StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Плакати чи терпіти: лікарі розповіли, що краще для організму

13 квітня 2021, 16:26
Сльози-це лікування для пораненої душі.
Плачь_слези
Плакати корисно, але іноді це привід для звернення до лікаря / Pixabay

Можна з упевненістю сказати, що 2020 рік дав нам більш ніж достатньо приводів плакати.

Дослідники відзначають, що в середньому жінки плачуть 3,5 рази на місяць, а чоловіки плачуть приблизно 1,9 рази на місяць, пише Harvard Health.

Ці цифри можуть застати деяких з нас зненацька, особливо тому, що наше суспільство часто розглядає плач, особливо чоловіків, як ознака слабкості і нестачі емоційної витривалості.

Користь плачу для здоров'я

Як явище, унікальне для людей, плач є природною реакцією на цілий ряд емоцій, від глибокої печалі і горя до крайнього щастя і радості. Але чи корисний плач для вашого здоров'я? Здається, так. Лікувальні переваги плачу були відомі ще в класичну епоху.

Мислителі та лікарі Стародавньої Греції та Риму стверджували, що сльози діють як проносне, виснажуючи і очищаючи нас. Сьогоднішня психологічна думка багато в чому погоджується, підкреслюючи роль плачу як механізму, який дозволяє нам зняти стрес і емоційний біль.

читайте такожЯк нарізати цибулю дрібно і без сліз-лайфхак

Плач-важливий запобіжний клапан, багато в чому тому, що стримування складних переживань - те, що психологи називають репресивним копіюванням - може бути шкідливим для нашого здоров'я.

Дослідження пов'язують репресивне поводження з менш стійкою імунною системою, серцево-судинними захворюваннями і гіпертонією, а також з психічними розладами, включаючи стрес, тривогу і депресію. Було також показано, що плач посилює поведінку прихильності, заохочуючи близькість, співчуття і підтримку з боку друзів і сім'ї.

Не всі сльози рівні

Вчені поділяють рідкий продукт плачу на три окремі категорії: рефлекторні сльози, безперервні сльози та емоційні сльози. Перші дві категорії виконують важливу функцію видалення сміття, такого як дим і пил, з наших очей і змазування очей, щоб захистити їх від інфекції. Їх вміст-98% води.

Це третя категорія, емоційні сльози (які виводять гормони стресу та інші токсини з нашого організму), потенційно приносять найбільшу користь для здоров'я. Дослідники встановили, що плач вивільняє окситоцин і ендогенні опіоїди, також відомі як ендорфіни. Ці хімічні речовини, що покращують самопочуття, допомагають полегшити фізичний і емоційний біль.

Зі свого боку, популярна культура завжди знала цінність хорошого плачу як способу відчути себе краще-і, можливо, навіть випробувати фізичне задоволення.

Мільйони людей, які дивилися класичні сльозливі фільми, такі як" Вестсайдська історія "або" Титанік " (серед інших), швидше за все, підтвердять цей факт.

Переосмислення плачу у хлопчиків і чоловіків

"Я знаю, що чоловікові не належить плакати, - говорить лірика популярної пісні, - Але я не можу стримати ці сльози всередині". Ці слова коротко описують багато чоловічих дилем щодо вираження емоцій. Хлопчикам з самого початку кажуть, що справжні чоловіки не плачуть.

Коли ці хлопчики виростають, вони можуть запихати свої почуття глибоко всередину і емоційно відсторонюватися від своїх близьких, займатися самолікуванням за допомогою алкоголю або наркотиків або навіть схилятися до самогубства.

Тому багатьом чоловікам необхідно навчитися возз'єднуватися зі своїми емоціями. Ще в 1990-х роках поет Роберт Блай керував чоловічими семінарами, на яких він навчав учасників, як впоратися зі своїми давно похованими почуттями печалі і втрати і відкрито плакати, якщо це необхідно. Однак в ідеалі таке навчання слід починати рано, вдома або в школі, щоб дорослі дозволяли хлопчикам безпечно говорити про важкі почуття.

Коли сльози стають проблемою?

Бувають випадки, коли плач може бути ознакою проблеми, особливо якщо він трапляється дуже часто і / або без видимої причини, або коли плач починає впливати на повсякденну діяльність або стає неконтрольованим. І навпаки, люди, які страждають певними видами клінічної депресії, насправді можуть бути не в змозі плакати, навіть коли їм цього хочеться. У будь-якій з цих ситуацій було б краще звернутися до лікаря, який допоможе діагностувати проблему і запропонувати відповідне лікування.

Як би важко це не було, найкращий спосіб впоратися з важкими почуттями, включаючи смуток і горе, - це прийняти їх. Важливо дозволити собі плакати, якщо вам хочеться. Не поспішайте і знайдіть безпечне місце, щоб поплакати, якщо вам потрібно. Багато людей асоціюють плач під час горя з депресією, хоча насправді це може бути ознакою зцілення. Навчіть хлопчиків і молодих людей, що плакати-це нормально, може зменшити негативне ставлення до здоров'я і допомогти їм жити більш повним життям.

Якщо плач стає непереборним або неконтрольованим, зверніться до лікаря або фахівця в області психічного здоров'я для оцінки та лікування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти