StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вчені розповіли, від яких хвороб жінок захищає жир

24 березня 2021, 21:18
Вчені провели нове дослідження.
схуднення
Жир не завжди шкідливий для здоров'я / Фото kosmetsovet.com

Дослідники відзначають, що за останні 50 років рівень смертності від серцево-судинних захворювань знизився як серед чоловіків, так і серед жінок.

Однак швидкість зниження у жінок нижче, ніж у чоловіків, а частота серцевих нападів у жінок у віці 35-54 років фактично збільшується.

Крім того, дослідження показують, що, хоча у жінок частота серцево-судинних захворювань нижче, ніж у чоловіків, у них вище рівень смертності і гірший прогноз після гострої серцево-судинної події, повідомляє Medical News Today.

Оскільки серцево-судинні захворювання, мабуть, по-різному впливають на чоловіків і жінок, необхідно терміново визначити, чи повинні лікарі давати різні поради щодо профілактики своїм пацієнтам чоловічої і жіночої статі.

Нове дослідження, проведене вченими з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, передбачає, що жінки повинні зосередитися на підтримці або збільшенні м'язової маси, а не на втраті жиру.

читайте такожРятує від ожиріння і хвороб серця: знайдено спосіб мінімізувати шкоду жирної їжі

Результати опубліковані в журналі Американської кардіологічної асоціації.

Склад тіла

Дослідники проаналізували дані про склад тіла з національного дослідження здоров'я та харчування (NHANES) за 1999-2004 роки та дані про смертність від серцево-судинних захворювань з NHANES за 1999-2014 роки.

Дані надійшли від 5627 жінок і 5836 чоловіків у віці старше 20 років.

На підставі отриманих даних дослідники розділили учасників дослідження на чотири групи:

  • низька м'язова маса і низький рівень жиру в організмі
  • низька м'язова маса і високий вміст жиру в організмі
  • висока м'язова маса і низький рівень жиру в організмі
  • висока м'язова маса і високий вміст жиру в організмі

Необроблені дані показали, що у обох статей більш високий рівень жиру був пов'язаний з більш високою смертністю від серцево-судинних захворювань, незалежно від м'язової маси.

Однак після врахування інших факторів, які, як відомо, впливають на смертність від серцево-судинних захворювань, співвідношення між тілесним жиром і ризиком смерті від серцево-судинних захворювань у жінок повністю змінилося.

Після внесення цих коригувань дослідники виявили, що у жінок з високим вмістом жиру і високою м'язовою масою ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 42% нижче, ніж у жінок з низькою м'язовою масою і низьким вмістом жиру в організмі.

Навпаки, у чоловіків з високою м'язовою масою і високим вмістом жиру в організмі ризик смерті від серцево-судинних захворювань знижувався на 26% в порівнянні з чоловіками з низькими показниками, в той час як у чоловіків з високою м'язовою масою і низьким вмістом жиру ризик знижувався на 60%.

Дослідники вважають, що їх дослідження підтверджує необхідність зміщення акценту в радах, які медичні працівники дають жінкам. Це зрушення в бік збільшення м'язової маси за рахунок фізичних вправ і відмови від втрати ваги.

Слід підкреслити, що очевидний захисний ефект жиру у жінок проявився тільки після поправки на інші фактори ризику серцево-судинних захворювань.

Серед цих факторів ризику серцево-судинних захворювань були:

  • рівень холестерину
  • високий кров'яний тиск (гіпертонія)
  • діабет і преддіабет
  • замісна гормональна терапія (ЗГТ)

Між жировими відкладеннями і цими іншими факторами ризику існує дуже складна взаємодія. Наприклад, надмірна маса тіла збільшує ризик діабету і гіпертонії, які, в свою чергу, підвищують ризик серцево-судинних захворювань.

Тим не менш, автори відзначають кілька ймовірних способів, за допомогою яких жир може забезпечити певний захист.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти