StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День бабака і християнство: що треба робити в це свято

1 лютого 2021, 21:16
Про те, які ритуали необхідно проводити в День бабака для залучення щастя і благополуччя, розповіла езотерик Олена Кузьмич.
2 лютого - свято День бабака і Стрітення - ритуали
2 лютого - свято День бабака і Стрітення: ритуали / 1zoom.ru

2 лютого відзначається свято День бабака, яке для більшості пов'язане з американським фільмом і ворожінням на весну за допомогою пухнастої щекастої тваринки.

Однак насправді традиції свята сягають корінням ще в давнє язичництво. При цьому День бабака пов'язаний також і з християнством, підкреслила в коментарі ТСН езотерик Олена Кузьмич.

Язичницьке коріння Дня бабака переплітається з Імболком – святом додання молока у тварин (зокрема, в овець) і очищення у кельтів. Це час пробудження природи, коли вже починали чекати на весну.

читайте такожДень бабака: чому треба палити свічки і як залучити гроші і любовРитуали Імболка пов'язані з вогнем і веселощами. Люди палили багаття і свічки, насичуючись енергією вогню.

"Також цього дня була традиція виготовляти хрести-обереги. Символ хреста, як відомо, існував задовго до появи християнства, а перетин двох відрізків символізував Сонце і його життєву силу. Ці хрести виготовлялися з дерева, наприклад, горобини, адже зараз йде кельтський місяць горобини. Її деревина нібито захищала від пожеж. Такі хрести вішалися над дверима або вікнами на весь рік, а потім спалювалися і замінювалися новими на наступний Імболк", – перерахувала Кузьмич.

читайте такожКоли Стрітення Господнє в 2021 році і як його відзначатиЩо стосується християнських паралелей, то День бабака тісно пов'язаний з великим церковним святом Стрітення Господнє. Стрітення у православних відзначається 15 лютого. Але за юліанським календарем дата свята - якраз 2 лютого.

При цьому одна з головних традицій на Стрітення - святити в церкві стрітенські громничні свічки, які запалюють потім під час грози, щоб у будинок не потрапила блискавка.

Сама історія Стрітення пов'язана з обрядом очищення.

"Свято Стрітення присвячене очищенню Діви Марії після пологів і народження Ісуса Христа. Адже раніше (та й зараз), з точки зору церкви, жінка протягом 40 днів після народження дитини вважається нечистою через природні процеси в своєму організмі і не може відвідувати церкву. Саме Стрітення і знаменує очищення Діви Марії й її відвідування храму", - уточнила езотерик.

Заодно на Стрітення є прикмети, якою буде весна - пізньою або ранньою:

  • день сонячний - значить, залишок зими холодним буде,
  • дощовий або зі снігом день - погода наступні шість тижнів буде без вітру і теплою.

Відтак День бабака - це, по суті, репетиція Стрітення, коли люди мають очищати будинок вогнем свічок, а себе – позитивними думками і вірою в краще.

читайте такожНа Україну чекає аномальна весна: синоптик здивував прогнозом

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти