StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Харчова сода: в чому її небезпека для здоров'я

6 квітня 2021, 16:44оновлено 6 квітня 2021, 21:12
Харчова сода може викликати серцевий напад.
Сода
Харчову соду потрібно приймати дуже обережно / flickr.com/Media Kinh Bắc

Питний сода у невеликих кількостях зазвичай не є небезпечною. У дорослих це може дати короткочасне полегшення при нетравленні шлунка. Однак вживання великої кількості харчової соди небезпечно і не підходить для тривалого використання, використання під час вагітності або у дітей, повідомило Канадське ТОВАРИСТВО кишкових досліджень.

Харчова сода або бікарбонат натрію - це популярна речовина, яка знаходить широке застосування. При розладі шлунка людина може купити його у вигляді порошку і змішати з водою.

Деякі люди стверджують, що вживання харчової соди в цілому корисно для здоров'я. Однак існує мало наукових доказів, що підтверджують це.

читайте такожЯк харчову соду правильно застосовувати в народній медицині

У цій статті досліджуються небезпеки вживання харчової соди, а також її потенційні переваги.

Потенційні небезпеки вживання харчової соди

Харчова сода-це лужна речовина, здатне нейтралізувати надлишок шлункової кислоти. У невеликих кількостях вона забезпечує тимчасове полегшення при розладі шлунка і діє аналогічно безрецептурних засобів від розладу шлунка.

Однак використання великої кількості харчової соди в якості домашнього засобу пов'язане з деякими ризиками, в тому числі:

Отруєння

При використанні його у вигляді порошку людині може бути легко прийняти занадто багато харчової соди. Це може викликати побічні ефекти, наприклад дискомфорт при травленні.

У занадто великій дозі харчова сода теж отруйна. Це пов'язано з високим вмістом натрію в порошку.

Коли хтось приймає занадто багато бікарбонату натрію, організм намагається виправити баланс солі, втягуючи воду в травну систему. Це викликає пронос і блювоту.

Якщо організм поглинає натрій, це може викликати:

  • зневоднення
  • припадок
  • ниркову недостатність
  • повільне, поверхневе дихання

Розрив шлунка

Крім отруєння прийом великої кількості харчової соди може привести до розриву шлунка.

Коли харчова сода змішується з кислотою, відбувається хімічна реакція. Побічним продуктом цієї реакції є виділення газу.

Національний центр по боротьбі з отруєннями (NCPC) попереджає, що, якщо людина споживає занадто багато харчової соди за один раз, в шлунку може накопичитися велика кількість газу, що призведе до його розриву. Це більш імовірно після того, як людина вжила велику кількість їжі або алкоголю.

Токсичність у дітей

Батьки або опікун не повинні давати дитині харчову соду або будь-які ліки, що містять бікарбонат натрію.

Якщо батько або опікун виявляє, що дитина вживає харчову соду, центр токсинів Міссурі рекомендує:

  • залишайтеся спокійні
  • видаліть якомога більшу кількість з рота
  • поїть дитину водою
  • звертайтеся до місцевого ТОКСИКОЛОГІЧНОГО ЦЕНТРУ

Якщо батько або опікун не впевнені, чи проковтнув дитина харчову соду, вони можуть пошукати ранні симптоми передозування, такі як діарея і блювота.

Скільки харчової соди-це занадто багато?

Дорослі, які не вагітні, можуть змішати близько половини чайної ложки (чайної ложки) харчової соди як мінімум з половиною склянки води, щоб полегшити тимчасове нетравлення шлунка.

Тим не менш, NCPC рекомендує використовувати безрецептурні продукти від розладу шлунка, замість того, щоб робити домашні засоби. Це знижує ризик передозування.

Коли неможливо купити безрецептурний продукт, використання харчової соди є потенційною короткостроковою альтернативою. Однак важливо поговорити з лікарем, перш ніж намагатися це зробити.

Вагітним, які приймають інші ліки або мають супутні захворювання слід поговорити з лікарем, перш ніж приймати навіть невелику дозу харчової соди.

Люди не повинні використовувати бікарбонат натрію довше 2 тижнів за раз. Якщо їх симптоми зберігаються довше зазначеного терміну, це може вказувати на основне захворювання, що вимагає лікування.

Харчова сода і серцеві напади

Харчова сода містить натрій, який у великих кількостях може пошкодити серце.

В одному тематичному дослідженні, проведеному в 2016 році, відзначається, що передозування харчової соди у деяких людей викликає аритмію серця.

Також були випадки передозування харчової соди, що викликає зупинку серця. Це відбувається, коли серце раптово перестає перекачувати кров, що може бути фатальним.

Однак, хоча вчені знають, що вживання занадто великої кількості харчової соди шкідливо для серцево-судинної системи, неясно, чи підвищує це ризик серцевого нападу.

Людям з серцево-судинними захворюваннями і тим, кому за медичними показаннями необхідно уникати солі.

Намагайтеся не використовувати харчову соду або бікарбонат натрію.

Що робити, якщо у мене виразка?

Харчова сода, а також безрецептурні антациди можуть тимчасово полегшити симптоми виразки шлунка. Однак антациди не є ліками від виразки шлунка.

Це пов'язано з тим, що виразки шлунка найчастіше виникають в результаті прийому нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), таких як ібупрофен або Helicobacter pylori, який є одним з видів бактерій.

При виразці, викликаній прийомом НПЗП, людям може знадобитися знизити або припинити прийом НПЗП. При виразці, викликаної H. pylori, людині можуть знадобитися антибіотики.

Антациди, в тому числі харчова сода, можуть перешкоджати дії антибіотиків. Під час лікування виразки лікар може призначити інші ліки, наприклад інгібітори протонної помпи, щоб зменшити симптоми виразки шлунка і дозволити виразці зажити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти