StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вживання цільних фруктів може знизити ризик невиліковної хвороби

10 червня 2021, 22:00
Якщо у людини діабет 2 типу, клітини його тіла насилу засвоюють глюкозу з крові.
Діабет
Здорові дієти для профілактики та лікування діабету, як правило, були багаті цільнозерновими, фруктами та овочами / УНІАН

У новому дослідженні дослідники виявили зв'язок між регулярним вживанням помірного або великої кількості фруктів і більш низьким ризиком діабету 2 типу.

Дослідники, що стоять за дослідженням, опублікованим в журналі клінічної ендокринології та метаболізму, також виявили, що вживання більшої кількості фруктів пов'язане з сприятливими рівнями толерантності до глюкози та чутливості до інсуліну, які пов'язані з діабетом 2 типу.

Цукровий діабет 2 типу

Якщо у людини діабет 2 типу, клітини його тіла насилу засвоюють глюкозу з крові. Експерти також називають це інсулінорезистентністю, оскільки саме інсулін-гормон, що виробляється підшлунковою залозою, - сприяє передачі цукру в крові клітинам, пише Medical News Today.

відео дня

читайте такожЛікарі склали новий перелік неочевидних симптомів діабету

Підшлункова залоза буде продовжувати виробляти інсулін, і поки вона виробляє його в достатній кількості, рівень цукру в крові людини залишається стабільним.

Однак, як тільки підшлункова залоза перестає виробляти достатню кількість інсуліну, щоб допомогти клітинам подолати нездатність засвоювати глюкозу, рівень цукру в крові людини підніметься до небезпечного рівня. Високий рівень цукру в крові протягом тривалого періоду часу може викликати проблеми зі здоров'ям, включаючи втрату зору, хвороби серця і нирок.

За даними Національного інституту діабету, хвороб органів травлення і нирок, люди можуть запобігти або відстрочити діабет, набравши помірну вагу, будучи більш фізично активними і дотримуючись більш збалансованої дієти.

У статті, опублікованій в The Lancet, доктор Франк б. Ху з відділу епідеміології Гарвардської школи громадського здоров'я в Бостоні, Массачусетс, і його співавтори узагальнюють поточні дослідження харчування і дієти в тому, що стосується запобігання діабету.

Доктор Ху і його співавтори підкреслюють "що"здорові дієти для профілактики і лікування діабету, як правило, були багаті цільнозерновими, фруктами і овочами, горіхами, і бобовими, помірним споживанням алкоголю і менше рафінованими зерновими, червоним/переробленим м'ясом і напої з цукром".

Користь фруктів

Дослідники виявили зв'язок між високим рівнем споживання фруктів і більш низьким ризиком розвитку діабету 2 типу в ході 5-річного контрольного обстеження.

Вони також виявили зв'язок між більш високим споживанням фруктів і кращими показниками чутливості до інсуліну і непереносимості глюкози.

За словами автора-кореспондента доктора Нікола Бондонно з Інституту досліджень харчування університету Едіт Коуен в Перті, Австралія, люди, які споживали близько 2 порцій фруктів в день, мали на 36% менший ризик розвитку діабету 2 типу в порівнянні з наступні 5 років, ніж ті, хто споживав менше половини порції фруктів в ден. "Ми не спостерігали таких же закономірностей для фруктового соку. Ці результати показують, що здорова дієта і спосіб життя, включаючи вживання цільних фруктів, є відмінною стратегією для зниження ризику діабету", - говорить вона.

Причинний зв'язок?

Дослідники відзначають, що їх результати тільки демонструють зв'язок між споживанням цільних фруктів і зниженням ризику діабету. Потрібні додаткові дослідження, щоб побачити, чи зможуть вони визначити причинно-наслідковий зв'язок.

Тим не менш, дослідники пропонують ряд причин, які можуть пояснити цю зв'язок. Вони відзначають "що"більшість фруктів зазвичай мають низьку глікемічну навантаження, але при цьому багаті клітковиною, вітамінами, мінералами і фітохімічними речовинами, які можуть відігравати певну роль".

Доктор Бондонно та її колеги підкреслюють той факт, що дослідники пов'язують низький рівень клітковини, зокрема, з діабетом 2 типу.

Це також може пояснити, чому вони не виявили зв'язку між споживанням фруктового соку і зниженням ризику діабету 2 типу: майже вся клітковина з фруктів видаляється під час обробки фруктового соку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти