StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вакцинація від Covid-19 без побічних ефектів: про що це говорить

31 травня 2021, 21:26
Якщо з вами все в порядку, значить, все добре.
коронавірус
Перше щеплення з меншою ймовірністю викличе неприємні побічні ефекти / Daniel Foster / flickr.com/

Нове дослідження, опубліковане в журналі The Lancet Infectious Diseases, показало, що менше чверті людей, які отримали вакцину Pfizer, мали системні побічні ефекти, такі як головний біль і втома, що було набагато нижче, ніж повідомлялося в клінічних випробуваннях.

Іншими словами: якщо з вами все в порядку, значить, все добре. Ось ще одне,що вам потрібно знати про відсутність реакції:

1. Це не означає, що вакцина " не спрацювала"

Ми постійно чуємо, що наявність побічних ефектів-це добре, тому що це вказує на те, що імунна система організму добре реагує на ін'єкцію і підсилює реакцію. Тому Ви можете подумати, що відсутність побічних ефектів-поганий знак, пише Livestrong.com.

читайте такожВ Україні з'явилася карта вакцинації від COVID-19: Як дізнатися, де зробити щеплення

Ось деякі запевнення: "якщо у вас не було побічних ефектів від вакцини, це насправді нічого не означає", - Сказав Луїс Остроскі-Цайхнер, доктор медичних наук, фахівець з інфекційних захворювань в медичній школі Макговерна в Х'юстоні. Побічні ефекти або відсутність побічних ефектів, у вас, ймовірно, все ще розвинувся сильний імунну відповідь на вірус.

2. Не варто проходити тест на антитіла

"Я бачив пацієнтів, які не мали побічних ефектів після вакцинації, і вони були розчаровані і налякані. Вони просили пройти тест для вимірювання рівня їх антитіл",-говорить Остроскі-Цайхнер.

Ідея полягає в тому, що цей тест дозволить вам дізнатися, чи є у вас реакція антитіл і, отже, чи є у вас імунний захист від вірусу. Ці тести дуже легко знайти.

Одна проблема:" ми не знаємо, що означають результати", - говорить д-р Остроскі-Цайхнер. Він додає, що в більшості лабораторій проводиться якісний тест, тобто результати показують, чи є у вас антитіла на певному рівні. Але експерти не знають, який рівень антитіл забезпечує захист, і є інші типи імунних клітин, які грають роль, тому лікарі не знають, що насправді говорять вам ці тести. Поки вони не дізнаються більше, утримайтеся від цього тесту.

3. Ймовірність того, що у вас раніше був COVID, менш імовірна

Це велике" Якщо", але з цим можна просто пограти: люди, які раніше були інфіковані COVID-19, можуть мати більш стійку відповідь навіть на першу дозу вакцини, говорить доктор Остроскі-Цайхнер. Це може означати більш сильні побічні ефекти при початковій дозі і може вказувати на те, що вижили після COVID потрібно тільки одна доза, але це область поточних досліджень.

Проте, незалежно від того, чи була у вас інфекція COVID до вакцинації або ви думаєте, що вона може бути у вас, вам все одно не слід пропускати другу дозу.

4. Це не означає, що у вас не буде побічних ефектів від другої дози

Якщо ви отримуєте дводозову вакцину Pfizer або Moderna, добре відомо, що перша щеплення з меншою ймовірністю викличе неприємні побічні ефекти, ніж друга. Початкова доза змушує ваше тіло розпізнавати спайковий білок і починає вибудовувати імунну відповідь Вашого організму, згідно Mayo Clinic News Network.

Однак при другій дозі ці антитіла готові до відповіді-і вони реагують. У той час як 57 відсотків людей в клінічних випробуваннях Moderna зазнали системну реакцію (лихоманка, головний біль, озноб, м'язові болі) після першої дози, у 82 відсотків була така реакція після другої дози. Що стосується вакцини Pfizer, то люди частіше повідомляли про лихоманку, втома, головний біль, озноб, біль у м'язах та суглобах після другої дози.

Урок? Краще підготуватися заздалегідь. Якщо можете, виберіть запланований лікарняний і розслабтеся, знаючи, що насправді ви не хворі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти