StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Вчені дізналися, як трендові веганські дієти впливають на ріст і кістки дітей

8 червня 2021, 13:55оновлено 8 червня 2021, 21:27
282
Батьки повинні усвідомлювати ризики, пов'язані з веганською дієтою.
редис_еда_піща_овощі
Автори вважають, що дітям-веганам слід давати добавки / 1zoom.ru

Одне дослідження показало, що якщо посадити дітей на модну веганську дієту, вони виростуть низькорослі і з більш слабкими кістками.

Дослідники виявили, що діти у віці від п'яти до десяти років, які дотримуються рослинної дієти, в середньому на три сантиметри нижче тих, хто їсть м'ясо.

Їх кістки також були меншими і менш міцними, що піддало дітей ризику переломів або остеопорозу в більш пізньому віці, пише The Daily Mail.

читайте також"Хвороби цивілізації": дієтолог розповіла, чи корисно вегетаріанство

У дослідженні, проведеному Інститутом здоров'я дітей на Грейт-Ормонд-стріт Лондонського університетського коледжу, говориться, що батьки повинні усвідомлювати ризики, пов'язані з веганською дієтою.

Автори вважають, що дітям-веганам слід давати добавки з вітаміном B12 і вітаміном D, щоб зменшити потенційно довгострокові наслідки для здоров'я від вирощування тільки на рослинах.

Вегани виключають всі продукти тваринного походження, включаючи молочні продукти, яйця і навіть мед. Але існує мало доказів того, що це може завдати шкоди здоров'ю дітей.

Провідний автор, професор Джонатан Уеллс з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, сказав: "Ми знаємо, що люди все більше залучають рослинні дієти з кількох причин, включаючи сприяння захисту тварин та зменшення нашого впливу на клімат.

"Дійсно, глобальний перехід до раціону на основі рослин тепер визнаний вирішальним для запобігання порушенню клімату, і ми рішуче підтримуємо ці зусилля. Ми також знаємо, що до цих пір дослідження впливу цих дієт на здоров'я дітей в основному обмежувалися оцінками зростання і ваги і проводилися тільки серед дітей-вегетаріанців.

"Наше дослідження дає суттєве уявлення про наслідки для здоров'я дітей, які дотримуються вегетаріанської та веганської дієти".

У новому дослідженні взяли участь 187 здорових дітей у віці від п'яти до десяти років у Польщі. З них 63 дитини були вегетаріанцями, 52 вегани і 72 всеїдні.

Діти на веганській дієті в середньому були на три сантиметри нижче ростом. У них також було на 4-6% менше мінеральних речовин в кістках, і ймовірність дефіциту вітаміну B-12 у них була більш ніж в три рази вище, ніж у всеїдних.

Співавтор, професор Мері Фьютрелл додала: "максимальне поліпшення здоров'я кісток у дітей рекомендується з метою зниження ризику остеопорозу і переломів в майбутньому. Ми виявили, що у дітей-веганів була нижча кісткова маса навіть з урахуванням їх меншого тіла і розміру кісток. Це означає, що вони можуть вступити в підлітковий вік-фазу, коли потреби кісток в поживних речовинах вище, а дефіцит кісткової тканини вже встановлений.

"Якщо такий дефіцит викликаний дієтою, яка зберігається в підлітковому віці, це може збільшити ризик несприятливих результатів для кісток в більш пізньому віці", - говорить вона.

Однак з іншого боку, у дітей-веганів на 25 відсотків нижче рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ і більш низький рівень жиру в організмі.

Співавтор, доктор Малгожата Десмонд, сказав: "Ми виявили, що вегани споживали більше поживних речовин, що вказувало на" необроблений" тип рослинної дієти, що, в свою чергу, пов'язано з меншим вмістом жиру в організмі і поліпшенням профілю ризику серцево-судинних захворювань.

З іншого боку, більш низьке споживання білка, кальцію і вітамінів B12 і D може пояснити їх менш сприятливі концентрації мінералів в кістках і сироваткових вітамінів.

"Спочатку ми були здивовані поганим профілем здоров'я серцево - судинної системи у дітей-вегетаріанців, але їх дієтичні дані показали, що вони їли відносно перероблений тип рослинної дієти з менш здоровим рівнем клітковини і цукру в порівнянні з веганами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти