - як перевірити золото на справжність / Колаж Главред, фото: УНІАН

Існує відразу декілька ефективних способів відрізнити золото від підробки в домашніх умовах. Про те, як звичайна людина може перевірити, що перед нею справжнє золото розповів у відео на YouTube представник одного з ювелірних бутиків США Анджело.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про особливості ювелірних прикрас, рекоменжуємо наш матеріал: Чорніє срібло на шиї: що кажуть прикмети, а що - ювеліри.

Як перевірити якість золота в магазині

Експерт сімейного ювелірного бутика Arden Jewelers зазначає, що перший і найважливіший крок - це візуальний огляд.

"Це фактично те саме, що я роблю в магазині. І що я шукаю: чи поставив ювелір, який виготовив виріб, на ньому клеймо, яке говорить мені, як він його виготовив або з якого металу він його зробив. На каблучках воно зазвичай знаходиться всередині", - зазначає він.

Будь-який дорогоцінний метал має пробу — спеціальне клеймо з тризначним числом. Вона вказує на кількісний вміст цього самого металу в сплаві, з якого зроблений конкретний виріб або прикраса.

Крім того, він радить звернути увагу на те, чи не відшаровується золото або золотоподібний матеріал, яким покритий виріб.

"Тож я дивлюся, де його могли вдарити, наприклад, по краях або внизу. Чи воно було зішкрябане? І коли я дивлюся на це, можна побачити золоте наповнення, яке ніби відшаровується від основного металу під ним. Як тільки ви це бачите, ви знаєте, що це теж підробка", - сказав він.

Також, повна відсутність запаху — це одна з характерних особливостей золота.

Дивіться відео про те, як визначити золото чи ні якщо немає проби:

Як відрізнити золото від інших металів

Наступний крок - магніт. За словами ювелірного експерта, значна частина підробок, які сьогодні є на ринку - магнітяться. Для їх виготовлення використовують сталь, а потім наносять поверх неї покриття.

"Тож супершвидкий тест, який ви можете зробити, - це взяти з собою дуже сильний магніт. Я люблю використовувати рідкоземельні магніти. І покладіть їх один на одного. І як тільки ви помітите притягання ювелірного виробу до магніту - це означатиме, що перед вами не золото, а сплав із металу", - радить він.

Однак, Анджело додає, що є підробки, які не магнітяться. Крім того, він радить не забувати, що всі застібки, як правило, мають сталеву пружину, яка забезпечує рух застібки і, відповідно, також буде магнітитись.

Як перевірити справжність золота відбілювачем

Анджело вказує, що це може бути пральний порошок або будь-який звичайний відбілювач.

"І ось як це працює: спочатку вам потрібно взяти пилку і подряпати предмет, який ви хочете перевірити. Цього приблизно достатньо. Якщо ви залишите його на 15-30 хвилин, то він повинен зреагувати, якщо це підробка. А якщо це не підробка, ви не побачите реакції. Важливий момент: якщо ви залишите тут на ніч справжню золоту каблучку, відбілювач почне роз'їдати сплави, які містяться в цій каблучці, і пошкодить її, навіть якщо вона справжня. Тож будьте обережні", - сказав він.

Що відомо про Arden Jewelers

Arden Jewelers - сімейний ювелірний бізнес у Сакраменто, Каліфорнія, США. Ювелірна компанія має власний сайт та обліковий запис на YouTube, де ювеліри та експерти діляться цікавими порадами щодо вибору коштовностей.

Як перевірити справжність золота за допомогою тонального крему

Він зазначає, що для перевірки якості золота тональним кремом потрібно нанести його на шкіру, розподілити і зачекати поки він повністю висохне.

"Коли він висохне, ви берете свій ювелірний виріб, який хочете протестувати і трете об зону руки, яка покрита тональним кремом. Підроблена каблучка буде залишати темний слід, в той час, як виріб із золота не буде залишати жодного сліду", - йдеться у відео.

Чи можна перевірити якість золота укусивши його

Крім того, згідно з народними методами, нібито можна спробувати вкусити виріб для того, щоб перевірити, чи дійсно він зроблений із золота. Однак, це не зовсім так, вказують експерти.

"У давнину, коли не було пробірних палат, здатних підтвердити якість металу, справді можна було спробувати його на зуб. Сучасні прикраси виготовляються зазвичай із 585-ї проби. До золота додається лігатура, щоб надати вироби міцності та довговічності. Тому пробувати золото на зуб не лише безглузда, а й небезпечна для зубів ідея", - зазначають ювеліри.

Як перевірити якість золота йодом

Йод теж допоможе перевірити золото. Фахівці радять капнути його на свій виріб.

Справжнє золото миттєво вступить в реакцію і ви побачите темну пляму. Очистити золото після такого тесту можна за допомогою "Coca-Cola", опустивши його в напій на 30 хвилин.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти