StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Купання в крижаній воді на Водохреща: лікар пояснив, як не захворіти

18 січня 2021, 20:32
Перше правило - потрібно обов'язково швидко утеплитися після занурення в воду.
Хрещення, обмивання, ополонка
Як не захворіти під час купання на Водохреща / @Orthodox. in. Ukraine

Купатися чи ні на Водохреща кожен для себе вирішує сам. Як показує практика, тих, хто наважується пірнути в крижану воду 19 січня - чимало. Чи корисна ця процедура лише раз на рік та як захворіти після такого екстремального купання розповів лікар Віктор Сидоренко в програмі Ранок з Україною.

Кому небезпечне занурення в холодну воду

Лікарі стверджують, що занурення в холодну воду для непідготовленого організму – сильний стрес. І саме він має свій позитивний вплив. Однак не для всіх – є певні обмеження, на які варто звернути увагу.

"Такий короткочасний стрес підвищує пульс і артеріальний тиск, перерозподіляє кровотік і тим самим підвищує імунітет, – розповів лікар Віктор Сидоренко. - Люди з хронічними супутніми захворюваннями повинні відмовитися від подібних експериментів, адже такий стрес може погіршити їхнього стан. А також слід відмовитися тим, хто має цукровий діабет, серцево-судинні, неврологічні та шкірні хвороби".

Як не захворіти після купання в крижаній воді

Якщо ви все-таки вирішили купатися в ополонці на Водохреща, фахівці радять перш за все проконсультуватися зі своїм лікарем. А після купання - головне швидко утеплитися.

"Після того, як ви тричі пірнете і перехреститеся, ви маєте вийти, розтертися м'яким рушником і тепло одягнутися. Особливу увагу потрібно приділити взуттю і після купання натягнути шапку - вологе волосся може призвести до переохолодження", – радить лікар.

До речі, існує думка, що коли на вулиці сильний мороз - у воді мікробів менше. Однак лікар стверджує - це помилка, адже кількість мікробів не залежить від температури води.

Якщо ви також зважитеся пройти ритуал очищення і не маєте застережень від лікарів – за словами фахівців, варто зробити декілька простих кроків: добре виспатися і поснідати легкою корисною їжею. А також ретельно обрати місце для купання. Краще заздалегідь дізнатися про спеціально обладнані місця, де буде прокладено вхід у воду, а за процесом спостерігатимуть медики та рятувальники.

  • Раніше головред писав про те, що купання в ополонці може бути небезпечним для здоров'я. Як розповів головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький, організм людини далеко не завжди готовий до випробування низькими температурами.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти