StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Червоне, ігристе або кріплене: які вина найкорисніші

5 травня 2021, 15:49
Людина може отримати деяку користь для здоров'я від вина, якщо споживає його в помірних кількостях.
вино
Користь вина для здоров'я зазвичай залежить від винограду / УНІАН

Про користь вина для здоров'я було проведено безліч досліджень. Червоне вино може захистити від хвороб серця, а біле вино може принести користь здоров'ю нирок і захистити від хвороби Альцгеймера.

Різні сорти вина мають різні переваги та ризики для здоров'я.

Деякі види вина, наприклад ігристе, містять більше калорій, ніж інші, в той час як інші містять більш високий вміст алкоголю, повідомляє Medical News Today.

читайте такожЯк продовжити життя за допомогою вина: способи вживання

Користь вина для здоров'я зазвичай виходить від винограду, який виробники використовують для його виготовлення.

Як правило, людина може отримати деяку користь для здоров'я від вина, якщо споживає його в помірних кількостях.

Людина, яка вживає надмірну кількість алкоголю, може піддати себе ризику розвитку проблем зі здоров'ям. Надійне джерело центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC) визначає помірне вживання алкоголю як два напої або менше в день для чоловіків і один напій або менше в день для жінок.

У цій статті обговорюється потенційна користь вина для здоров'я і пояснюються ризики, пов'язані з вживанням вина.

Вино корисно для здоров'я?

Згідно з деякими дослідженнями, вино може мати потенційну користь для здоров'я. Багато з цих переваг пов'язані з вмістом у вині поліфенолів. Поліфеноли-це мікроелементи, присутні в рослинах.

Огляд 2019 року, присвячений середземноморській дієті, показав, що поліфеноли мають сильну антиоксидантну активність, яка може запобігти пошкодженню клітин через окислювальний стрес і запалення.

Більшість поліфенолів в раціоні-це флавоноїди. Флавоноїди-це натуральні сполуки, присутні у фруктах і овочах і продуктах з них, включаючи вино.

Одне дослідження 2019 року, присвячене впливу флавоноїдів у продуктах харчування та напоях, включаючи червоне вино, на нейродегенеративні стани, такі як хвороба Альцгеймера, показало, що вони інгібують утворення білків, які можуть викликати цей стан.

В огляді 2017 року також обговорювалася користь для здоров'я флавоноїдів у вині. Дослідники заявили, що завдяки цим флавоноїдам вино може мати протиракові та протидіабетичні властивості.

Наприклад, вони відзначили, що деякі поліфеноли у вині можуть запобігати або сповільнювати ріст пухлинних клітин, а деякі можуть блокувати ферменти і пригнічувати абсорбцію глюкози.

Проте, в дослідженнях дослідники часто вважають надійним джерелом переваги поліфенолів у вині незалежно від наявності алкоголю.

Важливо відзначити, що кількість цих поліфенолів у вині дуже низька. Більш того, в цьому дослідженні розглядалося тільки тестування in vitro. Тому необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити ефективність цих переваг для здоров'я людей, що п'ють вино.

Багато в чому ризики для здоров'я від вина переважають будь-які потенційні переваги, які воно може мати.

Наприклад, вживання великої кількості вина може привести до негативних, а не до позитивних наслідків для здоров'я, в тому числі:

  • пошкодження печінки
  • шкода розвивається плоду, у вагітних
  • Рак

Червоне вино

Червоні вина класифікуються залежно від сорту винограду, з якого вони витягуються, і регіону, з якого вони збирають виноград. Цей виноград буде володіти різними властивостями, включаючи смак і колір.

Деякі види червоного вина включають:

  • Каберне
  • Мальбек
  • Шираз
  • Мерти
  • Зінфандель
  • Барбера
  • Піно-Нуар
  • Божоле
  • Ламбруско
  • Сен-Лоран

Як виробники роблять червоне вино?

Виробники роблять червоне вино, збираючи темний виноград. Вони тиснуть цей виноград з неушкодженою шкіркою, так як шкірка надає вину смак і колір.

Потім вони додають дріжджі в виноградну суміш. Це дозволяє перетворювати цукор в спирт. Це відомо як процес бродіння.

Потім вони витягують сік з ферментованого винограду, фільтрують його і розливають по пляшках.

Можливі переваги червоного вина

Червоне вино - найбільш широко досліджуваний вид вина з точки зору його потенційної користі для здоров'я.

Цукровий діабет 2 типу

В одному з оглядів, проведених в 2017 році, було виявлено, що флавоноїди в червоному вині можуть захистити від діабету 2 типу.

Однак одне дослідження 2019 року показало, що червоне вино не покращує рівень глюкози у людини. Автори заявили, що необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити їх висновки та безпеку вживання вина серед людей з діабетом 2 типу.

Здоров'я серця

В огляді американської серцевої асоціації (AHA) за 2017 рік згадуються епідеміологічні дослідження, які показують, що у людини може бути нижчий ризик смерті від серцевих захворювань, якщо він буде пити червоне вино.

Проте епідеміологічні дослідження можуть дати менш надійні дані.

Червоне вино також містить сполуку під назвою ресвератрол, який є антиоксидантом, присутнім у шкірці винограду. Оскільки виробники залишають шкірку на винограді в процесі ферментації червоного вина, він може бути багатим джерелом ресвератрола.

Одне дослідження 2016 року показало, що переваги ресвератролу включають:

  • антиоксидантна активність
  • протизапальна активність
  • протиракова активність
  • здатність захищати від нейродегенеративних станів

Однак ресвератрол має низьку біодоступність для людей. Це означає, що організм може не засвоювати його належним чином, щоб повною мірою використовувати його переваги.

Здоров'я кишечника

В одному системному огляді 2018 року, який вивчив сім досліджень, було зроблено висновок про те, що червоне вино може допомогти регулювати кишкові бактерії.

РІА.

Кишкові бактерії необхідні для загального здоров'я людини, так як вони допомагають контролювати імунну систему, перетравлювати клітковину і робити внесок в надійне джерело для здоров'я центральної нервової системи.

Однак автори також пояснили, що складна взаємозв'язок між кишковими бактеріями і дієтичними поліфенолами означає, що вони не можуть бути впевнені в їх позитивному впливі на здоров'я людини.

Неврологічне здоров'я

Дослідження, проведене в 2017 році, показало, що вживання червоного вина може знизити рівень інвалідності у людей з розсіяним склерозом.

Потенційні ризики червоного вина

CDC стверджує, що надмірне вживання алкоголю призвело до смерті близько 95000 людей щорічно в Сполучених Штатах у період з 2011 по 2015 рік.

Ймовірність розвитку мігрені у людини може бути вище, якщо він п'є червоне вино, але існує ряд серйозних ризиків, пов'язаних з вживанням алкоголю у великих кількостях.

За даними CDC, короткострокові ризики для здоров'я, пов'язані з надмірним вживанням будь-якого типу алкоголю, включають:

  • травма
  • насильство
  • алкогольне отруєння
  • викидень

Деякі довгострокові ризики для здоров'я включають:

  • високий кров'яний тиск
  • хвороба серця
  • хвороба печінки
  • Рак
  • ослаблена імунна система
  • стану психічного здоров'я
  • розлад, пов'язаний з вживанням алкоголю

Через це люди повинні намагатися пити червоне вино тільки в помірних кількостях.

вино, сир
Білі вина також класифікуються залежно від сорту винограду / Фото pixaby

Біле вино

Білі вина також класифікуються залежно від сорту винограду, з якого вони витягуються, і регіону, з якого вони збирають виноград.

Деякі види білого вина включають:

  • Шардоне
  • Піно Гріджіо
  • Шенен Блан
  • Рислінг
  • Мускат
  • Совіньон
  • Мюллер-Тургау

Як виробники роблять біле вино?

Як і червоні вина, виробники збирають і подрібнюють білий виноград.

Однак з білим вином зазвичай відокремлюють виноградну шкірку від виноградного соку перед процесом ферментації.

Можливі переваги білого вина

Зазвичай дослідники приділяють менше уваги білому вину. Тим не менш, вони виявили деякі можливі зв'язки між споживанням білого вина та здоров'ям.

Неврологічне здоров'я

Одне дослідження 2018 року вивчало вплив поліфенолів на мишей.

Дослідники витягли ці поліфеноли з білого вина і включили їх в раціон мишей. Вони виявили, що поліфеноли можуть мати позитивний ефект у зменшенні хронічного запалення при хворобі Альцгеймера.

Здоров'я нирок

Дослідження, проведене в 2015 році надійним джерелом, показало, що кавова кислота, яка є типом поліфенолу, присутнього в білому вині, викликає вивільнення сполуки оксиду азоту (NO) з ендотеліальних клітин.

На думку дослідників, це може мати захисний ефект на функцію ендотеліальних клітин.

Потенційні ризики білого вина

У людини може бути більше шансів розвинути певні шкірні захворювання, якщо він буде пити біле вино.

Наприклад, дослідження 2017 року показало, що біле вино пов'язане з підвищеним ризиком розацеа у жінок. Розацеа-це різновид прищів.

Дослідження, проведене в 2016 році, також показало, що споживання білого вина було пов'язано з підвищеним ризиком меланоми, яка є одним з видів раку шкіри.

Людина може також захотіти обмежити споживання білого вина, тому що воно може бути калорійним і може привести до збільшення ваги, якщо він споживає його у великих кількостях. Один келих білого вина містить 148 калорій.

Рожеве вино

Виробники роблять рожеве вино з чорного винограду, який вони збирають, подрібнюють і ферментують з неушкодженою шкіркою.

Вони ферментують рожеве вино при більш низьких температурах, ніж червоне і біле вино.

Потенційний вплив рожевого вина на здоров'я

Рожеве вино не приносить такої користі для здоров'я, як червоне вино, але воно несе ті ж потенційні ризики, що і будь-який інший вид вживання алкоголю.

Концентрація поліфенолів в рожевому вині є проміжною між червоним і білим вином. Отже, це може бути трохи більш здоровим вибором, ніж біле вино, враховуючи потенційну користь для здоров'я поліфенолів.

В одному дослідженні 2012 року, якому довіряють, говориться, що поліфеноли можуть допомогти знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності або "поганого" холестерину в організмі.

Ігристе вино

Виробники створюють ігристе вино на основі негазованого вина. Це базове вино зазвичай вже пройшло ферментацію.

Ігристе вино зброджують так само, як біле вино, тобто видаляють шкірку винограду.

Потім це вино піддається другому процесу ферментації, при якому вуглекислий газ затримується в рідині і утворює бульбашки. Потім виробники залишають вино для дозрівання в пляшці, після чого дріжджі видаляються.

Після цього в вино можна додати трохи цукру.

Просекко і шампанське - різновиди ігристого вина.

Можливі переваги ігристого вина

Огляд 2014 року показав, що споживання шампанського може збільшити кровотік в судинах і стимулювати когнітивні функції.

Було висловлено припущення, що помірне споживання шампанського може бути пов'язане з поліпшенням здоров'я судин і може уповільнити прогресування певних нейродегенеративних станів.

Потенційні ризики ігристого вина

Через додавання цукру в ігристе вино, його вживання у великих кількостях може привести до карієсу і появи карієсу.

Кріплене вино

Виробники роблять кріплене вино, додаючи в вино додатковий спирт, зазвичай спирт. Це створює більш солодкий смак і більш високий вміст алкоголю.

Портвейн і херес - це кріплені вина.

Можливі переваги кріплених вин

Одне дослідження 2015 року показало, що вживання кріпленого вина знижує ризик розвитку діабетичної ретинопатії.

Потенційні ризики кріплених вин

Кріплені вина, такі як портвейн і херес, можуть бути висококалорійними: один келих десертного вина містить 168 калорій.

Кріплене вино містить більше алкоголю, ніж інші вина. В результаті, негативні ризики для здоров'я, пов'язані з вживанням алкоголю, вище при вживанні кріплених вин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти