StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Яблучний оцет для схуднення: вчені розкрили неприємну правду

16 березня 2021, 07:15
Останнім часом деякі люди особливо зацікавилися яблучним оцтом.
Вчені, схуднення
Останнім часом деякі люди особливо зацікавилися яблучним оцтом / stilnos.com

Вживання яблучного оцту може принести користь здоров'ю. Однак немає ніяких доказів того, що його вживання в певний час дня має будь-які ефекти.

Виробники виробляють яблучний оцет шляхом ферментації яблучного сидру.

Як і більшість інших видів оцту, яблучний оцет містить 4-7% оцтової кислоти. Це популярна у всьому світі приправа.

Останнім часом деякі люди особливо зацікавилися яблучним оцтом як засобом для схуднення, пише Medical News Today.

У цій статті з'ясовується, чи допомагає ранкове вживання яблучного оцту схуднувши. Також будуть вивчені інші потенційні переваги для здоров'я та можливі ризики вживання цієї речовини.

читайте такожДобавки для схуднення: два інгредієнти показали вражаючі результати

Чому деякі люди п'ють яблучний оцет вранці

Деякі люди вважають, що вживання яблучного оцту вранці сприяє схудненню. Ця ідея набула популярності в останні роки серед постачальників контенту про здоров'я і благополуччя.

Однак, незважаючи на широко повідомлені переваги, докази на підтримку цих тверджень повністю анекдотичні.

В даний час немає досліджень, які доводять, що вживання яблучного оцту в певний час сприяє зниженню ваги.

Докази на користь яблучного оцту і схуднення в цілому

Деякі дані свідчать про те, що вживання яблучного сидру може допомогти людям схуднути. Однак для переконливої демонстрації цього взаємозв'язку потрібні додаткові дослідження.

Наприклад, одне старе дослідження на тваринах, проведене в 2014 році, показало, що миші, які отримували оцтову кислоту, як правило, набирали менше жиру.

Інше дослідження на тваринах показало аналогічні результати у щурів. Однак важливо пам'ятати, що яблучний оцет може не надавати подібних ефектів на людину.

Попереднє дослідження 2014 року показало, що оцет може допомогти схуднути людям з ожирінням. Тим не менш, дослідникам потрібно більше доказів, щоб повністю підтвердити це твердження, оскільки розмір вибірки в цьому дослідженні був відносно невеликим.

Інше дослідження 2014 року вивчало вплив споживання оцту на рівень цукру в крові, інсулін і відчуття ситості. Це передбачає, що споживання оцту може знизити рівень цукру в крові та рівень інсуліну, одночасно збільшуючи відчуття ситості.

Однак розмір вибірки в цьому дослідженні був дуже невеликим. Як правило, вплив яблучного оцту на втрату ваги вимагає додаткових досліджень.

Інші переваги яблучного оцту

Є деякі свідчення того, що яблучний оцет може бути корисний для здоров'я людини і з інших причин. Незважаючи на це, вчені не до кінця розуміють більш широкий вплив яблучного оцту на здоров'я.

Наприклад, дослідження на тваринах показують, що яблучний оцет знижує окислювальний стрес у щурів. Проте дослідники не спостерігали таких ефектів у людей.

Окислювальний стрес виникає, коли вільні радикали взаємодіють з клітинами організму. Вільні радикали-це молекули, що переносять кисень, які мають нерівномірну кількість електронів, що робить їх дуже реактивними.

Коли в організмі людини занадто багато вільних радикалів, в його клітинах можуть відбутися зміни. Якщо це триватиме, це може призвести до серйозних захворювань, у тому числі:

  • Рак
  • нейродегенеративні захворювання
  • запалення
  • серцеве захворювання

Деякі дослідження показують, що оцет може знизити високий кров'яний тиск у щурів. І знову, однак, вчені не виявили подібних ефектів у людей.

У попередньому дослідженні 2007 року вчені виявили, що яблучний оцет може допомогти деяким людям з діабетом 2 типу. У людей з добре контрольованим діабетом прийом цієї речовини перед сном допомагає регулювати рівень глюкози в крові під час неспання.

Одне дослідження також показує, що яблучний оцет може мати антимікробні властивості. Автори цього дослідження повідомляють, що ця речовина була так само ефективно, як гіпохлорит натрію, проти двох видів мікробів. Стоматологи часто використовують гіпохлорит натрію для лікування зубних інфекцій.

Чи має значення час доби?

Немає ніяких наукових доказів того, що вживання яблучного оцту в певний час має будь-який ефект.

Хоча ця ідея здається популярною, вона не має жодного наукового обґрунтування.

Побічний ефект

Вживання яблучного оцту саме по собі може мати деякі небажані побічні ефекти.

Наприклад, одне дослідження 2014 року показує, що багато людей відчувають нудоту після вживання цієї речовини.

Автори дослідження кажуть, що це може пояснити, чому вживання яблучного оцту може приборкати апетит. Маючи це на увазі, вони не рекомендують його в якості пригнічувача апетиту.

Додатково яблучний оцет містить оцтову кислоту. Отже, людина, яка часто п'є яблучний оцет, може сприяти ерозії зубної емалі. Деякі дослідження також показують, що щоденне вживання оцту призводить до стирання зубів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти