StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Не можна при печії: лікар назвав продукти-провокатори

29 квітня 2021, 18:49
Деякі продукти можуть впливати на шлунок.
Печія
Печія викликає серйозний дискомфорт/ croeos.net/

Печія може викликати печіння в горлі або грудях, безперервний сухий кашель, проблеми з ковтанням, неприємний запах з рота, кислий присмак у роті або сильну відрижку.

Все це симптоми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби або ГЕРХ. ГЕРХ виникає, коли м'язова частина нижньої частини стравоходу, яка повинна закриватися (нижнім сфінктером стравоходу), не закривається, в результаті чого їжа і кислоти переміщаються з шлунка в горло. Це призводить до опіків та інших проблем від повторного впливу кислоти.

За даними Національного інституту здоров'я (NIH), це більш серйозна версія кислотного рефлюксу, яка, крім дискомфорту, може з часом пошкодити стравохід, якщо її не лікувати, пише Livestrong.

читайте такожПечія: 5 кращих домашніх засобів проти рефлюксу

Якщо у вас ГЕРХ, ви, напевно, знаєте щось про безрецептурні антациди та, можливо, інші ліки, що відпускаються за рецептом. Але одне з ключових методів лікування ГЕРХ пов'язане зі зміною дієти і способу життя, говорить Девід М.Попперс, доктор медичних наук, сертифікований гастроентеролог.

І хоча дієта не викликає цього захворювання, вона може посилити ваші симптоми. Отже, ось огляд шести основних напоїв і продуктів, яких слід уникати при ГЕРХ, а також того, що можна їсти і пити при кислотному рефлюксі.

1. Смажені страви і фастфуд

Ці дві складові часто йдуть рука об руку-подумайте: картопля фрі, смажена курка, пончики, напівфабрикати, які дешеві та смачні.

Одне дослідження, проведене в жовтні 2014 року в Przegląd Gastroenterologiczny, виявило зв'язок між тяжкістю симптомів ГЕРХ і дієтою, включаючи смажену їжу.

Згідно з оглядом за 2019 рік в Current Medicinal Chemistry, необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чому смажені продукти викликають симптоми, але вони все ще посилюють ГЕРХ, говорить Алісія АРомано, доктор медичних наук, дієтолог в Tufts Medical.

Замість цього їжте: продукти з високим вмістом клітковини.

За словами Романо, продукти з високим вмістом клітковини корисні для загального здоров'я і травлення, але особливо ефективні для зняття печії.

"Дослідження показують, що дієта з високим вмістом клітковини відіграє важливу роль у лікуванні симптомів ГЕРХ", - говорить вона. Ось чому "збалансована, орієнтована на рослини дієта з високим вмістом клітковини-відмінна відправна точка для лікування ГЕРХ".

Дослідження, проведене в червні 2018 року у Всесвітньому журналі гастроентерології, показало, що додавання 12,5 г розчинної клітковини в день до раціону людей з ГЕРХ знижує їх щотижневу частоту печії. Причина може полягати в тому, що харчові волокна зв'язуються з оксидом азоту в їжі, що, за словами авторів дослідження, може "зменшити його негативний вплив на низький тиск сфінктера стравоходу".

2. Жирне м'ясо

За словами Романо, такі продукти, як бекон і ковбаса, є серйозними збудниками симптомів ГЕРХ.

Продукти, багаті насиченими жирами, є винуватцями ГЕРХ, тому що вони, ймовірно, зменшують напругу в тій частині стравоходу, яка не закривається належним чином, дозволяючи кислоті текти вгору.

Згідно з дослідженням, проведеним в Przegląd Gastroenterologiczny в 2014 році, жирній їжі потрібно більше часу, щоб покинути шлунок, на відміну від більш легко засвоюваної їжі, що може привести до відрижки.

Замість цього їжте: рибу і ненасичені жири.

3. Пряні продукти

Згідно з повідомленням, опублікованим в Thoracic Disease, гостра їжа може викликати подразнення слизової оболонки стравоходу, імітуючи класичну печію. Романо каже, що такі спеції, як порошок чилі та перець (білий, чорний, кайенский), є частими винуватцями. І тут навіть часник може бути злочинцем.

Замість цього їжте: м'які продукти.

Один бонус від більш м'яких продуктів: вони, як правило, містять більше клітковини (наприклад, зерна, фрукти, овочі), - говорить Романо.

  • Пісне м'ясо, приготоване на пару, запечене або приготоване на грилі (птах, сиг, молюски)
  • Яйце
  • Тофу
  • Нежирні або знежирені молочні продукти
  • Білий хліб, макарони і крекери
  • Фруктові та овочеві соки (уникайте цитрусових і томатів)
  • Вершкове арахісове масло
  • Десерти, такі як заварний крем, пудинг, фруктове морозиво і желатин

4. Помідор

Доктор Попперс каже, що соуси на основі томатів та інші томатні продукти, такі як томатний сік, викликають симптоми ГЕРХ, і це може бути пов'язано з кислою природою фруктів.

Замість цього їжте: інші фрукти, овочі та трави.

За словами Романо, експерименти - і помірність можуть допомогти з усіма цими замінниками їжі.

"Для деяких усунення деяких тригерів з подальшим їх повільним повторним введенням може дозволити вам визначити, чи погіршує один з перерахованих вище продуктів симптоми ГЕРХ", - говорить вона.

5. Кофеїн

Як би важко не було виключити кофеїн з Вашого життя, і Національний інститут охорони здоров'я, і американський коледж гастроентерології рекомендують людям з ГЕРХ обмежити кількість шоколаду, кави і чаю з кофеїном, яке вони їдять або п'ють. Це ще один передбачуваний подразник, який викликає симптоми ГЕРХ.

Пийте замість цього: воду.

Доктор Попперс каже, що багато хто з нас хронічно страждають зневодненням, ведучи стрімкий спосіб життя. Вживання достатньої кількості води може допомогти зменшити симптоми ГЕРХ і поліпшити ваше загальне самопочуття.

6. Алкоголь

Згідно з дослідженням BMC Gastroenterology, проведеним в серпні 2014 року, алкоголь, ще один серйозний порушник ГЕРХ, викликає безліч проблем, включаючи втручання в нижній сфінктер стравоходу, підвищення кислотності і порушення спорожнення шлунка. За словами доктора Попперса, краще уникати цього, якщо можете, або пити в помірних кількостях, щоб побачити, чи впливає це на ваші симптоми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти