StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Сепсис: що це таке і як він вбиває

15 липня 2021, 01:54
Чим раніше ви звернетеся за лікуванням, тим вище ваші шанси на виживання.
Лікарня
Ваша імунна система захищає Вас від багатьох хвороб та інфекцій / pixabay

Сепсис-це небезпечне для життя захворювання, викликане реакцією вашого організму на інфекцію. Ваша імунна система захищає Вас від багатьох хвороб та інфекцій, але також можливе перевантаження у відповідь на інфекцію.

Сепсис розвивається, коли хімічні речовини, які імунна система виділяє в кровотік для боротьби з інфекцією, замість цього викликають запалення в усьому організмі. У важких випадках сепсису може розвинутися септичний шок, що вимагає невідкладної медичної допомоги.

Які симптоми сепсису?

Існує три стадії сепсису: сепсис, важкий сепсис і септичний шок. Сепсис може статися, коли ви все ще перебуваєте в лікарні, відновлюючись після процедури, але це не завжди так.

читайте такожСепсис: фактори, які можуть врятувати життя

При появі будь-якого з перерахованих нижче симптомів важливо негайно звернутися за медичною допомогою. Чим раніше ви звернетеся за лікуванням, тим вище ваші шанси на виживання.

Сепсис

Симптоми сепсису включають:

  • лихоманка вище 38ºC або температура нижче 36º
  • частота серцевих скорочень вище 90 ударів в хвилину
  • частота дихання вище 20 вдихів в хвилину
  • ймовірна або підтверджена інфекція

Перш ніж лікар зможе діагностувати сепсис, у вас повинні бути два з цих симптомів.

Важкий сепсис

Важкий сепсис виникає при органної недостатності. У вас повинен бути один або кілька з наступних ознак, щоб діагностувати важкий сепсис:

плями знебарвленої кожисниження мочеісмененіязміни розумових здатностейнизька кількість тромбоцитів (тромбоцитів)проблеми з диханіеманомальние функції сердцаозноб через падіння температури телабессознательное состояекрайня слабкість

Септичний шок

Симптоми септичного шоку включають симптоми важкого сепсису і дуже низький кров'яний тиск.

Серйозні наслідки сепсисаХотя сепсис потенційно небезпечний для життя, хвороба варіюється від легкої до важкої. У легких випадках швидкість одужання вище. За даними Mayo Clinic, смертність від септичного шоку становить близько 50 відсотків. Важкий сепсис збільшує ризик зараження в майбутньому. Важкий сепсис або септичний шок також можуть викликати ускладнення. Маленькі згустки крові можуть утворюватися по всьому тілу. Ці згустки блокують приплив крові та кисню до життєво важливих органів та інших частин вашого тіла. Це збільшує ризик органної недостатності і загибелі тканин (гангрена).

Що викликає сепсис?

Будь-яка інфекція може викликати сепсис, але наступні типи інфекцій частіше викликають сепсис:

пневмониябрюшная инфекцияпочечная инфекцияинфекция кровотоку

Хто схильний до ризику сепсису?

Хоча у деяких людей ризик зараження вище, будь-хто може заразитися сепсисом. До групи ризику входять:

маленькі діти та люди похилого віку з більш слабкою імунною системою, наприклад, люди з ВІЛ або отримують хіміотерапію від раку, які проходять лікування у відділенні інтенсивної терапії (ІТ)люди, які контактують з інвазивними пристроями, такими як внутрішньовенні катетери або дихальні трубки

Новонароджені і сепсис

Неонатальний сепсис-це інфекція крові у вашої дитини протягом першого місяця життя. Неонатальний сепсис класифікується залежно від часу зараження, залежно від того, чи відбулося зараження під час пологів (ранній початок) або після народження (пізній початок). Це допомагає лікарю вирішити, яке лікування призначити. Діти з низькою масою тіла при народженні і недоношені діти більш сприйнятливі до пізнього початку сепсису, оскільки їх імунна система ще не сформувалася. Хоча симптоми можуть бути непомітними і неспецифічними, деякі ознаки включають:

  • млявість
  • погано їсть груди
  • низька температура тіла
  • апное (тимчасова зупинка дихання)
  • спека
  • блідий колір
  • поганий кровообіг шкіри при прохолодних кінцівках
  • здуття живота
  • блювота
  • пронос
  • припадок
  • нервозність
  • пожовтіння шкіри і білків очей (жовтяниця)
  • проблеми з годуванням

Неонатальний сепсис як і раніше є основною причиною дитячої смерті, але з ранньою діагностикою та лікуванням дитина повністю одужає і не матиме ніяких інших проблем. Завдяки універсальному скринінгу матері та належному неонатальному тестуванню ризик неонатального сепсису значно знизився.

Люди похилого віку та сепсис

Оскільки наша імунна система слабшає з віком, літні люди можуть піддаватися ризику сепсису. Згідно з одним дослідженням 2006 року "надійне джерело", на людей старше 65 років припадало майже 70 відсотків випадків сепсису. Крім того, хронічні захворювання, такі як діабет, захворювання нирок, рак, високий кров'яний тиск і ВІЛ, часто зустрічаються у тих, хто страждає сепсисом.

Найбільш частими типами інфекцій, що викликають сепсис у літніх людей, є респіраторні, такі як пневмонія, або сечостатеві, наприклад, інфекції сечовивідних шляхів. Інші інфекції можуть відбуватися з інфікованою шкірою через пролежнів або розривів шкіри. Хоча ці інфекції можуть бути непоміченими протягом деякого часу, сплутаність свідомості або дезорієнтація - частий симптом, на який слід звертати увагу при виявленні інфекції у літніх людей.

Заразний чи сепсис?

Сепсис не заразний. Однак патогени, що викликали початкову інфекцію, що призвела до сепсису, можуть бути заразними. Сепсис поширюється в організмі людини від початкового джерела інфекції до інших органів через кровотік.

Як діагностується сепсис?

Якщо у вас є симптоми сепсису, ваш лікар призначить аналізи, щоб поставити діагноз і визначити тяжкість вашої інфекції. Один з перших аналізів-це аналіз крові. Ваша кров перевіряється на наявність таких ускладнень, як:

інфекційне захворюванняпроблеми зі згортаннямнарушеніе функції печінки або почекпоніженное кількість кіслородадісбаланс мінералів, званих електролітами, які впливають на кількість води у вашому тілі, а також на кислотність вашої крові

Залежно від ваших симптомів і результатів аналізу крові лікар може призначити інші аналізи, в тому числі:

  • аналіз сечі (щоб перевірити наявність бактерій в сечі)
  • аналіз секрету з рани (щоб перевірити відкриту рану на наявність інфекції)
  • тест на секрецію слизу (для виявлення мікробів, що викликають інфекцію)

Якщо ваш лікар не може визначити джерело інфекції за допомогою описаних вище тестів, він може призначити внутрішній огляд вашого тіла, використовуючи одну з наступних дій:

  • Рентген для перегляду легенів
  • КТ для перегляду можливих інфекцій апендикса, підшлункової залози або кишечника
  • УЗД для виявлення інфекцій жовчного міхура або яєчників
  • МРТ-сканування, що дозволяє виявити інфекції м'яких тканин

Критерії сепсису

Лікарі використовують два інструменти або набори критеріїв для визначення ступеня тяжкості вашого стану. Один з них - синдром системної запальної реакції (SIRS). SIRS визначається, коли ви відповідаєте двом або більше з наступних критеріїв:

лихоманка більше 38 °C або менше 36 °Спульс більше 90 ударів в хвилинучастота дихання більше 20 вдихів в хвилину або артеріальний тиск вуглекислого газу (PaCO2) менше 32 мм рт.аномальна кількість лейкоцитів

Ще один інструмент-швидка послідовна оцінка органної недостатності (qSOFA). Він використовує результати трьох критеріїв:

низький кров'яний тиск висока частота дихання (більше 22 вдихів в хвилину)Оцінка за шкалою коми Глазго менше 15 (ця шкала використовується для визначення вашого рівня свідомості).Позитивний qSOFA визначається, якщо два або більше з вищевказаних вимірювань є ненормальними. Деякі лікарі вважають за краще використовувати qSOFA, тому що на відміну від критеріїв SIRS, qSOFA не вимагає лабораторних тестів. Результати будь-якого з цих обстежень допоможуть вашому лікарю визначитися з лікуванням.

Як лікується сепсис?

Сепсис може швидко прогресувати до септичного шоку і смерті, якщо його не лікувати. Лікарі використовують ряд ліків для лікування сепсису, в тому числі:

антибіотики внутрішньовенно для боротьби з інфекціювазоактивні препарати для підвищення артеріального давленіяінсулін для стабілізації рівня цукру в кровікортікостероїди для зменшення запаленняобезболюючі

При важкому сепсисі також може знадобитися введення великої кількості рідини внутрішньовенно і респіратор для дихання. При ураженні нирок може знадобитися діаліз. Нирки допомагають фільтрувати шкідливі відходи, сіль і зайву воду з крові. При діалізі ці функції виконує апарат. У деяких випадках може знадобитися хірургічне втручання для видалення джерела інфекції. Це включає дренування абсцесу, заповненого гноєм, або видалення інфікованої тканини.

Чи можна вилікуватися від сепсису?

Ваше одужання від сепсису залежить від тяжкості вашого стану і будь-яких раніше існуючих станів, які у вас можуть бути. Багато вижили повністю одужають. Однак інші повідомляють про тривалі ефекти. Британський фонд Sepsis Trust стверджує, що може пройти до 18 місяців, перш ніж ті, що вижили почнуть відчувати себе нормально. Альянс Sepsis Alliance стверджує, що близько 50 відсотків вижили після сепсису страждають постсепсисним синдромом (PSS). Альянс заявляє, що цей стан включає в себе довгострокові ефекти, такі як:

пошкоджені органибессонницакошмаривідключення м'язових і суглобових болейусталостьплохая концентраціяпоніженное когнітивне функціонуваннязаніженная самооцінкав важких випадках сепсис може привести до летального результату.

Профілактика сепсисаприйняття заходів щодо запобігання поширенню інфекції може знизити ризик розвитку сепсису. Це включає:

Будьте в курсі ваших щеплень. Зробіть щеплення від грипу, пневмонії та інших інфекцій.Дотримуйтесь правил гігієни. Це означає регулярний догляд за раною, миття рук і купання.Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас з'являться ознаки інфекції. Коли справа доходить до лікування сепсису, на рахунку кожна хвилина. Чим раніше ви почнете лікування, тим краще буде результат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти