StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вірус папіломи людини: симптоми, фактори ризику та профілактика

26 жовтня 2020, 21:54
ВПЛ може перерости в більш серйозну і небезпечну для життя проблему.
Стать
ВПЛ може перерости в більш серйозну і небезпечну для життя проблему. Statusmen

Хоча більшість людей з вірусом папіломи людини (ВПЛ) не виявляють симптомів і навіть не знають, що у них є вірус, важливо знати, як він передається і які ризики зараження, оскільки ВПЛ може перерости в більш серйозну і небезпечну для життя проблему.

Що таке ВПЛ?

ВПЛ-це вірус, що викликає інфекції більш ніж 200 штамами. Ці штами сильно розрізняються за ступенем ризику і серйозності:

ВПЛ низького ризику: два типи ВПЛ низького ризику (6 і 11) викликають 90% всіх генітальних бородавок, говорить Лорен Демосфен, доктор медицини, акушер-гінеколог і старший медичний директор Babyscripts, які можуть розвиватися на статевому члені, анусі, вульві, піхві або шийці матки. Інфекції статевих шляхів низького ризику-це інфекції статевих шляхів, які зазвичай пов'язані з гострими кондиломами, і хоча ці інфекції обтяжливі, вони рідко бувають небезпечними.

ВПЛ високого ризику: тринадцять різних штамів ВПЛ високого ризику можуть викликати рак. Зокрема, вони можуть розвинутися в рак шийки матки або менш відомі види раку, такі як рак статевого члена, рак ротової порожнини, рак горла і рак вульви. Тим не менш, NYU Langone Health зазначає, що більшість людей, інфікованих цими штамами, не розвивають раку, і більше 90% всіх нових інфекцій ВПЛ проходять або стають невизначеними протягом двох років.

Симптоми ВПЛ

"Якщо ви заразитеся ВПЛ, симптоми можуть не проявлятися протягом багатьох років або навіть не проявлятися зовсім", - говорить Джулія Саймон, доктор медицини, заступник директора резидентури з акушерства та гінекології медичного Університету Чикаго.

Якщо ви все ще відчуваєте симптоми, у вас можуть розвинутися бородавки, викликані інфекцією ВПЛ. Вони можуть включати:

  • Звичайні бородавки, які з'являються на руках.
  • Плоскі бородавки, які з'являються на обличчі.
  • Підошовні бородавки, які з'являються на стопах. Часто вони виглядають як мозолі з чорними крапками посередині.
  • Навколокутові і піднігтьові бородавки, які з'являються під нігтями рук і ніг або навколо них.
  • Гострі кондиломи, які з'являються на статевому члені, анусі, вульві, піхві або шийці матки і є єдиним типом бородавок, що передаються статевим шляхом.

Бородавки можуть бути куполоподібними, плоскими або шорсткими. Однак, якщо ви захворіли на рак через ВПЛ, у вас можуть не розвинутися симптоми, тому важливо постійно проходити скринінг на ВПЛ.

Як можна заразитися ВПЛ?

За словами Саймона, вірус може передаватися будь-яким з наступних способів:

  • Анальний секс
  • Оральний секс
  • Вагінальний секс
  • Шкірний контакт

"Проникаючий секс-найпоширеніший шлях зараження", - говорить Ана Дж. Сепін, доктор медичних наук, доцент кафедри акушерства та гінекології та медичний директор клініки планування сім'ї в медичному центрі Ірвінга Колумбійського університету.

Однак його також можна передати без проникаючого сексу. "Якщо ви оголені і вступаєте в контакт шкіра до шкіри з іншою людиною, ви можете заразитися ВПЛ", - говорить Саймон. Хоча дотики від геніталій до геніталій або від геніталій до аналу піддають вас високому ризику зараження ВПЛ.

Фактори ризику ВПЛ

"Будь-який статевий контакт піддає вас ризику зараження ВПЛ", - говорить Сепін. Якщо ви займаєтеся сексом з більш ніж одним партнером, ви збільшуєте ризик.

За словами Саймона, оскільки молоді жінки, як правило, мають більше сексу і більше сексуальних партнерів, вони піддаються більш високому ризику зараження ВПЛ. На щастя, у молодих жінок сильна імунна система, і більшість з них повністю позбавляється від вірусу. Згідно з дослідженням, проведеним у 2012 році серед 817 жінок з високим ризиком ВПЛ-інфекції, 648 позбулися ВПЛ-інфекції через 24 місяці.

"Якщо ви курите, інфіковані ВІЛ або маєте ослаблений імунітет, ви також піддаєтеся більш високому ризику заразитися ВПЛ і залишитися інфікованим", - говорить Саймон. Це в значній мірі пов'язано з імунною системою і її нездатністю позбутися вірусу з організму.

Як запобігти ВПЛ

Незважаючи на те, що для запобігання поширенню ІПСШ рекомендуються презервативи, будь-який тип контакту шкіра до шкіри може піддати вас ризику зараження вірусом. Саймон каже, що навіть підошовні бородавки, викликані ВПЛ, можуть легко передаватися через контакт шкіри зі шкірою.

Що таке вакцина?

Найкращий спосіб захистити себе від вірусу-зробити вакцину проти ВПЛ. Ця вакцина рекомендована хлопчикам і дівчаткам у віці 11 і 12 років отримати дві дози вакцини. Дітей можна вакцинувати у віці від 9 років, а для тих, хто отримав першу вакцинацію у віці 15 років і старше, рекомендується три дози.

FDA схвалив вакцину для всіх у віці до 45 років. Демосфен каже, що навіть люди з попередньою інфекцією можуть знову заразитися, але іншим штамом, тому важливо пройти вакцинацію.

Також важливо проходити регулярні огляди у лікаря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти