StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Рожевий шум: що це і як він може допомогти виспатися

26 січня 2021, 23:24
Часто білий шум рекомендується при порушеннях сну, але це не єдиний шум, який може допомогти.
Сну
Часто білий шум рекомендується при порушеннях сну, але це не єдиний шум, який може допомогти. / Pixabay

Якщо у вас були труднощі з засипанням, то ви не самотні.

Нестача сну може ускладнити зосередження уваги на роботі або навчанні. Це також може з часом негативно вплинути на ваше психічне і фізичне здоров'я.

Часто білий шум рекомендується при порушеннях сну, але це не єдиний шум, який може допомогти. Інші звукові відтінки, такі як рожевий шум, також можуть покращити ваш сон.

Що таке рожевий шум?

Колір шуму визначається енергією звукового сигналу. Зокрема, це залежить від того, як енергія розподіляється по різних частотах або від швидкості звуку.

читайте такожВчені вказали на 4 причини сонливості і розповіли, що з цим робити

Рожевий шум складається з усіх частот, які ми чуємо, але енергія розподіляється по них нерівномірно. Він більш інтенсивний на низьких частотах, що створює глибокий звук.

Природа сповнена рожевого шуму, в тому числі:

  • шелестять листя
  • постійний дощ
  • вітер
  • серцебиття

Для людського вуха рожевий шум звучить "плоско"або "рівно".

Чи може рожевий шум допомогти вам краще виспатися?

Оскільки ваш мозок продовжує обробляти звуки під час сну, різні звуки можуть впливати на те, наскільки добре ви відпочиваєте.

Деякі звуки, такі як гудки машин і гавкіт собак, можуть стимулювати ваш мозок і порушувати сон. Інші звуки можуть розслабити ваш мозок і поліпшити сон.

Ці звуки, що викликають сон, відомі як шумові засоби для сну. Ви можете слухати їх на комп'ютері, смартфоні або спеціальному апараті, як наприклад апарат з білим шумом.

Рожевий шум може допомогти заснути. У невеликому дослідженні, проведеному в 2012 році в Journal of Theoretical Biology, дослідники виявили, що стійкий рожевий шум знижує мозкові хвилі, що збільшує стабільність сну.

Дослідження, проведене в 2017 році в Frontiers in Human Neuroscience, також виявило позитивний зв'язок між рожевим шумом і глибоким сном. Глибокий сон підтримує пам'ять і допомагає відчути свіжість вранці.

Однак наукових досліджень не так багато. Є більше доказів користі білого шуму для сну. Щоб зрозуміти, як рожевий шум може поліпшити якість і тривалість сну, необхідні додаткові дослідження.

Чим відрізняється рожевий шум від інших кольорових шумів?

Звук має багато кольорів. Ці кольорові шуми або звукові відтінки залежать від інтенсивності та розподілу енергії.

Є багато кольорових шумів, у тому числі:

Рожевий шум

Рожевий шум глибше білого шуму. Це як білий шум з гуркотом басів.

Однак у порівнянні з коричневим шумом рожевий шум не такий глибокий.

Білий шум

Білий шум включає всі чутні частоти. Енергія рівномірно розподіляється по цих частотах, на відміну від енергії рожевого шуму.

Рівномірний розподіл створює стійкий гуде звук.

Приклади білого шуму включають:

  • дзижчить вентилятор
  • радіо або телебачення статичне
  • шиплячий радіатор
  • гудячий Кондиціонер

Оскільки білий шум містить всі частоти з однаковою інтенсивністю, він може маскувати гучні звуки, що стимулюють ваш мозок. Ось чому його часто рекомендують при проблемах зі сном і розладах сну, таких як безсоння.

Коричневий шум

Коричневий шум, також званий червоним шумом, має більш високу енергію на більш низьких частотах. Це робить його глибше, ніж рожевий і білий шум.

Приклади коричневого шуму:

  • низький рев
  • сильні водоспади
  • грому

Недостатньо серйозних досліджень, що підтверджують ефективність коричневого шуму для сну. Але згідно з неофіційними даними, глибокий коричневий шум може викликати сон і розслаблення.

Чорний шум

Чорний шум-це неформальний термін, який використовується для опису відсутності шуму. Це відноситься до повної тиші або здебільшого до тиші з випадковим шумом.

Хоча може бути важко знайти повну тишу, вона може допомогти вам спати ночами. Деякі люди відчувають себе найбільш розслабленими, коли майже немає шуму.

Як спробувати рожевий шум для сну

Ви можете спробувати рожевий шум для сну, послухавши його на своєму комп'ютері або смартфоні. Ви також можете знайти треки рожевого шуму в потокових сервісах, таких як YouTube.

Деякі звукові машини відтворюють рожевий шум. Перш ніж купувати машину, переконайтеся, що вона відтворює потрібні вам звуки.

Найкращий спосіб використання рожевого шуму залежить від ваших уподобань. Вам також може знадобитися поекспериментувати з гучністю, щоб знайти те, що Вам підходить.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти