StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Селера: 5 переваг для здоров`я

13 серпня 2020, 12:42оновлено 13 серпня 2020, 13:22
Хрусткий селера насправді має ряд переваг для здоров`я.
1597311268-8936.jpg
Хрусткий селера насправді має ряд переваг для здоров'я / Pixabay

Селера, що містить всього 10 калорій в стеблі, довгий час вважався низькокалорійним "дієтичним харчуванням". Але хрусткий селера насправді має ряд переваг для здоров'я, які можуть вас здивувати.

Ось п'ять причин, за якими вам слід подумати про додавання селери в свій раціон, а також кілька рецептів, щоб спростити цю задачу.

Зміст

1. Селера - відмінне джерело важливих антиоксидантів

Антиоксиданти захищають клітини, кровоносні судини і органи від окисного ушкодження. Селера містить вітамін С, бета-каротин і флавоноїди, але в одному стеблі міститься як мінімум 12 додаткових видів антиоксидантних поживних речовин. Це також прекрасне джерело фітонутрієнтів які, як було доведено, зменшують запальні процеси в травному тракті, клітинах, кровоносних судинах і органах.

2. Селера знімає запалення

Хронічне запалення пов'язане з багатьма захворюваннями, включаючи артрит і остеопороз. Насіння селери містять близько 25 протизапальних сполук, які можуть захистити організм від запалень.

3. Селера підтримує травлення

У той час як її антиоксидантні та протизапальні поживні речовини забезпечують захист усього травного тракту, селера може мати особливі переваги для шлунка. У дослідженнях на тваринах було показано, що полісахариди на основі пектину в селері, включаючи з'єднання, відоме як апіуман, зменшує кількість виразок шлунка, поліпшують слизову оболонку шлунка і регулюють секрецію шлунка.

А ще в селері високий вміст води - майже 95 відсотків - плюс велика кількість розчинної і нерозчинної клітковини. Все це підтримує здоров'я травного тракту і допомагає вам залишатися в нормі. Одна чашка паличок селери містить 5 грамів харчових волокон.

4. Селера багата вітамінами і мінералами з низьким глікемічним індексом

Коли ви їсте селеру, ви отримуєте вітаміни А, К і С, а також такі мінерали, як калій і фолієва кислота. У ній також мало натрію. Крім того, вона має низький глікемічний індекс, а це означає, що вона повільно і неухильно впливає на рівень цукру в крові.

5. Селера надає лужну дію

Завдяки таким мінералам, як магній, залізо і натрій, селера може надавати нейтралізуючу дію на кислу їжу, не кажучи вже про те, що ці мінерали необхідні для життєво важливих функцій організму.

Поради щодо купівлі та зберігання селери

  • Міцні стебла. Шукайте селеру з міцними прямостоячими стеблами. Вони повинні легко ламатися, коли ви їх тягнете, а не згинатися.
  • Свіже листя. Листя повинно бути свіжим, кольором від блідо-зеленого до яскраво-зеленого. Уникайте селери з жовтими або коричневими плямами.
  • Ріжте селеру безпосередньо перед приготуванням або подачею на стіл, щоб зберегти поживні речовини. Селера, яка була нарізана і зберігалася всього кілька годин, втратить поживні речовини.
  • Готуйте на пару. Приготована на пару селера збереже аромат і майже всі поживні речовини.
  • Їжте через п'ять-сім днів. Їжте свіжу селеру протягом п'яти-семи днів, щоб отримати максимальну живильну цінність.
  • Їжте листя. Не викидайте листя - саме там селера містить найбільше кальцію, калію і вітаміну С. Але оскільки вони погано зберігаються, вживайте листя селери протягом дня або двох після покупки.

Крім безлічі корисних для здоров'я властивостей, селера є універсальним овочем. Ви можете їсти її в сирому або приготованому вигляді, і вона стане відмінним доповненням до смузі, смаженого, супів і соків. Селеру також можна приготувати на пару або запекти.

Рецепти селери

Насолоджуйтесь корисними властивостями селери, спробувавши ці рецепти.

1597311618-3423.jpg
Гладкий і ароматний суп швидко готується / Pixabay

Крем-суп з селери

Гладкий і ароматний суп швидко готується.

  • 1/4 склянки олії
  • 1 невелика жовта цибулина, дрібно нарізана
  • 2 склянки дрібно нарізаної селери
  • 1 великий подрібнений зубчик часнику
  • 1/3 склянки борошна
  • 1 1/2 склянки курячого бульйону
  • 1 1/2 склянки незбираного молока
  • 1 чайна ложка солі
  • 1/2 чайної ложки цукру
  • 1/8 чайної ложки свіжомеленого чорного перцю

Розтопити масло на середньому або сильному вогні в каструлі з товстим дном. Обсмажте цибулю, селеру і часник до напівпрозорості приблизно п'ять-сім хвилин. Додайте борошно і варіть 1 хвилину. Додайте курячий бульйон і молоко, помішуючи до однорідної маси. Збільште вогонь, довівши суміш до кипіння. Зменшіть вогонь до середнього, додавши решту складових, і тушкуйте без кришки близько 15 хвилин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти