StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли Воздвиження Хреста Господня 2022: традиції і заборони дня, сильна молитва

24 вересня 2022, 11:25
Що подавати на стіл в цей день і чому на свято Воздвиження не можна ходити в ліс.
Воздвиження Хреста Господнього 2022
Воздвиження Хреста Господнього 2022 / ua.depositphotos.com/

Воздвиження Хреста Господня - один з найбільш важливих свят християнської релігії. У цей день рівноапостольна цариця Олена знайшла в Єрусалимі хрест, на якому був розіп'ятий Ісус Христос.

Про важливі релігійні свята Середин осені, читайте в матеріалі: Православний календар на жовтень 2022: важливі церковні дати і свята.

Коли свято Воздвиження Хреста Господня

Хрестовоздвиження - двунадесяте неперехідне свято. Щорічно його відзначають 27 вересня. У 2022 році цей день випадає на вівторок.

відео дня

Воздвиження Хреста Господня - історія свята

Це свято вшановує одну з найважливіших святинь православного світу – хрест, на якому був розіп'ятий Ісус Христос. Після судилища на Голгофі, хрест був загублений. Вважається, що він був знайдений в 326 році матір'ю імператора Костянтина рівноапостольної царицею Оленою. Під час розкопок на Голгофі було знайдено три розп'яття, проте тільки одне змогло зцілити хвору жінку. Частину Хреста відправили до Константинополя, де він був загублений, а іншу залишили на горі, де спорудили храм Воскресіння Христового.

Воздвиження 2022 - традиції

У день Хрестовоздвиження в церквах починаються урочисті служби, які тривають тиждень. У храмах на самому видному місці виставляють символ Животворящого Хреста, до якого віруючі можуть підійти і прикластися до святині. У день Воздвиження Хреста Господня православні моляться про мир, благополуччя і міцне здоров'я близьких людей.

читайте такожПравославний календар 2023: важливі свята, пости і поминальні дні

Увечері можна зібратися сім'єю за святковим столом, проте частування повинні бути пісними. У цей день варто утриматися від їжі тваринного походження: яєць, молока, мису і риби.

Що не можна робити на свято Воздвиження

  • У день Воздвиження заборонено лаятися і сваритися, а також таїти погані помисли і заздрити.
  • На свято не можна починати подорож і вирушати в дорогу. Також заборонялося ходити в ліс. Наші предки вірили, що в цей день в лісі оживає нечисть.

Які молитви читати в день Воздвиження Господня

У цей день віруючі моляться за спокуту гріхів, зміцнення у вірі і здоров'я рідних. Сильна молитва на Воздвиження:

Хрест чесний, збережи душі праведних, до Бога звертаються, від всієї скверни, диявольського полону і пороку. Спаси і збережи розум від будь-якого зла. Не дозволь вірі моїй ослабнути. Підносяться молитви нехай почує Отець наш, та зійде його підтримка і хай допоможе Він нам в радості і в печалі. Амінь.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти