StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Ознаки здорової піхви і що потрібно робити, щоб це продовжувалося

5 травня 2021, 20:09
Важливо звертати увагу на те, що відбувається "там внизу", щоб переконатися, що ви здорові.
Кишечник_живот_місячні
Нормальна кількість виділень варіюється від людини до людини. / Pixabay

Якщо ви не знайомі зі своєю піхвою, пора познайомитися. Так само, як ви стежите за іншою частиною вашого тіла, важливо звернути увагу на те, що відбувається "там внизу", щоб переконатися, що ви здорові.

Ось ознаки як здорової, так і нездорової піхви, а також способи зберегти здоров'я піхви, пише Insider.

Ознаки здорового піхви

За словами Аліси Дьюк, доктора медицини, FACOG, гінеколога та ведучої подкасту Business of the V, є три ознаки здорової піхви.

Наявність прозорих або білуватих виділень. "Нормальна" кількість виділень варіюється від людини до людини. У деяких людей є зовсім небагато, У інших - більше. У вас будуть виділення протягом усього циклу, але вони можуть стати більш помітними під час овуляції.

Волога і еластична слизова оболонка (внутрішня тканина піхви). Це означає, що внутрішня частина піхви повинна бути м'якою і еластичною.

Знайомий запах. З піхви може пахнути - це нормально. "Не повинно бути неприємного запаху, а повинен бути знайомий запах, властивий кожній жінці, який також може незначно змінюватися протягом усього циклу", - говорить Двек.

Ознаки того, що вам слід звернутися до гінеколога

Ви повинні уважно стежити за будь-якими новими або незвичайними симптомами, які можуть бути ознакою того, що ваша піхва нездорова.

читайте такожЯкі продукти зміцнюють жіноче здоров'я - відповідь дієтолога

Можуть виникнути такі проблеми:

Грибкова інфекція: симптоми включають густий білий сир, наприклад виділення, свербіж і роздратування.

ІМП: симптоми включають часте і болюче сечовипускання і біль під час сексу.

Болісний секс: це може бути ознакою багатьох захворювань, таких як ІМП, дріжджова інфекція, ІПСШ, ендометріоз або міома.

Інфекція, що передається статевим шляхом (ІПСШ). Симптоми ІПСШ різняться в залежності від інфекції, але можуть спостерігатися виділення зеленого, сірого або кров'янистого кольору (не пов'язані з менструацією). У вас також може бути рибний або неприємний запах, свербіж, дискомфорт під час сексу або кровотеча після сексу.

Якщо ви відчуваєте будь-які з цих симптомів, важливо якомога швидше звернутися до акушера-гінеколога, щоб визначити, що може бути причиною проблеми, і призначити вам належне лікування.

Як зберегти правильне здоров'я піхви

Жінкам пощастило - вам не потрібно нічого робити, щоб піхва залишалася чистою. Двек каже, що все, що вам потрібно робити, це мити вульву (зовнішню частину геніталій) м'яким милом і водою кожен день в душі.

Вам не потрібно чистити піхву зсередини, так як вона самоочищається. "Піхва має природну екосистему або мікробіом з тонким балансом присутніх дріжджів і бактерій", що зберігає його здоров'я, - говорить Двек.

Ще кілька правил, які можна і чого не можна робити:

Уникайте спринцювання, так як це може змінити крихкий баланс pH і збільшити ризик - на 21%, згідно з однією оцінкою - інфекції, такий як бактеріальний вагіноз.

Використовуйте презерватив, щоб запобігти ІПСШ, ІПСШ та бактеріальному вагінозу (якщо ви схильні до цього).

"Мочіться до і після сексу, щоб змити бактерії та запобігти інфекціям сечовивідних шляхів", - говорить Дьюк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти