StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Селеровий сік: вчені довели чотири переваги для здоров'я

7 травня 2021, 02:18
Одна чашка соку селери містить різні важливі поживні речовини.
Селера
Антиоксиданти запобігають окислювальному стресу / Pixabay

Соку селери став останньою тенденцією в світі оздоровлення, і багато хто стверджує, що він може запобігти раку, вилікувати прищі і викликати втрату ваги.

Хоча більшість з цих тверджень необгрунтовані, вживання соку селери може принести користь вашому здоров'ю кількома способами, пише Insider.

Ось чотири науково обґрунтовані переваги соку селери:

1. Сік селери дуже поживний.

"Селера має високий і різноманітний рівень вітамінів і мінералів", - говорить Марісса Епштейн, директор Техаського університету в Інституті харчування Остіна.

читайте такожСелера: захист від хвороб і небезпечних станів

Фактично, Епштейн каже, що одна чашка соку селери містить різні важливі поживні речовини, яких багатьом людям не вистачає в їх раціоні, наприклад, кальцій, магній, і калій.

Харчова цінність соку селери

  • Кальцій: 94,4 мг (7% від рекомендованої добової норми)
  • Магній: 26 мг (6% денної норми)
  • Фосфор: 56,6 мг (5% денної норми)
  • Калій: 614 мг (13% денної норми)
  • Натрій: 189 мг (8% денної норми)
  • Вітамін А: 51,9 мкг (6% денної норми)
  • Вітамін B-6: 0,175 мг (10% денної норми)
  • Вітамін C: 7,32 мг (8% денної норми)
  • Вітамін К: 69,1 мкг (58% денної норми)

Вживання селери у вигляді соку дозволяє вам споживати набагато більше овочів і, отже, більше його поживних речовин і вітамінів, ніж якщо б ви просто перекушували бульйоном, говорить Джулія Зумпано, лікар-дієтолог з клініки Клівленда.

Наприклад, одна головка селери, що складається з дев'яти-дванадцяти стебел, дорівнює двом чашкам соку. Хоча деякі поживні речовини, що містяться в м'якоті або шкірі селери, губляться в процесі приготування соку - в першу чергу, клітковина.

Хоча один стакан соку селери не задовольнить всі ваші щоденні потреби у вітамінах і мінералах, це хороший спосіб отримати деякі необхідні поживні речовини. Зумпано рекомендує вичавлювати сік з усього стебла і листя, щоб максимально збільшити кількість поживних речовин.

2. Сік селери має антиоксидантні та протизапальні властивості

Огляд 2017 року прийшов до висновку, що сполуки селери, такі як кавова кислота, апігенін і лютеолін, діють як потужні антиоксиданти з лікувальним ефектом.

Антиоксиданти запобігають окислювальний стрес-стан, який виникає, коли в організмі занадто багато вільних радикалів. Вільні радикали надходять із зовнішніх джерел, таких як забруднення, а також з природних процесів організму, таких як травлення. Занадто багато вільних радикалів призводить до хронічного запалення, яке може пошкодити здорові клітини, тканини та органи, а також збільшити ризик таких захворювань, як серцеві напади, рак, артрит та діабет.

Інший огляд 2008 року показав, що лютеолін в селері може допомогти затримати розвиток ракових клітин через його протизапальні властивості. Важливо відзначити, що це дослідження проводилося в лабораторних клітинах, і тому результати можуть не ставитися до людей.

Крім того, дослідження 2007 року на мишах показало, що 2 мг / кг лютеоліну в день знижують ріст клітин раку легенів на 40%. Доза 10 мг / кг на день знизила зростання на 60%. Проте, за словами Епштейна, дослідження протизапальної дії селери на людей все ще обмежені, і сік селери не слід розглядати як ефективні ліки від хронічних захворювань, таких як рак.

3. Сік селери зволожує

Оскільки селера на 95% складається з води і містить електроліти, сік селери-відмінний спосіб уникнути зневоднення. Збереження гідратації допомагає вашому тілу працювати належним чином і покращує сон, когнітивні здібності і настрій.

Крім того, електроліти, такі як натрій, кальцій і калій, допомагають регулювати рівень рідини в організмі. Вони також стимулюють скорочення м'язів, щоб серце продовжувало працювати, а м'язи рухалися.

4. У соку селери мало цукру

Ще однією перевагою соку селери є низький вміст цукру, що робить його більш здоровою альтернативою традиційним сокам, таким як апельсиновий або яблучний сік.

Наприклад, одна чашка соку селери містить 3,16 г натурального цукру в порівнянні з 24 грамами в апельсиновому соку і 28 грамами в яблучному соку.

Споживання занадто великої кількості доданого цукру може призвести до збільшення ваги і підвищити ризик діабету, ожиріння і серцевих захворювань. Сік селери-це напій з низьким вмістом цукру, який допоможе вам залишатися здоровим.

Помилкові заяви про шкоду для здоров'я про сік селери

За словами Епштейна, сік селери може похвалитися безліччю переваг для здоров'я, але це не панацея. На відміну від того, що ви можете прочитати в Інтернеті, сік селери не запобігає раку і не вилікує прищі.

Сік селери також не є якимось чарівним методом "детоксикації". Насправді в нашому організмі є вбудований орган, який позбавляється від токсинів: печінка. Замість того, щоб покладатися тільки на сік селери для очищення організму від токсинів, вам краще дотримуватися здорової дієти з великою кількістю фруктів, овочів і цільнозернових продуктів, щоб поліпшити функцію печінки і забезпечити оптимальне здоров'я, за словами Зумпано.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти