StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Несподівана небезпека парацетамолу: вчені попередили, хто ризикує потрапити під удар

29 вересня 2021, 01:46
Механізм дії парацетамолу до кінця не вивчений, кажуть вчені.
Таблетка
/ ua.depositphotos.com

З'явилися результати нового дослідження в області епідеміології, а також результати наукових експериментів над тваринами і клітинами.

Вони свідчать про те, що прийом парацетамолу при вагітності може вплинути на розвиток плода, йдеться в новій роботі Міжнародної групи вчених, опублікованій на медичному порталі Nature Reviews Endocrinology.

Дослідники стверджують, що ліки можуть перешкодити ембріону розвиватися, а також спровокувати неврологічні, репродуктивні та урогенітальні порушення.

відео дня

Вчені прийшли до висновку, що парацетамол, відомий також як ацетамінофен, широко використовується для зниження температури і при слабких і помірних болях. Однак, як підкреслили медики, механізм його дії до кінця не вивчений.

Разом з тим автори наукової праці закликали вагітних консультуватися з лікарем перед прийомом таблеток, а при призначенні — пити їх якомога менше і тільки протягом короткого періоду.

Додамо, що надалі вчені планують провести цілеспрямоване дослідження по темі.

Чи можливе передозування парацетамолом?

Прийом занадто великої кількості парацетамолу може становити серйозний ризик для здоров'я, тому вкрай важливо дотримуватися рекомендацій.

За даними NICE, нудота і блювота - перші ознаки отруєння - зазвичай проходять протягом 24 годин.

Тяжке пошкодження печінки може статися через три-чотири дні після передозування парацетамолом і може призвести до печінкової недостатності, енцефалопатії, коми та смерті, попереджає організм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти