StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Сардини vs анчоуси: які консерви корисніше і поживніше

11 квітня 2022, 22:02
Сардини є багатим джерелом вітамінів B12 і D.
Сардина
Обидві риби мають природно низький вміст натрію / Pixabay

Сардини і анчоуси — це морські риби, що мешкають в океанах по всьому світу.

Сардини маленькі, подовжені і маслянисті. Вони сріблястого кольору і мають розмір від 15 до 30 см.

Анчоуси дрібніше сардин, від 10 до 25 см.у них зелено-блакитна спинка з сріблястою нижньою стороною, пише Healthline.

читайте такожТунець або лосось: дієтологи розповіли, що корисніше

Хоча і те, і інше можна приготувати свіжими, їх зазвичай консервують в маслі або воді, щоб продовжити термін їх зберігання.

У той час як сардини обробляються при температурі (113–160ºc перед консервуванням), анчоуси часто попередньо витримують в солоній воді, що надає їм виразний солоний смак.

Поживні речовини в сардинах і анчоусах

Сардини є багатим джерелом вітамінів B12 і D, в той час як анчоуси містять трохи більше заліза, цинку, ніацину і білка.

Обидві риби мають природно низький вміст натрію. Однак консервування значно збільшує вміст натрію.

Користь для здоров'я сардин і анчоусів

Сардини і анчоуси схожі з точки зору користі для здоров'я.

Одним з найбільших переваг жирної риби є те, що вона містить омега-3 жирні кислоти. Вони також містять білок і ряд вітамінів і мінералів, таких як залізо, кальцій, селен, ніацин і вітаміни B12 і D.

Проте, якщо ви порівнюєте консервовані сорти, ви повинні пам'ятати про дуже високий вміст натрію в анчоусах. Той, хто стежить за своїм споживанням солі, може замість цього купити консервовані сардини або приготувати будь-яку з цих риб в свіжому вигляді.

Крім того, якщо у вас є питання про включення омега-3 в свій раціон, проконсультуйтеся з кваліфікованим фахівцем в галузі охорони здоров'я.

Здоров'я мозку

Сардини і анчоуси є відмінними джерелами жирів омега-3, які в достатку містяться в деяких видах риби і можуть сприяти роботі мозку.

Недостатнє споживання омега - 3 може збільшити ризик психічних захворювань, таких як хвороба Паркінсона, шизофренія, синдром дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ) та депресія.

У 6-місячному дослідженні за участю дорослих старше 60 років з легкими психічними розладами у тих, хто щодня приймав омега-3, спостерігалося поліпшення функції мозку в порівнянні з тими, хто приймав капсули з оливковою олією.

Може підтримувати здоров'я серця

Омега - 3 в цій рибі також можуть поліпшити здоров'я серця за рахунок зниження рівня тригліцеридів і підвищення рівня холестерину ЛПВЩ (хорошого). Ці ефекти допомагають знизити ризик утворення тромбів за рахунок зменшення маркерів запалення в організмі.

Один огляд показав, що омега - 3 знижують ризик серцевих захворювань, але результати залежать від дозування. Один грам в день допомагав населенню в цілому і людям з діабетом, в той час як людям з високим рівнем тригліцеридів потрібно чотири грами в день, щоб знизити ризик.

Тим не менш, необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити деякі з цих тверджень.

Тим не менш, селен, що міститься у великих кількостях в обох Рибах, відіграє роль у зниженні окисного стресу і підтримці здоров'я серця. Дослідження показали, що дефіцит цього мінералу може збільшити ризик серцевих захворювань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти