StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Помело: що за фрукт і в чому його переваги

19 квітня 2021, 15:54оновлено 19 квітня 2021, 20:42
Помело - багате джерело вітаміну С.
1618835217-1894.jpg
Чим помело відрізняється від грейпфута? Pixabay

Помело-азіатський цитрусовий фрукт, що нагадує велику грушу або грейпфрут із зеленуватим відтінком. Цей фрукт може стати досить великим, а іноді виростає до розміру дині.

Помело трохи солодше і менш соковито, ніж його двоюрідний брат - грейпфрут, він містить багато корисних вітамінів, поживних речовин і антиоксидантів, які можна додати в добре збалансовану дієту.

У цій статті ми досліджуємо поживну цінність і користь для здоров'я плоду помело і порівняємо його з його цитрусовим родичем, грейпфрутом.

відео дня

Помело за смаком дуже схоже на грейпфрут, але без будь-якої супутньої гіркоти або гостроти, повідомляє Medical News Today.

Що таке плід помело?

Плоди помело (наукова назва C. grandisor C. maxima) виростають в основному в Південно-Східній Азії, в таких країнах, як Малайзія, Таїланд, Південний Китай і Фіджі.

читайте такожВітамін F: що це і в чому його користь

Зовсім недавно землероби з інших теплих і вологих регіонів, включаючи Австралію, Тихий океан, Карибський басейн і південь Сполучених Штатів, почали вирощувати ці фрукти.

Деякі люди в азіатських країнах збирають квіти помело для створення духів через його ароматного запаху. Люди на Філіппінах і в інших країнах Південного Сходу використовують його в медичних цілях для зняття хронічного кашлю і епілептичних нападів.

У деяких частинах Західної півкулі нелегко знайти свіжі плоди помело, але вони більш доступні в сушеному і зацукрованому вигляді. Важливо пам'ятати, що ці форми помело містять набагато більш високий рівень цукру, ніж свіжий помело.

Харчова цінність

Цитрусові зазвичай містять високий рівень вітаміну С. вони також, як правило, багаті клітковиною і флавоноїдами, що може принести користь при певних станах, таких як діабет, гіпертонія і метаболічний синдром.

Порція помело, очищеного від шкірки, на 100 г містить наступні поживні речовини:

  • 38 калорій
  • 0,76 (г) білка
  • 0,04 г жиру
  • 9,62 г вуглеводів
  • 1 г клітковини
  • 4 міліграма (мг) кальцію
  • 0,11 мг заліза
  • 8 МО вітаміну А
  • 0,03 мг тіаміну
  • 0,03 мг рибофлавіну
  • 0,2 мг ніацину
  • 61 мг вітаміну С (аскорбінова кислота)

Користь для здоров'я

Регулярне вживання помело приносить багато користі для здоров'я. Це включає:

Потужне джерело вітаміну С

Помело містить значну кількість вітаміну С, який допомагає захистити клітини і зберегти їх здоров'я. Це також важливо для підтримки здоров'я шкіри, кровоносних судин і кісток.

Всього одна порція помело (або один фрукт) може забезпечити необхідну денну кількість вітаміну С, яке становить 40 мг для дорослих у віці 19-64 років.

Джерело антиоксидантів

Антиоксиданти є невід'ємною частиною будь-якої дієти, тому що вони захищають від вільних радикалів, які шкідливі для клітин і створюють стан окисного стресу в організмі.

Помело містить два потужних джерела антиоксидантів: нарингенін, довірений джерело і нарингін, надійне джерело. Вони поширені серед цитрусових. Помело також є хорошим джерелом антиоксиданту лікопіну, який зазвичай міститься в помідорах.

Протизапальні ефекти

Помело є протизапальним фруктом через високий вміст антиоксидантів. Травма може викликати запалення, але також може викликати стрес і незбалансоване харчування.

Якщо його не зупинити, запалення може викликати ряд інших проблем зі здоров'ям, включаючи проблеми з травленням, прищі, закладеність носа і навіть рак. Збалансована дієта, багата антиоксидантами, може допомогти в боротьбі з цими захворюваннями.

Хороше джерело каротиноїдів і вітаміну А

Цитрусові містять велику кількість каротиноїдів, які позитивно впливають на імунну систему, утворюючи вітамін А.

Вітамін А сприяє здоров'ю очей, утворенню кісток і може знизити ризик раку.

Плоди помело містять цю важливу поживну речовину і є відмінним доповненням до будь-якої дієти, допомагаючи збільшити споживання вітаміну А.

Відмінне джерело клітковини

Клітковина має вирішальне значення для здоров'я травної системи і знижує ризик серцевих захворювань, ожиріння, діабету 2 типу і деяких видів раку.

Згідно зі статтею 2017 року, 95% людей в США не споживають достатню кількість клітковини в своєму раціоні.

Плоди помело, особливо їх шкірка, є хорошим джерелом клітковини, складаючи чверть рекомендованої добової норми для жінок (25 г) і п'яту частину для чоловіків (30 г).

Помело проти грейпфрута

Плоди помело мають багато спільного з грейпфрутом. Вони обидва дуже поживні і підходять для будь-якої дієти, але мають багато фізичних відмінностей.

Грейпфрут-це гібридний вид (гібрид солодкого апельсина і помело), субтропічний цитрусовий. Помело-це окремий вид і найбільший з усіх цитрусових.

У нього більш товста шкірка і він солодший грейпфрута. Забарвлення цих фруктів також різниться. Грейпфрут має помаранчевий, рожевий або червонуватий відтінок, а помело зазвичай світло-зелений або блідо-жовтий.

Помело і грейпфрут володіють багатьма з тих же корисних властивостей і є відмінними джерелами вітаміну С, вітаміну А і антиоксидантів.

Грейпфруїт, як правило, набагато легше знайти, ніж помело, тому використовуйте будь-який з доступних фруктів, щоб отримати порівнянну користь для здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти