StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому постійно хочеться солодкого: лікар дав відповідь

10 лютого 2021, 19:01
Люди жадають цукру з багатьох причин-деякі з них фізіологічні, а деякі психологічні.
цукор
Люди жадають цукру з багатьох причин-деякі з них фізіологічні, а деякі психологічні./ med2.ru

Цукор є майже скрізь - він доданий до незліченної кількості продуктів, рекламованих у всіх засобах масової інформації, і включений майже в кожну святкову вечерю і повсякденну трапезу.

Згідно огляду дослідження 2018 року. тяга до солодкого зараз настільки поширена, що деякі дослідники задаються питанням, чи не виробили ми культуру, що формує звичку, коли справа доходить до тяги до цукру.

Можливо, зараз саме час ближче познайомитися з тим, чому ми так жадаємо солодкого, і що ми можемо з цим вдіяти.

відео дня

Що викликає тягу до цукру?

Люди жадають цукру з багатьох причин-деякі з них фізіологічні, а деякі психологічні. Отже, якщо ви запитуєте себе, чому, ось кілька можливих причин для розгляду.

Звичка

Те, що ви їсте, а також коли, чому і скільки ви їсте, може стати зразком поведінки.

В іншому огляді дослідження 2018 року дослідники кажуть, що те, чого ви жадаєте, є результатом класичної обумовленості: поведінки, яку Ви приймаєте з плином часу, тому що воно приносить задоволення.

Коротше кажучи, ви можете жадати цукру, тому що ваш розум і тіло привчені до нього.

Сильна тяга багато в чому нагадує примус або звичку.

Дослідники виявили, що оброблені харчові продукти, особливо ті, що містять доданий цукор, можуть викликати у людей, а також у лабораторних щурів і мишей формуючу звичку поведінку.

Цукор і звички

Чи викликає залежність від солодкої їжі так само, як і від наркотиків? Наука не зовсім зрозуміла з цього приводу.

Тим не менш, солодкі оброблені продукти можуть викликати викид нейрохімічного дофаміну, що викликає хороше самопочуття, в центрі винагороди вашого мозку. Більше дофаміну може означати посилення тяги.

Штучні підсолоджувачі

Можливо, штучні підсолоджувачі, які набагато солодше цукру на смак, з часом можуть змінити смакові переваги людей.

Деякі дослідники вважають, що, коли люди звикнуть до надсолодженого смаку штучних підсолоджувачів, їх бажання більш солодкої їжі може посилитися.

В одному невеликому дослідженні 2015 року дослідники відстежували тягу до солодкого в групі з 20 осіб, які відмовилися від усіх підсолоджувачів, як калорійних, так і некалорійних.

Через 2 тижні 86,6% з них повідомили, що у них більше немає тяги до цукру. Це спонукало дослідників сказати, що лікарі повинні рекомендувати своїм пацієнтам взяти участь у випробуванні здоров'я без підсолоджувачів протягом 2 тижнів.

Стрес

Ваше тіло реагує на стрес, виділяючи гормони, які також пов'язані з тягою до їжі. Наприклад, в дослідженні в 2019 році гормон стресу кортизол був пов'язаний з прагненням до солодкого.

І якщо ви піддаєтеся стресу протягом тривалого періоду, дослідження 2015 року показало, що ви будете вразливі до збільшення тяги до смачної їжі з додаванням цукру і жирів.

Сну

Взаємозв'язок між тим, що ви їсте, і тим, як ви спите, складна. Дослідження, проведене в 2013 році, показало, що люди, які не висипаються, схильні до тязі до їжі, яка:

  • солодкий
  • солоний
  • крохмалистий

Це може бути тому, що вони хочуть підвищити рівень своєї енергії.

Огляд дослідження, проведеного в 2017 році, показав, що солодкі продукти можуть впливати на якість вашого сну.

Менструальна тяга

Дуже поширена думка, що тяга до шоколаду і місячні пов'язані.

Деякі дослідники вважають, що люди жадають шоколаду через виділення ендорфінів, які являють собою хімічні речовини мозку, які змушують вас почувати себе добре і регулюють ваш настрій.

Чи зможете ви змінити свою тягу до їжі?

Коротка відповідь: Так. Дослідження показують, що навіть коли тяга сильна, опір їй може в кінцевому підсумку привести до зниження тяги в цілому.

Опитування 2016 року, в якому взяли участь 2932 особи, які активно брали участь у програмі контролю ваги, показало, що більше половини з них (55 відсотків) з часом відчували менш інтенсивну і менш часту тягу.

Більш раннє дослідження 2005 року показало, що надмірне обмеження їжі насправді призводить до збільшення тяги, а не до зменшення.

Огляд дослідження 2020 року показав, що якщо ви зменшите кількість споживаних калорій замість того, щоб повністю виключити певні продукти, тяга до їжі, як правило, знижується.

Як впоратися з тягою до солодкого

Сама по собі тяга не обов'язково шкідлива для вашого здоров'я, це те, як ви реагуєте на тягу, яка може стати проблемою. Ось кілька варіантів управління тягою, коли вона виникає у вас:

Здавайся!

З'їсти зайвий шматок шоколаду або торта в день народження, ймовірно, не завдасть шкоди вашому здоров'ю. І для вашого психічного здоров'я може бути корисно час від часу смакувати що-небудь смачне.

За даними Національного інституту діабету і травлення при захворюваннях нирок і нирок експерти в галузі охорони здоров'я стверджують, що випадкове насолоду солодощами-це нормально, але не кожен день.

Погляньте на етикетку

Іноді перевірка реальності може приборкати вашу тягу. Якщо вам хочеться чогось, на чому є етикетка, уважно вивчіть харчовий склад, щоб зробити усвідомлений вибір, що є.

Зробіть швидку прогулянку

Коротка 15-хвилинна прогулянка може зменшити тягу. Як бонус, прогулянка в будь-якому випадку може підбадьорити вас більше, ніж печиво або тістечко.

Краще подрімати

Якщо ви один з мільйонів людей, які хронічно позбавлені сну в цю епоху надмірної стимуляції, короткий сон може зробити більше для відновлення вашого рівня енергії, ніж щось солодке.

Поміняти це

Якщо вам потрібен натяк на солодкість без перевантаження глікемії, ви можете вибрати більш здорові альтернативи, такі як:

  • свіжі фрукти
  • темний шоколад

А якщо ви відчуваєте голод, можливо, вам краще підійде їжа, що містить білок.

Коли говорити з професіоналом

Якщо тяга до цукру призводить до надмірного підвищення рівня щоденного стресу або якщо ви стурбовані тим, що їсте занадто багато цукру, це може бути гарною можливістю поговорити з:

  • постачальником медичних послуг
  • Терапевт
  • Дієтолог

Вони можуть дати вам індивідуальні рекомендації щодо боротьби з тягою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти