Україні потрібно 400-500 ракет, щоб винести логістику РФ і послабити натиск на фронті - Жданов

26 вересня 2024, 11:17оновлено 26 вересня, 12:29
338
Україна ударами вглиб території Росії на 200 кілометрів може організувати противнику снарядний голод, вважає Олег Жданов.
Україні потрібно 400-500 ракет, щоб винести логістику РФ і послабити натиск на фронті - Жданов
Удари по Росії західними далекобійними ракетами можуть суттєво вплинути на перебіг бойових дій – Жданов / Главред

Поки на Заході все думають над тим, чи дозволити українській армії наносити удари іноземною зброєю вглиб російської території, Сили оборони ефективно атакували кілька ворожих військових об'єктів. На тлі поразки своїх арсеналів Росія, схоже, провела невдалі випробування ракети Сармат, якою невтомно погрожують світові Кремль і пропагандисти. Водночас ситуація на полі бою, як і раніше, залишається складною: війська у важких боях б'ються з окупантами в Донецькій області та утримують плацдарм на Курщині.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий експерт Олег Жданов розповів, як удари по військових арсеналах РФ позначаться на полі бою, пояснив, як зміниться перебіг війни, якщо Україна отримає можливість завдавати ударів углиб російської території іноземною зброєю, назвав кількість ракет, необхідних для таких атак, оцінив провальні випробування Росією ракети Сармат і назвав сценарій відповіді США на спробу Кремля застосувати ядерну зброю.

Україна за декілька днів уразила одразу три військових об'єкти на території Росії: 107-й і 23-й арсенали Головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ у Тверській області, а також "Тихорецьк" у Краснодарському краї. У Центрі протидії дезінформації при РНБО заявили, що одна лише атака на склад у Торопці позбавить Росію запасів боєприпасів на 2-4 місяці. За вашою оцінкою, як удари по військових арсеналах вплинуть на перебіг війни?

відео дня

Удари по військових арсеналах знизять інтенсивність роботи артилерії. Звісно, снарядного голоду не буде, але в певний період часу, навіть уже зараз, коли військовий запас почне виснажуватися, а підвозу з арсеналів не буде, настане просадка можливостей артилерії. Хоча просадка може бути тимчасовою, якщо росіяни організують свою логістику за іншими каналами. У будь-якому разі, втрата такої кількості боєприпасів уже вплинула на їхні запаси.

Як ви думаєте, чи можуть після ударів по військових арсеналах знизитися темпи наступальних операцій противника на певних напрямках фронту?

Авжеж. Проте на ключові напрямки, як-от Покровське і Курахівське, росіяни все одно максимально спрямовуватимуть свої ресурси, оскільки їм потрібно виконувати поставлені завдання. Адже наступ там продиктований більше політичними, ніж військовими завданнями.

А от на таких напрямках, як Гуляпільський, Оріхівський, Сіверський і Харківський, де інтенсивність бойових дій доволі-таки невисока, темпи наступальних дій противника можуть знизитися. З Сіверського напрямку росіяни зняли війська, там уже тиждень мінімальна кількість атак на добу. На цьому напрямку росіяни самі побоюються контратак українських військ.

Що стосується Куп'янського напрямку, там росіяни не допустять зниження інтенсивності наступів. Намагатимуться підтримувати темпи.

карта
Росіяни продовжать активні наступальні дії на Покровському та Курахівському напрямках - Жданов / DeepState

Україна своїми атаками показала здатність ефективно уражати військові об'єкти в глибині Росії. А як розгортатимуться події, якщо США і Британія таки дозволять бити своєю зброєю вглиб російської території?

Рішення може суттєво вплинути на перебіг бойових дій. Тут потрібно звернути увагу на заяву міністра закордонних справ Девіда Леммі, який сказав, що зараз ведуться тактовні перемовини з Білим домом про те, щоб Вашингтон не заперечував хоча б проти застосування британських Storm Shadow по території РФ. Якщо ми винесемо російську логістику на глибину 200 кілометрів, це вже суттєво послабить натиск і бойову активність військ противника. У тому разі, якщо нам передадуть ракети в значній кількості, можна буде організувати навіть снарядний голод у російській армії.

Нам треба ламати ворожу інфраструктуру. Можливо, російську авіацію не дістанемо, але у межах досяжності далекобійних ракет буде ще декілька військових арсеналів. До того ж можна буде уражати аеродроми підскоку. От як зараз працюють Ту-95: ми їх вигнали на Саваслейку, проте вони потім летять в Енгельс, заряджаються, підвішують ракети і згодом виходять на рубежі пусків. За такою ж схемою почне діяти і тактична авіація, літаки залітатимуть на свій рідний аеродром, заряджатимуться КАБами, дозаправлятимуться, і потім летітимуть на рубежі пусків ракет.

Яку кількість військових об'єктів на території Росії могла б уразити Україна?

На території Російської Федерації таких об'єктів дуже багато. Ракетами дальністю 300 кілометрів можна уразити як мінімум 250 об'єктів. Це мінімум, який був зазначений у списках, переданих США. Утім, на мій погляд, таких об'єктів набагато більше. В окупованому Криму ми також нарахували 250 об'єктів для потенційних ударів. Потроху ворожі цілі там уражаються.

Скільки Україні потрібно далекобійних ракет та інших озброєнь, щоб завдавати успішних ударів по військових об'єктах у Росії? Адже ми бачимо, що противник на тиждень застосовує близько тисячі КАБів по нашій території, проте все одно не досягає значних результатів.

Росія користується запасами Радянського Союзу. Щодо авіаційних бомб запас обчислюється десятками тисяч одиниць. Росіяни чіпляють УМПК на ці бомби, перетворюють їх на КАБи і застосовують по Україні. І, звичайно, це величезна проблема. Нам же буде достатньо хоча б 400-500 ракет від Заходу, якими можна було б наносити точкові удари, такі, як днями по порту Азов у районі Таганрога.

Акцентую увагу на тому, що, навіть не маючи ракет, Україна за допомогою безпілотників на 20% знизила виробництво палива в Російській Федерації. Російський уряд змушений був засекретити виробництво бензину і дизеля і припинити їх експорт. Фіксуються перебої з постачанням палива на заправки. А тепер давайте уявимо, наскільки серйозними були б наслідки, якби було в наявності, наприклад, 400-500 ракет з можливістю нанесення групових ударів 3-4 ракетами по об'єкту. Результати були б дуже серйозними.

Україні потрібно 400-500 ракет, щоб винести логістику РФ і послабити натиск на фронті - Жданов
У Росії десятки тисяч авіабомб, КАБи - серйозна проблема для України, зазначив Олег Жданов / Інфографіка: Главред

На вашу думку, чи є у нас шанси на отримання британських StormShadow дальністю понад 500 кілометрів або нових американських далекобійних ракет Precision strike missile?

Я б поки що не говорив про можливість отримання американських далекобійних ракет. Думаю, що поки Джо Байден у Білому домі, ми не отримаємо ані дозволів на застосування зброї Штатів углиб Росії, ані ракет. Коли британський міністр Леммі каже, що Лондон веде на цю тему навіть не тактичні, а тактовні перемовини з Білим домом, то позиція Байдена наштовхує на думку, згідно з якою в нього є якісь зобов'язання перед Путіним.

Я навіть не сумніваюся в тому, що якщо, приміром, сьогодні Білий дім схвалить використання британських ракет Storm Shadow у межах усього їхнього бойового радіусу, то Лондон уже завтра передасть нам версію, яка летить на 560 кілометрів. Адже Британія завжди була за те, щоб якомога сильніше послабити Росію. Але оскільки у Байдена зовсім інші погляди на ситуацію, важко сказати, чим завершиться ця дискусія.

Штормова Тінь
Велика Британія дала б Україні ракети Storm Shadow дальністю 560 км, але для цього потрібне зелене світло від Білого дому - Жданов / Вікіпедія

Питання про зняття табу на удари зброєю США і Британії вглиб Росії буде вирішуватися лише після січня? (Інавгурація новообраного президента Штатів проводиться 20 січня, - ред.).

Ні, питання може вирішитися вже вранці 6 листопада (наступного дня після президентських виборів у Штатах, - ред.). У США наполовину електронна система голосування, тому попередні результати будуть відомі вже до ранку. Або ж увечері оголосять дані екзит-полу, а вранці можна буде ухвалювати будь-які рішення. Господар Білого дому змінюється, а Байден із 6 листопада загалом уже вільна особа.

OSINT-аналітики дійшли висновку, що на космодромі "Плесецьк" в Архангельській області під час випробувань у шахті вибухнула міжконтинентальна ракета Сармат, яка здатна нести ядерний заряд. Це вже четверте невдале випробування ракети. Як ви оцінюєте подію?

Тут як у приказці про те, що поспіх хороший лише під час лову бліх. Росія в ситуації з Сарматом помчала вперед, але так і не добігла. Річ у тім, що ракета Сармат все ще в розробці, і коли Путін захотів помахати ядерною дубиною, процес вирішили прискорити. Склепали декілька ракет - за різними даними, від 7 до 10 одиниць, щоб провести державні випробування. Перше випробування провели у квітні 2022 року, і тоді ракета злетіла. Це було єдине випробування, яке назвали успішним.

Я думаю, що росіяни діяли наступним чином: замість головного макета, який має ставитися на ракету під час випробування, вони, найімовірніше, поставили фугасну головну частину. Поклали декілька тонн вибухівки і хотіли бахнути куди-небудь на Камчатку. Туди, де у них полігон, і куди вже пускали свої Калібри і намагалися запустити Булаву. І якби випробування Сармата було успішним, росіяни це розтиражували б на весь світ і сказали: хлопці, а тепер уявіть, що вибухнула б ядерна ракета.

Сармат - сира ракета, яку одразу без креслень і доопрацювання склепали нашвидкуруч. Ось вона і валиться. Провели п'ять випробувань і в підсумку рахунок 4:1 на користь ракети. Не хоче вона літати. Чотири провали, ще й така ганьба на весь світ із супутниковими фотографіями. Потужність вибуху була така, що вивернула пускову шахту. Пам'ятаю, як ми в рамках випробувань не раз пробували підірвати шахту, після чого її засипали. Це не так просто зробити. До того ж у разі вибуху шахти навколо її території виникає екологічна катастрофа.

Сармат вибух
Супутниковий знімок наслідків вибуху ракети Сармат / George Barros

Крім того, РС-28 Сармат - ракета з українським корінням. Росіяни її роблять на заміну ракеті Воєвода, і Сармат створений на базі цієї ракети. А Воєвода - це, за класифікацією НАТО, ракета SS-18 Сатана. Воєвода - наша ракета: у Харкові робили систему управління, а в Дніпрі саму ракету. З 2014 року ми розірвали контракти з росіянами і такі ракети тепер не обслуговуємо. Після цього в Росії створили свою бригаду з регламентних робіт, але вона не була сертифікована. Російські фахівці не проходили навчання в наших навчальних центрах. Що вони там крутять кожні два роки у ракеті, і в якому стані ця частина ядерної дубини, незрозуміло. На Заході вже публікують матеріали про те, чи здатні літати ці ракети і чи не вибухнуть вони в шахтах. Усе тому, що склепали ракету за принципом: я його зліпила з того, що було. Путін вийшов і наказав терміново робити ракету, ось її і зробили. Як робили, так вона і злетіла.

На вашу думку, чи будуть найближчими місяцями нові випробування ракет?

Думаю, що нових випробувань поки що не буде. Це катастрофа, після подібних подій випробувань зазвичай довго не буває. Сармат - рідинна ракета, баки для польоту на 16 тисяч кілометрів були повністю заповнені. Відбулося виділення парів палива і всі, хто там був, навіть ті, хто в бункері, померли. У них не було шансів на виживання, бо якщо пари потрапляють в організм, то спричиняють набряк легенів і миттєву смерть.

Буде пауза, приблизно як після ситуації з Буревісником, коли 2019 року ракета з ядерним двигуном вибухнула на полігоні в Архангельській області. Після цього не проводилося жодного випробування. Зазвичай у таких катастрофах гинуть науковці, які присутні на пусках.

Олег Жданов
Сармат - сира ракета, 4 з 5 випробувань вона провалила, - Жданов / Главред

Чи здатна Росія застосувати ядерну зброю?

Ні. Згадаймо вересневу пресконференцію глави ЦРУ Вільяма Бернса і директора МІ-6, під час якої Бернс розповів про те, що 2022 року, коли була загроза застосування ядерної зброї, він зустрівся з головою Служби зовнішньої розвідки РФ Сергієм Наришкіним і на пальцях йому пояснив, що буде, якщо Кремль спробує застосувати ядерну зброю. Йшлося про застосування США конвенційної зброї - превентивного удару для запобігання спробі застосування ядерної зброї.

Якщо Росія спробує застосувати ядерну зброю, США завдадуть удару на випередження?

Так, США можуть завдати попереджувального удару. Спроби Росії можна дуже легко відстежити: щойно перший контейнер з ядерною головою вийде з бункера, супутники одразу зафіксують радіоактивний шлейф. І як би не хотілося, цього не сховаєш, шлейф все одно буде. Тому якщо рушить ядерний боєзаряд, Захід про це дізнається.

Вільям Бернс
Глава ЦРУ Бернс чітко і ясно дав зрозуміти Росії, чим їй обернеться спроба застосування ядерної зброї - Жданов / Вікіпедія

Якщо зруйнувати боєзаряд у повітрі, коли він летить, буде невеликий ефект брудної бомби. Тому що заряд урану - це не так вже й багато. Це не реактор атомної станції, де близько 250 тонн збагаченого урану.

Тому я думаю, що США цілком здатні завдати превентивного удару. Ніхто не хоче ядерного смітника на європейському континенті і мати справу з радіоактивною хмарою.

Таким чином, якщо Сполучені Штати побачать спробу запуску Росією ядерних ракет, то завдадуть ударів по Чорноморському флоту і російському угрупованню в Україні?

Легко. Причому особливо зараз, коли чотири американські авіаносні ударні групи перебувають навколо Ізраїлю. Дві з них біля Ізраїлю, одна на Криті, і ще одна - у Червоному морі, в районі Ормузької протоки недалеко від Ірану. Крейсери супроводжують і есмінці. У середньому на одному крейсері - 96 пускових шахт.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський та український військовик, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, у якому випускає відео з аналітикою бойових дій, де має понад 900 тисяч підписників та 63 млн переглядів, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти